Hrvaška vojna mornarica v škripcih: Popravila se vrstijo, cene izdelave novih plovil vztrajno rastejo, flota pa se vedno bolj stara

Hrvaška topnjača Kralj Petar Krešimr IV je na popravilu do sredine 2019 (vir: twitter)

Hrvaška vojna mornarica se sooča z vedno večjo floto plovil, ki je zastarela. Novih ladij, ki so bile naročene že pred leti, še ni, medtem ko so številna plovila v remontu na čakanju posodobitev. Prav tako pa razmišljajo o nakupu rabljenega plovila od Norveške, ki je 10 let mlajše od trenutno največje hrvaške raketne topnjače Vukovar.

Po pogodbi s splitskim Brodosplitom bi moralo hrvaško obrambno ministrstvo do leta 2018 imeti pet obalnih obhodnih ladij za Hrvaško vojno mornarico (HVM) vrednih skoraj 58 milijonov evrov. Do zdaj ni bil končan niti prototip, o začetku izgradnje ostalih plovil pa ni niti govora. HVM trenutno razpolaga s petimi raketnimi topnjačami, od katerih so po poročanju Jutarnjega kar tri v okvari. Dve imata tehnične težave z delovanjem radarja, medtem ko je največja, Petar Krešimir IV, zaradi okvare motorja v popravilu, ki naj bi trajalo več kot leto in pol.

Kljub temu poveljstvo HVM sanja o novih ladjah. Novi poveljnik HVM, kapitan Ivo Raffanelli, naj bi tako nedavno razkril, kako je potrebno iti v nakupe novih ladij, ki bi ustrezale nalogam v gospodarskem pasu. S takimi plovili bi po kapitanovem mnenju HVM lahko sodeloval v operacijah NATO in EU. Hrvaško obrambno ministrstvo je dobilo ponudbo norveške mornarice za nakup rabljene obhodne ladje Alesund za 5,6 milijona evrov brez DDV. Cena naj ne bi vključevala oborožitve ter stroškov transporta. Gre za ladjo zgrajeno leta 1996, hrvaško obrambno ministrstvo pa ponudbo še vedno preučuje. Po načrtih strateškega razvoja HVM ima ministrstvo v načrtu nakup takega plovila predviden za obdobje med 2021 in 2024.

Ali gre za nesposobnost?
Hrvate pa ravno tako muči serija okvar, popravil ter prenovitev opreme na vojaških ladjah, ki so zaradi raznih zapletov še dodatno otežila delovanje HVM. Med gradnjo prototipa, ki bi moral biti končan že 2016, je prihajalo do konstantnega spreminjanja načrtov in posodabljanja sprememb, ki so stalno dvigovale ceno projekta. Dodatno je delo otežil čas, ki so si ga vzeli za razmislek o tem, kateri raketni sistem je najbolj primeren. Ravno tako pa modernizacija starih ladij ni šla po načrtu, saj so se zaradi površnosti pojavili dodatni zapleti, zaradi katerih so določena plovila do nadaljnjega v popravilu.

Ivan Šokić

 • Roman n

  Kaj nas briga Hrvaška mornarica?

  • ahnenpass

   Nočejo spokat iz našega Pirana, zgleda so poslali nad nas edino kar jim še za silo deluje.

  • Ana Job

   Res nas ne briga, preveč novic je od Hrvatov.

  • cosmosjasnovidec

   Seveda nas briga saj z prebiranjem takih člankiov pozabiš na našo težko mornariško oborožitev katere “flota” je sestavljena iz dveh razpadajočih gumijastih čolnev.
   Kaj pa misliš,da tovariš “pahor”ni poskrbel za proti obrambni ščit Slovenije saj se po njegovem mnenju krogle od ta dva čolna odbijajo,ker sta gumijasta.

   • Laž ima kratke noge

    Ti si res neumen ali se samo delaš neumnega? Samo vprašam.

   • Steiermark

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • garfi
 • tarantela

  Ne opravljat Hrvatov! Janša ma rad Plenkovića!

  • Steiermark

   ti pa svoje rodžake srbe…..

 • Bozz

  Si bodo sposodili nekaj milijard kot mi in se še bolj zasužnjili, tako kot mi …do bridkega konca. Brez skrbi. zrno na zrno pogača, puf na puf suženjska palača.

  • Steiermark

   sanjaj naprej……..

 • ahnenpass

  Lahko bi objavili še primerjalno poročilo o stanju naše mornarice, kolikokrat so morali zaflikati gumenjake, pa to.

 • RATATA

  Hej “odgovorni”, kaj nas bašeš? majketi!?!

 • xtc

  Skoraj enako kot Slovenci.

 • cosmosjasnovidec

  Ja to je pa res.
  Oni imajo samo zastarelo topnjačo in na stotine vojnih čolnev katere jim je dala ZDA.
  Tovariš “pahor” je pa za obrambo Slovenije poskrbel kot se spodobi maximalno.
  Sloveniji je za obrambo nabavil dva gumijasta čolna od katera se odbijajo krogle dokler sta še dovolj napihnjena.Razen malenkostne hibe,da ju morajo napihovati vsakih 15 minut sta vrhunske “RUSKE”izdelave katera mu je prodal “putin” ,ko je hodil k njemu na obisk v Rusijo.

  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju in čefutarju se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

  • Steiermark

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Steiermark

  Saj res, kaj pa nas briga Hrvaška mornarica, v kakšnem stanju je, ko sami ne premoremo več kot dva gumijasta čolna in en majhen čolniček………….Hrvati se nam pa režijo. Upravičeno! Ta rdeča drhal, ki jo predstavljajo potomci revolucionarne rdeče drhali, kar naprej šenkuje naša ozemlja in vode, ter se noče ali ne zna dogovoriti za mirno in pravično razdelitev zemlje in morja, ker so verjetno vsi ti pujsi bili podkupljeni, z vilami na obali, ki je nekoč pripadala Slovencem, vse do reke Mirne!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!