Madrid izdal evropski zaporni nalog za Puigdemonta

Carles Puigdemont (foto: epa)

Španska sodnica Carmen Lamela je danes odobrila zahtevo za izdajo evropskega naloga za prijetje in predajo za odstavljenega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in štiri njegove ministre, ki se po znanih informacijah nahajajo v Bruslju in se danes niso zglasili na sodišču, poročajo tuje tiskovne agencije.

Lamela je pred tem že odobrila preiskovalni pripor za osem odstavljenih ministrov, ki so danes prišli na zaslišanje v Madrid. Nekdanji minister za odnose s podjetji Santi Vila pa lahko v zameno za 50.000 evrov varščine zapusti pripor, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Evropski nalog za prijetje in predajo je sodna odločba, ki jo ena od držav članic EU izda in pošlje drugi državi članici z namenom, da se oseba, ki je navedena v nalogu, prime in preda državi, ki je nalog izdala. Organom pregona omogoča aretacijo osumljencev brez dolgotrajnih postopkov tradicionalnega izročanja.

Puigdemontov belgijski odvetnik Paul Bekaert je napovedal, da se bo uprl nalogu za predajo iz Španije. V sredo pa je dejal, da želi, da bi nekdanjega katalonskega predsednika zaslišali v Belgiji. Bekaert je sicer pred leti zagovarjal tudi člane baskovske teroristične skupine ETA in se prav tako boril proti temu, da bi jih predali Španiji.

Špansko tožilstvo je proti Puigdemontu, članom njegove vlade in članom razpuščenega katalonskega parlamenta v ponedeljek vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev. Za očitana dejanja naj bi jim grozilo do 30 let zapora. Puigdemont se je nato skupaj z nekaterimi člani vlade zatekel v Bruselj, kjer naj sicer ne bi nameraval zaprositi za azil.

Obtoženi člani Puigdemontove vlade so se morali danes zglasiti na višjem sodišču v Madridu. Večina se je odzvala pozivu, omenjene peterice pa pričakovano ni bilo. Španski mediji so že dopoldne poročali, da naj bi tožilstvo zanje izdalo zahtevo za evropski zaporni nalog.

D. Č., STA

 • samotoje

  Tole, kar zdaj počne španska vlada, je vredno Franca in njegove strahovlade. Katalonci bodo v vsakem primeru dosegli svoj cilj. In Junckerjeva izjava pred nekaj dnevi, da si ne želi 95 državic, je milo rečeno arogantna in butasta obenem. Za Junckerja čez nekaj let živ krst ne bo več vedel, Katalonija pa bo še vedno tu. Takrat bo zelo verjetno zraven tudi Baskija, sledile bodo Škotska, sever Italije, Severna Irska itd. Gre za proces, ki ga majhni politiki tipa Rajoy, Juncker, Macron in podobni niso sposobni niti predvideti niti razumeti. Še bo zanimivo.

  • Franc Popndekl

   Demokracijaje družbeno stanje, ki slehernemu džavljanu ustavno zagotavlja določeno stopnjo svobode. Sem spada tudi svobodna izpoved o pripadnosti psameznika ali naroda. Ob formaciji nove države v nekem trenutku je torej dovolj, da v njeno ustavo vneseš klavzulo, da do odcepitve kakega segmenta nikoli ne sme priti in s tem v bistvu omenjeno pravico do samoizpovedi legalno v skladu z ustavo poteptaš. Po takem vzorcu torej ne bi smelo več priti do nobene osamosvojitve v zgodovini, pa tudi naše ne.

 • Soave

  Prilagam misli B. Nežmaha , ki ga je povzel Časnik.si, o tem nesrečnem položaju v Španiji. Dobro branje je !!

  http://www.casnik.si/index.php/2017/10/30/b-nezmah-za-mladino-slovenija-lahko-nakaze-eno-izmed-poti-resevanja-eu/

 • Lilika

  V čem se razlikujejo Franco, RTV in Kim Jong UN? Prav nič. Še Rebernikovo so vrgli. Samo Tanja Gobec je ostala.

 • macon

  Bedaček Puidgemont in še par foteljskih idiotov so domnevali, da je neodvisnost stvar papirne deklaracije in potem se dotedanji suveren kar prikloni in reče: “Na rit padam pred vašo pisno deklaracijo in vam dajem samostojnost.”

  Eh, ne gre to tako lahko in hitro. Neodvisnost je znoj, kri in solze, papirne deklaracije pa so samo za formalistični dodatek.

  • samotoje

   Tu se pa motiš. Katalonci zelo dobro vedo, kaj delajo. Malo dlje naprej je treba pogledati in je jasno, kako zvito so vse skupaj zastavili. Prvi cilj je bolj poenotiti Katalonce. To že počne španska vlada s svojimi drakonskimi ukrepi. Ko bodo zaprli prve politike zaradi uveljavljanja samostojnosti, se bo zganila tudi mednarodna javnost. In tako z majhnimi koraki dalje. To bo še dolga zgodba.

 • dr Janez Sveti

  Kakor razumem, bo sedaj Katalonija okupirana in TO, je voda na mlin osamosvojiteljem!

  DR Janez Sveti prerok

 • tarantela

  Bojim se, da bo državljanska vojna v Španiji. Čudim pa se tudi EU, če so priznali Kosovo…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!