Koptski kristjani v Egiptu doživeli pogrom na cerkev, sledile prve aretacije

Foto: iStock

Varnostne sile v Gizi v Egiptu so aretirale 17 ljudi zaradi suma, da so sodelovali pri petkovem pogromu na cerkev Princa Tadrosa. Pridržani so obtoženi povzročanja grozodejstev, vandalizma, nemirov in spodbujanja sporov med muslimani in manjšino, ki jo predstavljajo koptski kristjani. 

V povezavi s petkovim dogajanjem so po navedbah Jihad Watcha aretirali 14 muslimanov, med njimi pa so se znašli tudi trije kristjani. Nasilna množica, ki se je opoldne zbrala pred cerkvijo v vasi Kafr al Waselin, je pred napadom mahala s sovražnimi slogani in zahtevala zrušenje cerkve.

Govorice glede zvona so sprožile incident
Incident so sprožile govorice, ki so se razširile v vasi s sicer večinskim muslimanskim prebivalstvom, da naj bi v cerkvi namestili zvon. To je ekstremiste spodbudilo k napadu cerkve. Policijski viri navajajo, da se je okrog 80 muslimanov po petkovih molitvah napotilo v bližino cerkve, kjer so zagrozili, da bodo zrušili cerkev, če si bodo drznili namestiti zvon.

Foto: iStock

Razjarjena množica je v cerkvi uničila veliko stolov in veliko notranje dekoracije, ob tem pa vztrajno žalila prisotne koptske kristjane, preden so varnostne sile vstopile v cerkev in naredile red. Cerkev je bila postavljena leta 2002, potem ko je prišlo do sporazuma med muslimanskimi vaščani in krščansko populacijo, in sicer pod pogojem, da bo cerkev majhna zgradba brez križa in zvonika, kjer bodo koptski kristjani lahko molili.

Vodstvo cerkve, v kateri koptski kristjani molijo že 15 let, je pred nedavnim vložilo prošnjo za legalizacijo statusa verske stavbe, kar je verjetno vplivalo na širjenje govoric glede zvona med nasprotniki koptskih kristjanov.

N. Ž.

 • Olga_10

  Tudi komunisti ne dovolijo namestitve zvona v nove cerkvene objekte! Hudič se boji križa in zvona! Komunist=islamist!

 • Caetano

  Tudi kristjani v Nigeriji so bili te dni tarča jihadističnega napada. Šest jih je bilo ubitih, eden je bilo še otrok.

 • Razocarana

  Skoraj vsak dan lahko v medijih beremo o novih primerih tolerance tako imenovane religije miru, in nato poslušamo razne ‘učenjake’ kako gre pri nasilju muslimanov samo za par redkih izjem. Ja, seveda.

 • Asterix in Obelix

  Ob takšni nataliteti, kot jo imajo muslimani bo to kmalu postalo normalno tudi v Evropi.

  • cosmosjasnovidec

   Za prismuknjenega Frančiška je že dolgo jasno,da sodeluje z muslimanskimi skrajneži saj ga je đihadistični IS tudi namestil za papeža z namenom širjenja islamizacije in rušenja katoliške vere.
   Že davno bi ga morali nagnati ven iz Vatikana saj zaradi njega odstopa čedalje več kristjanov od cerkve predvsem,ker jim seveda več nič ni jasno.

 • xtc

  Mislim,da če so zvonovi moteči tam-se strinjam jih pač ne bo,so pa tukaj moteči minareti in Švicarji so pokazali kako se zadevi streže.

  • cosmosjasnovidec

   In tudi te svinjske gnojne greznice kot jih imenujej kamelotrajvarski muslimanski “minareti” morajo leteti ter se porušiti,ker so nekulturna,nagravžna ter sramotilna nesnaga za kilometersko onesnaževanje okolice ter neprimerno katastrofalen izgled širšega ozemlja kjer se nahajajo.
   Skratka navadna sramota in iznakaženje narave.
   Če muslimanska golazen hoče kaj takega imeti si naj to naredi pod zemljo kjer ne bo kazilo izgleda okolic kjer je to postavljeno.

 • Brutus

  In kako te dogodke komentira papež Frančišek? Jih sploh ne bo. Po moje bo rajši še nekaj musličem umil noge…..

 • Nejc Ornik

  Kar smemo kristjani v deželah Alaha, to lahko pričakujejo muslimani v krščanskih deželah! Pa srečno pot domov!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!