Makedonija: Predsednik Ivanov podelil mandat za sestavo vlade socialistu Zaevu – bo to pomenilo vojno in nastanek velike Albanije?

Foto: epa

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je danes podelil mandat za sestavo nove vlade vodji opozicijskih socialdemokratov (SDSM) Zoranu Zaevu, ki je že pred volitvami sklenil zavezništvo z albanskimi strankami. Številni menijo, da bo to pomenilo spopad in konec enotne Makedonije, zato Makedonci vsak dan množično protestirajo. 

Zoran Zaev je mandat za sestavo dobil dobrih pet mesecev po predčasnih parlamentarnih volitvah, ki so potekale 11. decembra lani, zato se je govorilo, da je prav predsednik Ivanov zadnji branitelj države. Iz Makedonije prihajajo novice, da je prav Evropa pritiskala na makedonskega predsednika, da je podelil mandat za sestavo vlade, ki bo po prepričanju Zaeva sestavljena konec maja.

Še pred kratkim so iz vodilne stranke VMRO-DPMNE, ki je sicer zmagala na volitvah, vendar zaradi predvolilne koalicije Albancev s socialistom Zaevom nihče ni želel z njimi v parlamentarno koalicijo, pojasnjevali vsem večjim evropskim institucijam, da bi vodilni možje doumeli, zakaj z vmešavanjem v makedonske notranje politične zadeve delajo veliko napako.

Albanska manjšina predstavlja samo 25 odstotkov
Od zadnjih parlamentarnih volitev Makedonija doživlja velik pretres na politični sceni, prelomljeno je bilo tudi več let uveljavljeno politično pravilo, ki je zagotavljalo etnično stabilnost in harmonijo v Makedoniji. Prišlo je do vmešavanja albanskega predsednika Edija Rame, prav tako so v parlamentu nelegalno izvolili novega predsednika, Talata Xhaferija.

Protesti v Makedoniji (foto: epa)

Nekdanja jugoslovanska republika ima pravilo za zagotavljanje politične stabilnosti, in sicer, da zmagovita stranka vedno sestavi koalicijo z zmagovalno albansko stranko, tudi če ima makedonska stranka absolutno večino in oblikovanje koalicije v resnici sploh ni potrebno. V stranki VMRO-DPMNE opozarjajo, da albanska manjšina predstavlja drugo največjo etnično skupino v Makedoniji, štela naj bi približno 25 odstotkov prebivalstva.

Stranka VMRO-DPMNE je, ne glede na to, da ji v letih 2008 in 2014 sploh ne bi bilo treba oblikovati koalicije, saj je na volitvah osvojila absolutno večino, obakrat šla v koalicijo z albansko stranko DUI, ki je prejela največ glasov. Desnica opozarja, da je tudi decembra lani znova zmagala na volitvah in so bili socialni demokrati (SDSM) poraženi. Vseeno pa so socialni demokrati s tremi drugimi albanskimi strankami oblikovali t. i. Tiransko platformo, ki je vodila k množičnim protestom in izgredom.

Albanci snujejo projekt velike Albanije
Naj spomnimo. Platforma, katere podpisnik je pravzaprav tudi Edi Rama, zahteva dvojezično Makedonijo, kjer sta oba jezika obravnavana enakovredno, kjer se daje zeleno luč vzpostavitvi novega albanskega kantona, pa tudi spreminjanju makedonske zastave, grba in himne. Tu je veliko drugih aspektov, zaradi katerih je obstoj Makedonije kot države ogrožen kot še nikoli pred tem.

Voditelji SDSM in treh albanskih strank so takšno platformo podpisali pri albanskemu predsedniku vlade, Ediju Rami, v njegovem kabinetu, v Tirani, v resnici pa gre za načrt oblikovanja t. i. Velike Albanije, ki zajema tudi velik del makedonskega ozemlja. To je seveda vodilo v množične proteste, saj Makedonci že več kot 70 dni protestirajo v vseh večjih makedonskih mestih, da bi zaščitili svojo državo pred neizbežnim razpadom.

C. Š.

 • Olga

  Če se začne v Makedoniji vojna so krivi in morajo osebno odgovarjati Soros, Junker z evropskim parlamentom zaradi vmešavanja v notranje zadeve suverene države Makedonije, Fajonova, Vajgl kot komunistična “poznavalca” razmer in Obama, ki je s svojo politiko vrgel svet s tečajev!

  • pajot

   Kako s tečajev?. Sej je dobu nobelovo nagrado za mir,porkafiks.

   • Olga

    Nobelovo nagrado je dobil, da ne bi naredil nič! Kapo dol ruskemu matematku, ki ni želel imeti z njimi opravka in ni sprejel nagrade!

 • PikaPolonica

  Kosovo se bo združilo z Albanijo. Potem pa še Makedonija se združi z Albanijo in dobimo velikooooo Albanijo. NATO je pa zato v Makedoniji, da podžiga. To je treba preprečit.

  • sprehajalec

   To so že nekoč Srbi peli pikapolonica.

   Aj Slovenci, ala ste bedaci.
   Nama Albanija a vama Albanci.

   Če boš res tako govorila, pa da doli ne bo nata, jih bomo vse fasali sem.

   • PikaPolonica

    NATO je tisti, ki bo naredil Veliko Albanijo (Kosovo in Albanija se bosta združili…nato počasi dalje)…na žalost ta NATO smo tudi mi.

    • sprehajalec

     Praviš Srbom bi moralo pripadati Kosovo, Europi pa tistih 1,5 milijona Albancev, ki se je takrat odpravilo na beg iz Kosova leta 1999.

     kaj bi z njimi ti storila? razselila jih po europi, ali obstaja kakšna druga končna rešitev albanskega problema na jugu balkana? Daj da slišim tvoje mnenje…

 • učko

  Tako nas bodo nekega dne sfukali rdečkarji, združeni s čefurji !!!!! Me pa zanima, s kom bo zopet potegnil JaJo !??!

  • Olga

   Še nikoli ni pobegnil in tudi ne bo! Boste pa vi, ker v dobri komunistični maniri svoje rabote pripisujete drugim! Smo videli 1991 leta!

   • učko

    JaJo je sesul Peterletovo vlado, hotu je svojga Baučita za premierja, pa so pol hotel Volča, na koncu so ustoličel Drnovška. V Drnovškovi vladi je bil še naprej minister. Demos je pa itak sesul z razlogom, da je blo noter preveč petokolonašev !!! Še najprej pa se je odrekel tistim, ki so bili s srcem za demokracijo. Sedaj ima okrog sebe same poslušne cucke in cepce !!!!!

    • Olga

     Peterle je vse sesul sam, tudi SKD! Fakt!

     • učko

      Pol je Peterle sesul sam’ga sebe !???!!!!

   • učko

    JaJo je precej šiptarske sorte !!! Mogoče po potegnu z njimi, še njihov doktorat si je izvolu podelit !!!!

 • garfi

  islamizacija Makedonije s podporo globalnega levuharja sorosa
  enako v Sloveniji
  Albanci so mafija
  butalci uživajte multikulti

 • tomven

  To bo vojna!

  • učko

   Če že ima bit, naj bo čim prej! Že jutri, če je mogoče in vse do sem gor. Dokler sem še tolk mlad, da bom lahko kej naredu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   • Franc Šink

    Mladost ni pomembna,pamet pamet Učko.

    • Novakec1

     Med bedaki si lahko z IQ24 pameten, ni problema

 • centurion

  Vidite podobnost s situacijo v Sloveniji?
  Levaki v navezi z buzeranti, musliči, balkanci in senilnimi Desusovci
  proti g.Janši in demokratom.

  • AlojzZ

   Hej! Kaj ni g. Janša na levi strani? Saj je on prvi začel ukinjati referendum!

 • Franc Šink

  Pusti Makedonce na miru.Pometajmo pred svojim pragom.

  • učko

   Če boš pometal sam pred svojim pragom, ti bojo prišle “velike smeti” od drugod točno na prag, pol se boš pa usrau !!!!

   • Franc Šink

    Nisi smešen.

 • Franc Šink

  POZOR Komunisti so v akciji!

  • Olga

   Naj se pazijo re-akcije!

  • garfi

   rdeče pijavke

 • Igor Kavalar

  A so prtisnle zunanje sile EU diktature na Ivanova, a se je prodal za keš?
  Itak, da bo vojna, če ignorirajo zmagovito večino VMRO, k je zmagala 10x zaporedoma v 11letih.

 • Ubogi Makedonci, ki so bili tako neumni da so volili levičarje – izdajalce naroda, kjerkoli se znajdejo.

  • soc

   Kje je razlika s Slovenci? Le šiptarjev imamo manj, se pa skupaj z ostalimi muslimanskimi priseljenci plodijo z grozljivo hitrostjo. In vsak trenutek bodo levaki, na čelu s sinom drugega največjega zločinca slovenskega naroda vseh časov, zahtevali uzakonitev privilegiranega statusa narodnih manjšin – predvsem svojih ljubih Srbov, pa seveda Bošnjakov in Albancev. Za glasove tistih nekaj sto Makedoncev in po enega do dveh otrok na njihovo družino se seveda ne bodo grebli.

 • soc

  Tole je pa grozljivo… Sorosevi lokalni sfanatizirani levaki z ustreznimi inštrukcijami slovenskih kolegov in kolegic (celo delegiranih s strani EU…) izdajo svoj lastni narod in se spajdašijo z Albanci, ki se tam (kot povsod drugje) plodijo hitreje kot podgane. Bolgari vrlih Makedoncev niso mogli podrediti pred dobrim stoletjem, Grki jih niso mogli nikoli – zdaj pa apokalipsa z žegnom “naprednega sveta”.

  Zelo dobro poznam razmere, rad sem hodil zadnja leta službeno v Makedonijo, precej dobrih znancev, celo prijateljev imam tam doli. To, kar so jim ponoreli levaki skuhali, je onkraj meja zdravega razuma. Solze imam v očeh, ker vem, da se ne bodo pustili in da bo v kratkem tekla kri v tistih nekoliko zaostalih, a ljubeznivih in gostoljubnih krajih. Če ne bo ustrezne intervencije EU (ZDA so zaradi specifičnih interesov itak na strani šiptarije), utegne teči v potokih.

  Vse kar lahko Slovenci naredimo je, da zahtevamo odpoklic Fajonovih, Kacinov in podobnih degeneriranih Junckerjevih, Sorosevih in Kučanovih emisarjev z vseh položajev v EU strukturah. Žal jih ne moremo odpoklicati kot EU poslancev.

  Mimogred v razmislek – veš, kolega, kolegica, kdaj je bil zadnji popis prebivalstva v Makedoniji? In zakaj ga odtlej ni bilo več?

  • Igor Kavalar

   Ambasador ZDA je bil še nastavljen z strani Obame. EU ne bo naredila ničesar pozitivnega, sej si sam videl zadnja leta kaj so počel in v kakšnem zosu smo.

  • Krtača17

   S tem bi se pa strinjal. V Makedoniji je res tako. Interes po vojni je pa predvsem iz strani US fucking A in NATA. Žal. Oni so zmešal drek in oni ga bojo reševal ….precej let. Kot že videno drugod po svetu. Razen če se EU obrne drugače.

   • sprehajalec

    Butl prfuknjen, Albanci pa njihova želja po veliki albaniji, pa nimajo veze s tem.

 • Aton

  Krivda? Makedonci čakajo, Grčija jih izsiljuje, EU daje prane obljube, mi – poročevalci v EU mešamo prazne marnje in pobiramo honorarje. Potem pa Makedonci izvolijo, kar izvolijo.

 • garfi

  sorosova levićarska mafija nenehno sesuva tudi Orbana tudi preko eu plačancev

 • janez zorman

  No, Macedoniji se ne bo več treba truditi za vstop v EU, Bojo že Albanci za to poskrbeli – v okviru zajedničkih jezgri.

 • Krtača17

  Če pogledam zgodovino “približevanja” bivših jugoslovanskih republik EU-ju, je izgled precej klavrn:
  Slovenija – 10 dnevna vojna
  Hrvaška – vojna
  Bosna – genocid in vojna
  Srbija – vojna, napad NATA
  Kosovo – vojna in genocid
  Makedonija….

  Skratka človek se vpraša kdo koga nateguje? EU nas ali mi EU? Kje je tisto boljše življenje kot so ga obljubjali?

  V obdobju od 45 do 91 smo imeli mir in človeka dostojno življenje. Res pa da je bil kakšen barabon “demokratično” za glavo skrajšan a bolje tako kot to kar se dogaja zadnjih 27 let.

  • komar marko

   ha, ha, ha. MIR in dostojno življenje do 91. Le kdo ste to bili. V nasprotju z nami, ki so nam nacionalizirali premoženje, dvignili davke in bili drugorazredni državljani. Benci imeli na bone, FASNGO pa kupovali preko meje. Ja ker ste požeruhi VSE POŽRLI in imeli DOSTOJNO življenje.

   • Krtača17

    Samo opisujem da je bil takrat mir. Eni pa materialne stvari postavljate pred življenje. Omejenci. Glede fičota pa sploh ni res. Danes je isto. Model se je zamenjal, plačuješ pa cca ravno toliko.

    • komar marko

     MIR? a takrat ko je prišel omejenec na obis k OMEJENCEM ste vse klošarje pospravili. Kdor je dvignil prst je bil na golem otoku. Sam poglej kake norosti PIŠEŠ pa ti nihče nič ne nardei, še iz malhe ti dajemo da ne krepneš od lakote!

     • Krtača17

      Zato je bil pa mir. Kreteni so na golem otoku skalce tolkl pa razmišljal. Aja pa meganova jajca po petih letih crknejo. Fičota smo znal pa sami pošraufat. Torej je blo še cnej. Pa 20let in več se je dal furat z njim. Si znaš predstavljat megana po petih letih? Hahaha

     • sprehajalec

      Če imaš malo inteligence znaš tudi Megana sam pošraufat….

      Če ti ga pa mehanik, je pa dražje, ddv, pa pogodbe o zaposlitvi, pa inšpektor za delo če so prispevki odvajani, pa varstvo pri delu, pa okoljski inšpektorat za odpadna olja, pa požarna varnost pa temu ni konca…..

      Včasih na fičotu pa za davek še vedeli niso, pa če bi jim omenil inšpektorja za varstvo pri delu, bi te vsi imeli za norca….

      Tako je bilo v Jugi…..

     • 5-RA

      Mir za vsako ceno…tudi če mož pretepa ženo …naj se ona nikar ne zoperstavi…za ceno miru.
      Fuj ti rdeči ligenj (mehkužec brez hrbtenice-razlaga je zato ker v Kumravcu niso učili biologije)…ti bi za ljubi mir tudi žajfo pod tuši pobiral.

     • stajerc5

      Kak kaj Julika, se zivi?

    • sprehajalec

     Kvaliteta je bila pa sploh ista….

  • komar marko

   leta 80 si delall za FIČOTA 3 LETA. Leta 2015 delaš za megana 1 leto. PIŠEM za delvčka s plačo 1200 EUR! Prav!

   • sprehajalec

    Krtača kot partijski sekretar je tudi za fičota delal 1 leto, pa še preko vrste ga je dobil. zato jokca danes….

  • sprehajalec

   Krtača je Jugo Srbin. On bi vse združil takrat pod Slobota. Milom ili silom…

   • komar marko

    Slobo je dejal: NIKO NE SME da vas tuče osim nas i MILICIJE! In naši rdečkoti še vedno isto trdijo!

    • sprehajalec

     To je vse isto seme. S PVC vrečkami so prišli sem, Krtača in njegovi nekoč….

  • garfi

   za boljše življenje je potrebno vas levuhaje v rit sunit
   vsaj na volitvah

 • Caetano

  Gre se predvsem za to da postavijo promuslimansko in levo vlado, ki bo odprla meje islamskim migrantom.

 • garfi

  levuharji prevzemajo eu in vse izgleda kot jugoslavija
  vsiljuje nam muslimane, ki so jih sami uvažali in grozijo s kaznijo
  to ni eu v katero smo vstopili in levaki so takoj vse zlorabili
  prost pretok ljudi je bil mišljen znotraj eu in še ta je problematičen
  sedaj hočejo odpreti meje za vsakogar
  papež jim izdatno pomaga
  balkan bo vedno zelo problematičen in lepo se vidi kakšen multikulti nam pripravljajo

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!