Kurdi nadaljujejo pohod proti Islamski državi

Foto: epa

Kurdske sile, ki so pred dnevi iz rok zloglasna Islamske države iztrgale sirsko mesto Manbidž, so si za naslednji cilj izbrali mesto Al Bab kakih 50 kilometrov jugozahodno od Manbidža. 

Osvoboditev Manbidža bo močno zmanjšala možnost oskrbovanja Rake, prestolnice kalifata Islamske države. Manbidž je bil namreč ključna točka na oskrbovalni poti od turške meje do prestolnice kalifata. Raka sicer leži kakih 110 kilometrov jugovzhodno od Manbidža.

Kurdske sile pa še ne bodo začele z naskokom na Rako, saj mesto Al Bab, ki ga bodo zdaj napadle, ne leži na poti med Manbidžem in Rako.

STA, A. Ž.

 • tarantela

  Na tem delu BV bo še kar nekaj časa težko. Kurdi so naseljeni po več državah, enkrat bodo pač zahtevali svojo državo. Prav zato, da bi to preprečili, se Turki povezujejo z Rusi, slednji pa pomagajo Asadu. Kurdom želim, da bi se jim uresničile sanje!

  • Olga

   +++++++++++++

 • Anton

  erdogan in rusi pa z orožjem opremljajo islamsko državo

  • dr Janez Sveti

   Povej, zakaj si napisal to trditev. Me prav zanima. Ali je to samo tvoje mnenje ali imaš kakšen podatek, ki kaže na to? Če pogledamo posnetke, opažamo namreč, da je orožje, ki ga uporabljajo teroristi orožje NATO izvora. Razen avtomatskih pušk, ki jih proizvajajo po celem svetu (kalašnjikovke).
   Dr Janez SVeti upokojeni militant

   • sprehajalec

    Oboji so oboroženi z Ruskim orožjem. Bukefalos ima prav, gre za snajper Dragunov. Zadaj pa je pulemjot kalašnikova, težki mitraljez. Za ostale, ki se ne vidijo, lahko pobiramo stave. Stava je kišta pira, jaz pa stavim, da so oboroženi z AK-47.

   • sprehajalec

    Identično orožje najdemo tudi na drugi strani, pri IS. PKM, kalašnikovke in RPG-7.

    http://www.longwarjournal.org/archives/2015/08/islamic-state-claims-advances-in-baiji.php

    • dr Janez Sveti

     Sem napisal. Lahkega pehotnega orožja, poreklom iz bivše SSSR je po celem svetu. IS se je oborožila tudi z orožjem bivše Sadamove vojske in z zaplenjenim orožjem iraške vojske, ki so jih opremili Američani. Zato pišem, da naj da kakšen konkreten dokaz, kako Rusi opremljajo IS. Za Turke, ki jim gredo Kurdi v nos se nebi čudil. Če to počnejo, počnejo s tihim dovoljenjem USA!
     Tukaj so eni komentatorji, i preberejo neki tabloid in potem iz tega naredijo svojo zgodbico.
     Dr Janez Sveti poznavalec

     • sprehajalec

      Ne vem, če sem kdaj v svojem življenju zasledil novico, da SZ ali Ruska vlada uvajata moratorij na prodajo orožja kakšni deželi, frakciji ali skupini. Ne spominjam se, razen morda epizode z Maotom, ko mu Hruščov/Brežnjev nista hotela dobaviti tanke T-62. Je pa to edini primer.

      Tako, da domnevam, da imajo dilerji z orožjem proste roke, samo če pokažeš bakse, seveda. Konec koncev naj bi dobil končni znesek (precej oskubljen zaradi dilerjev) tisti, ki to puško štanca. Ta pa zagotovo ni (kolikor vidim vse slike) v Ameriki. Ali v Bruslju.

     • dr Janez Sveti

      Vidim, da nisi poznavalec tematika, zato, je bolje, da se malo izobraziš v trgovini z orožjem, preden pišeš. Tvoje domneve so zelo zgrešene in to kar vidiš v ameriških filmih, kjer Američani (kako zanimivo) vedno premagajo hudobce, sploh ni res. Kako bi ti poimenoval, pobijanje državljanov v njihovih lastnih državah s strani druge državne vojske?
      Pa še nekaj si poglej:
      http://siol.net/novice/svet/rekordno-leto-prodaje-orozja-315598
      Stric Google vse ve!

      Dr Janez Sveti Maljutka

     • sprehajalec

      Če bi bil ti vsaj malo razgledan, bi vedel, da je cena ameriškega orožja neprimerno višja od ruskega. Verjamem, da rusi hudo vodijo pred američani po količini. Če Američani prodajo nekaj Raptorjev F-22 v Južno korejo, to odtehta ves Ruski izvoz tega leta plus Kitajski. Mera je vrednostna. Glede izobrazbe: težko boš našel na tem področju bolj izobraženega od mene.
      Glede filmov: Tudi Bata Živojinović pa Ljubiša Samardžić sta sama premagala nekaj deset tisoč Nemcev v filmih.

     • dr Janez Sveti

      Vidim, kako se spoznaš na trgovino z orožjem. Bom nehal. Pozanimaj se, koliko odpadnega ruskega orožja je preprodala CIA.
      Dr Janez SVeti Grad

  • bukefalos

   Tudi kurd v ospredju na sliki drži v roki Rusko dragunovko ?!

   • Olga

    Ali je ni mogel pridobiti v boju z Islamisti?!
    Takoj sumičenje! Nato sledi slovensko vsegliharstvo!!?

    • žemljazrak

     haha ti pa se spoznaš. tumpika

     • Olga

      Zdaj sva dva! Lep pozdrav tumpeku od tumpike!

  • macon

   Rusi ne opremljajo IS, kako bedni morate biti, da to verjamete. Opremljajo jih Saudci in Katarci v spregi z Izraelom in ZDA. Skozi Turčijo trgujejo z nafto in dobivajo zahodne borce.

   Rusi islamiste tolčejo po Rusiji in tudi v Siriji. Pa ne ponavljajte laži, kako se Assad ne bori z IS. Palmira je bila v rokah IS, pri Alepu, Damasku in nasploh na zahodu Sirije ima Assad “demokratične” upornike. Poglejte si mapo vojne in nehajte pisati bedarije.

  • Sredinec4U

   A zato ima slednja ameriške protitankovske rakete, Toyotine džipe, AK-47 in kalašnikove? Vse to pride iz Rusije? A bejž no…

  • sevenx

   In ZDA.

 • Kurdi so vsekakor žrtve. V trenutku, ko Ruska koalicija izganja vojne formacije, ki jih je oborožil zahod- recimo v Alepu, “zahod” Kurde jemlje kot rešilno bilko za nagajanje Asadu in podtalno širjenje svojega vpliva. V ozadju gre za umazane račune.

 • Sredinec4U

  Počasi, Kurdi, počasi. Zaveznikov ZDA in SA (ISIS) ne smete preveč tepst. Glede na to, da pa se tudi Putin obrača k Erdoganu, vašemu sovražniku, boste kmalu ostali brez zaveznikov. Konsolidirajte osvojena ozemlja, žrtve pri nadaljnjem osvajanju vam ne bodo nikoli priznane v obliki večje avtonomije ali celo samostojnosti. Bodite pametni.

  Tudi samostojne Slovenije dolgo časa Zahod ni podpiral, tako kot Rusija ne. Tega ne smemo nikoli pozabiti!

 • žemljazrak

  tako… zdaj pa Turki z mižanjem Zda in celega Nata VUT po kurdih.

 • xtc

  Kurdi zavezniki ZDA;ki jih tudi podpirajo vse bolj davijo prijatelje Tychepa;Vladota in Assada(očeta ISISA in vnetega poslovalca z njimkot Tychep);nikoli ne bo dolgo ;ko se bo po Kurdih usulo podobno kot po sirski zmerni opoziciji tako od Rusov;Turkov;Asada in še koga ;ki se želi znebiti Kurdov tam:

 • pajot

  „Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka.“
  Petar Petrović Njegoš

 • xtc

  Dejstvo je ;da Kurdi nei dosegali zmag;če jh iz ozadja nebi podpirale ZDA:
  Kurdi so v bistvu plan B:
  jASNO JE ;DA JE NAJBOLJ MIREN DEL iRAKA ravno Kurdistan;kjer so glavna nahajališća nafte:
  Seveda pa so Kurdi sedaj razdeljeni med več držav na nekaterih področjih le teh pa večina;zato bi lahko ob podpori ZDA nastala Kurdska država;ki bi lahko postala lokalna protiutež raznim tychepom in Assadom saj ;bi lahko prišlo do združitev Kurdov v eno državo ni pa rečeno ;da se v njej nebi zmašli tudi narodi;ki nemarajo ne Tychepa nee Assada ter ne Irana;kar bi zelo omajalo moč ASSADA;rusov;ter AssaDOVEGA NOVEGA SODELAVCA IN vLADOTOVEGA PRIJATELJA tYCHEPA;KATEREGA GRABI PANIKA PRED kURDSKO DRŽAVO KOT TUDI Assada

  • sevenx

   Ce bi bil plan Kurdska drzava bi jo ze imeli 50 let

 • garfi

  kurdi imajo priložnosti

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!