Islandija je pri pregonu bančnega kriminala bistveno bolj učinkovita kot Slovenija – vrhovno sodišče potrdilo krivdo devetim glavnim banksterjem!

Fotografija je simbolična (Foto: iStock)

Islandsko sodstvo je pred enim letom zaključilo odmevne primere in na zaporne kazni obsodilo devet glavnih banksterjev, povezanih z ekonomskim zlomom leta 2008, ki je nato povzročil gospodarsko in finančno krizo. 

Vrhovno sodišče je oktobra 2016 dokončno potrdilo krivdo in kazni za devet bančnikov, obtoženih bančnih manipulacij okoli banke Kaupting in tako končalo dolgotrajen proces ugotavljanja odgovornosti za bančni kriminal, ki je zlomil islandski bančni in finančni sistem.

Kaupting je bila velika mednarodna banka s sedežem v islandski prestolnici Reykyavik, leta 2008 pa je klavrno propadla zaradi enormnih dolgov.

Banke so pustili, da propadejo, banksterje pa so procesirali
Islandija je pri soočanju z bančnim kriminalom uporabila drugačne tehnike kot drugje, in sicer so banke preprosto pustili, da propadejo, nato pa so procesirali kriminalna vodstva bank. Prav tako so zaščitili premoženje običajnih ljudi, ki so v teh bankah hranili svoje vloge. Islandsko pravosodje je procesiralo vse vodje bank, izvršne direktorje, odgovorne državne uslužbence in vodilne v korporacijah, odgovorne za vse oblike finančnega in bančnega kriminala.

Islandsko gospodarstvo je bilo zaradi navedenega tik pred zlomom, vendar se je zaradi ustreznih ukrepov pravosodja neverjetno hitro opomoglo. Predvsem pa so si s tem zagotovili lepšo in bolj gotovo prihodnost, saj je verjetnost, da se bo kdajkoli ponovila bančna kriza, bistveno manjša.

Banka Slovenije. Foto: STA

V Sloveniji, kjer doslej ni bil obsojen noben bančni kriminalec in kjer moramo državljani ciklično dokapitalizirati banke zaradi bančnega kriminala, se lahko pripravimo, da bodo banksterji iz vrst Foruma 21 ponovno udarili po naših žepih.

C. Š.

 • soc

  Hja, v bistvu so v obeh državah bankirji odgovorni lastnikom bank.

  Islandski so delali v njihovo škodo in gredo sedet.

  Slovenski so delali v njihovo korist in bodo uživali svoje nagrade do lepe naravne smrti.

  Problem je le v tem, da poprečni slovencelj še vedno ne dojame, kdo so de facto lastniki slovenskih bank(omatov).

  • AlojzZ

   +++++++++++

 • Osti jarej

  …islandija bistveno bolj učinkovita,kot slovenija??….hahhahhhahhha…..slovenija je po svojem ustroju mafijska država in kot taka popolnoma neučinkovita…..na čisto vseh področjih,ne samo na področju odkrivanja bančnega kriminala

  citiram :Islandija poslala v zapor 26 korumpiranih bankirjev
  Zakaj je obravnavanje istega problema lahko v svetu tako različno?

  Islandija je lahko poslala v zapor 26 korumpiranih bankirjev, ZDA in EU pa sta svojim bankirjem pomagali z odkupom slabih terjatev. Slovenije nisem namenoma omenil, ker “pri nas ta problem ne obstaja”!/hehhhehhhhee,ja,pa ja de…..moja opomba/

  Predsednik Islandije, Olafur Ragnar Grimmson na to temo izjavi:

  “ Zakaj se banke obravnava kot svete cerkve moderne ekonomije? Zakaj ni mogoče privatnih bank tako kot letalskih družb ali telekomunikacijskih podjetij poslati v stečaj, če poslujejo neodgovorno? Teorija, da je banke potrebno reševati je tista, ki bankirjem dovoljuje, da uživajo sami svoj profit, da uživajo v svojih uspehih in potem prepustiš navadnim ljudem, da pokrivajo njihove napake skozi plačevanje davkov in z uvajanjem varčevalnih ukrepov. Ljudje v ozaveščenih demokracijah na dolgi rok takšnih potez ne bodo odobravali.”

  …in s 5 milijardno dokapitalizacijo (op.Osti)

 • črnaovca

  Islandci so zaprli tudi nekaj skorumpiranih politikov in jih ni skrbelo za demokracijo

  • Janko Gedlička

   Na ta način so utrjevali demokracijo.

 • Vince Blake

  Saj tako bi morai narediti tudi pri nas. Likvidirati NLB in NKBM, razprodati aktivo in s tem poplačati komintente in upnike. Pa četudi bi mankajoči del zagotovila država. Še zmeraj ceneje kot dokapitalizacija.
  To me spominja na prisilno poravnavo moje bivše firme. Proti naši (vsaj moji) volji so nam vsilii odpis dolgov, oziroma jih zreducirali na 20% in …jovo na novo nadaljevali z istim kadrom, ki je firmo že prej zafural. Normalno, da to ni zlaufalo.
  Ampak seveda, z likvidacijo bi stričeki iz ozadja izgubili svoj vpliv, saj bi novonastala banka verjetno delovala po tržnih načelih.

 • Janez

  SPODNJI CITAT
  PREDSEDNIKA IISLANDIJE – JE ZELO DOBER !
  Banke
  so podjetja. Če poslujejo slabo – naj gredo v stečaj.
  Banke?
  Rabijo le sposobne in poštene vodilne in poodrejene zaposlene. To je vse. L.r. J. K. KOMENDA

 • Zgornji

  KRADLJIVCI NAM KRADEJO , AMPAK TA ZABITI NAROD SE DELA NEUMNEGA KER RAJE PUSTI DA BREZDELNI PARAZITI KRADEJO PREKO DAVKOV VEČ KOT JE TREBA !!! ! !!!

 • hle

  Pozabili ste povedat da so Islandci najprej začeli pri politikih in to na levem in desnem polu potem so se šele lahko lotili banksterjev in nihče ni upal pisniti da gre za politične zapornike in nihče ni prižigal svečk pred sodiščem

  • Peter

   Ja, problem Doline je, kot je tov hle pravilno opozoril prižiganje svečk pred sodiščem.
   Ko se tega znebimo, nam bo odprta pot v svetlo prihodnost, no.

 • OrangeHitler

  Saj ne, da je ta novica stara že več kot eno leto…
  Treba zapolnit rubriko “svet” da izgleda, kakor da jih zanima še kaj drugega kot zgolj strašenje pred migranti in raziskovanje še neodkritih kotičkov Janševega prebavnega traku…
  Sicer pa bravo Islandija

 • tarantela

  Maaaater! Majo pa velik banksterjev. Sam pomislte: majo na 338.349 prebivalcev 9 banksterjev, takih pofrderbanih. Po tej logiki bi blo pr ns ene 36 bankirjev za pozapret, če takole na okroglo zračunam.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!