Leta 2015 je bilo med ljudmi, ki so prejeli državljanstvo EU, največ Maročanov

Foto: iStock

Statistični urad Eurostat je razkril, da je leta 2015 državljanstvo EU prejelo približno 840 tisoč oseb. Od tega je Slovenija konkretno podelila državljanstvo 1255 državljanom drugih držav, od katerih je bila večina, kar 94 odstotkov ljudi, nedržavljanov katere izmed držav članic EU.

V Sloveniji je bilo med ljudmi, ki so prejeli slovensko državljanstvo, največ državljanov iz Bosne in Hercegovine (59 odstotkov), Makedonije (11,6 odstotkov) in Srbije (10,1 odstotkov).

Maročani prednjačili
V celotni Uniji je bilo leta 2015 kar 87 odstotkov ljudi, ki so dobili državljanstvo ene izmed držav članic EU in so pred tem imeli državljanstvo ene izmed tretjih držav. Med njimi je bila velika večina, kar 87 odstotkov, tistih, ki so imeli maroško državljanstvo (86.100) in so državljanstvo EU najpogosteje dobili v Italiji, Franciji in Španiji. Statistično gledano Maročanom sledijo Albanci (48.400) in Turki (35.000), pri čemer je potrebno dodati, da je kar 96 odstotkov Albancev dobilo državljanstvo v Grčiji in Italiji, 56 odstotkov Turkov pa v Nemčiji.

V Estoniji, Litvi in Romuniji je bilo državljanstvo podeljeno le nedržavljanom EU, pri tem pa je potrebno omeniti, da sta Madžarska in Luksemburg edini državi članici, kjer so največji delež novih državljanov predstavljali državljani drugih držav članic EU.

Največji delež državljanstev na prebivalca je bil dodeljen v Luksemburgu (5,6 na 1.000 prebivalcev), sledita pa Švedska (5) in Ciper (3,9). V Sloveniji je bilo podeljenih 0,6 državljanstev na 1.000 prebivalcev, medtem ko je v Uniji povprečje znašalo 1,7 na tisoč prebivalcev.

M. D., STA

 • Hun

  albanjezi invazija

 • xtc

  Hm?
  Zanimivo:
  Predvsem iz držav ;kjer ni vojne in predvsem muslimani:Kaj ;KO BI UVAŽALI ŠE KAJ DRUGEGA?
  iN PREDVSEM ZA KAJ SO TI LJUDJE SPLOH UPORABNI RAZEN VEČINSKO KRAVAL IN KRIMINAL_ŽAL:

 • Olga

  Ta vlada deli državljanstvo kot toaletni papir! Po kriminalu vidimo “veličino” prišlekov! Spomnimo se napadov “slovenskih šnelkurz državljanov” na celjske dijake!
  Tistim, ki s tako lahkoto dodeljujejo naše državljanstvo vsakomur, bi ga morali VZETI, saj si ga ne zaslužijo! Prav tako tista, ki se bori, da bi imeli tujci prednosti pred obstankom Slovenske države in varnostjo državljanov Slovenije!!!!!

 • sodnikisozločinci

  Orwellovo Leto 1984, newspeak = novorek = patkogovor = gaganje: nova beseda (politično korektna) za tujce je novi državljani. Naj se ponovi 1941, pa da si bomo kvit in bo končno nastopila sprava.

 • Resnica boli

  S tako hitrostjo deljenja državljanstev Slovenije, Slovencev, razen po potem listu, kmalu ne bo več. Zanimivo bi bilo videti izkaze o znanju slovenskega jezika za vse te državljane, ki so lani pridobili državljanstvo. In kje so izpit iz znanja jezika in zgodovine Slovenije opravili? RIC ???

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!