Konec tradicionalnega prijateljstva med Severno Korejo in Kitajsko? Severnokorejski državni medij z neposredno kritiko nad svojo sosedo

Foto: epa

Severnokorejski državni medij je podal redko neposredno kritiko Kitajske in sporočil, da komentarji kitajskih medijev glede poziva k strožjim sankcijam zaradi jedrskega programa Pjongjanga ogrožajo odnose s Pekingom in prispevajo k poslabšanju napetosti. Pomeni to morda začetek krhanja prijateljstva med Severno Korejo in Kitajsko?

Komentar, podan s strani uradne Korejske centralne tiskovne agencije, se nanaša na nedavne komentarje kitajskega China’s People’s Daily in Global Times, za katera ta navaja, da sta splošno znana po tem, da predstavljata uradno držo in stališče kitajske vlade. Korejska stran je poudarila, da bo imelo tovrstno ravnanje negativne posledice na korejsko-kitajske odnose.

Foto: iStock

Na obzorju so nove sankcije
ZDA so pritisnile na Kitajsko, ki predstavlja tradicionalnega glavnega zaveznika severnokorejskega režima, in jo pozvale, naj uporabi svoj vpliv glede severnokorejskega jedrskega programa. Diplomati po navedbah Reutersa navajajo, da naj bi med Washingtonom in Pekingom potekala pogajanja glede možnosti za uvedbo strožjega odziva  s strani Varnostnega sveta Združenih narodov v obliki novih sankcij kot odziv na ponavljajoče se izstrelitve raket s strani Severne Koreje.

Foto: STA

Severna Koreja poziv kitajskih državnih medijev glede opustitve izvajanja jedrskega programa komentira kot objestno kršitev neodvisnih, legitimnih pravic Severne Koreje in njenih višjih interesov ter dodaja, da ta predstavlja grožnjo za dober odnos s sosednjo državo, za katerega je značilna dolga zgodovina in tradicija prijateljstva.

Po navedbah korejske strani se država ne bo odločila za opustitev ali spremembo jedrskega programa, saj naj bi bil ta pomemben za obstoj in razvoj države. “Severna Koreja ne bo nikoli na prosila za ohranitev prijateljskih odnosov s Kitajsko.”

N. Ž.

 • Morala

  Tudi prijateljstvo ni večno!

 • garfi

  debeli korejski komunajzarski psihopat

  • samsara

   V široki, pestri druščini njemu sorodnih patoloških svetovnih voditeljev.

   • garfi

    dediščina osame, sorosa, kitajcev in še koga

  • Adolf Hitler

   glih nasprotno oni so idina dzava ki ni kolonija pofukane BRITANIJE!

 • Dostmamrecesije

  Adijo prijateljstvo med Kitajsko in SK. Končno.

 • xtc

  Kot sem dejal Kitajci so pragmatiki in se v kritičnih momentih vedno približajo ZDA;na katere računajo;;da bodo pogledale stran;ko se lotijo delav Sibirije:

 • samsara

  Kim Un Pujs vs. Xi Ping Pong.
  Prvi v čakalni vrsti pred S. Korejo pa še Donald Duck.

  • Waltter

   Kaj si nor kako globoko bravo. Samo mi reci so te leta 91 zraven prinesli ali so te kasneje tu naknadno naredli??

 • vili100

  Severna Koreja ne rabi več Kitajcev. Še malo naj pri nas vladajo komunisti kot sedaj pa bodo imeli Slovence za prijatelje.

 • valentin

  Zastavljam vprašanje (? ), kdo je S.Korejo pripravil do razvijanja balističnih raket, jedrskega orožja in brezkompromisnih groženj, ki ogrožajo vzhodni del sveta in posredno celoten planet.

  • Waltter

   Za rakete niso rabli solanja tehnologija je ruska, jederski program pa je tako ali tako delno ruski in delno kitajski

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!