Merklova že v četrto postala nemška kanclerka

Foto: epa

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je bila danes s strani nemškega parlamenta Bundestaga vnovič izvoljena za nemško kanclerko. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa je do četrtega zaporednega mandata prišla potem, ko je zanjo glasovalo 364 poslancev, 315 poslancev jih je bilo proti, devet pa se jih je glasovanja vzdrževalo. 

Merklova je po objavi rezultatov glasovanja dejala, da sprejema izvolitev. Ob izvolitvi sta bila po navedbah STA prisotna tudi njena 89-letna mati Herlind Kasner in mož Joachim Sauer, ki se je prisege udeležil prvič.

Po izvolitvi Merklovo opoldne čaka prisega pred nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem v predsedniški palači Bellevue, nato pa bo sledila še potrditev članov njene vlade. Danes popoldne naj bi se nova vlada že sestala na prvi seji.

Foto: epa

Sestavljanje koalicije trajalo rekordno dolgo
63-letna Merklova, vodja krščanskih demokratov, je vse od leta 2005 na čelu nemške vlade, sedaj pa bo že tretjič zapored vodila veliko koalicijo, ki jo sestavljajo konservativna unija CDU/CSU in socialdemokrati. Sicer je sestavljanje koalicije trajalo rekordno dolgo, saj so pogajanja Merklove z Zelenimi in liberalci propadla po volitvah septembra lani, zato so sledila pogajanja s socialdemokrati.

N. Ž.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!