Merklova že v četrto postala nemška kanclerka

Foto: epa

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je bila danes s strani nemškega parlamenta Bundestaga vnovič izvoljena za nemško kanclerko. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa je do četrtega zaporednega mandata prišla potem, ko je zanjo glasovalo 364 poslancev, 315 poslancev jih je bilo proti, devet pa se jih je glasovanja vzdrževalo. 

Merklova je po objavi rezultatov glasovanja dejala, da sprejema izvolitev. Ob izvolitvi sta bila po navedbah STA prisotna tudi njena 89-letna mati Herlind Kasner in mož Joachim Sauer, ki se je prisege udeležil prvič.

Po izvolitvi Merklovo opoldne čaka prisega pred nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem v predsedniški palači Bellevue, nato pa bo sledila še potrditev članov njene vlade. Danes popoldne naj bi se nova vlada že sestala na prvi seji.

Foto: epa

Sestavljanje koalicije trajalo rekordno dolgo
63-letna Merklova, vodja krščanskih demokratov, je vse od leta 2005 na čelu nemške vlade, sedaj pa bo že tretjič zapored vodila veliko koalicijo, ki jo sestavljajo konservativna unija CDU/CSU in socialdemokrati. Sicer je sestavljanje koalicije trajalo rekordno dolgo, saj so pogajanja Merklove z Zelenimi in liberalci propadla po volitvah septembra lani, zato so sledila pogajanja s socialdemokrati.

N. Ž.

 • Anton

  odgovor na gornji naslov prispevka

  jap stari ljudje so imeli pravšnji rek zato, “denar je sveta vladar “in očitno Illuminati (oz lahko jih imenujete tudi gospodarji sveta, upravljalci planeta itditd, whatever), v njej še vidijo perspektivo.

  sarkazem press

 • Caetano

  Nova nemška vlada je zelo slaba popotnica za Evropo.

 • etrusk

  Nemce , sem imel za bolj brihtne.

  • RATATA

   židi so jih čist zjebal.

 • PIA PlA

  Kaj imate raje, da dobite pol prazen kozarec, ali je bolje, da vam dajo pol polnega?

 • Olga_10

  Nemci so dobili dosmrtno predsednico, tako kot Kitajci in Rusi dosmrtna predsednika?

 • xtc

  Stasi Maedcchen ,zopet v poziciji škodo delavke.
  Sicer pa tale koalicija ne bo imela dolgega veka-skupaj jo je spravil strah pred novimi volitvami ter porastom AFD ja,definitivno pa jih niti to ne reši več pred realnostjo,predčasnimi volitvami in AFD jem kot večjo vladnio stranko.

 • Valter BraniSlav

  RE STARA KURBETINA NO ZE DAVNO MORALA SEDETI V ZAPORU ZARADI VELEIZDAJE LASTNEGA NARODA.
  V EDINO VESELJE NO JE DA JE NJEN SLOVENSKI PUDELJCEK ODSTOPIL.

 • Janko Gedlička

  Caetano in Ratata, vedno kaj tehtnega napišeta. Ali si ne bi vzela čas in svoji stališči nekoliko razložila.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!