Nemški mediji po obsodbi udbašev: Jugoslavija je bila teroristična država, ki je ubijala Hrvate v tujini

Josip Perković na sodišču (foto: STA)

Kar 33 let je bilo potrebnih, da je nemško sodišče pred roko pravice pripeljalo dva pripadnika Jugoslovanske tajne službe Josipa Perkovića in Zdravka Mustaća pred roko pravice in jih obsodilo na doživljenjsko zaporno kazen, zaradi sodelovanja pri umoru hrvaškega političnega emigranta Stjepana Đurekovića. 

Sodnik Manfred Dauster je v obrazložitvi sicer še nepravnomočne sodbe pojasnil, “da je bil glavni motiv ubiti separatista in kritika režima. Đurekovića je bilo potrebno utišati fizično, kot tudi politično. Zato ta umor sodišče smatra kot nizkotnega. Če bi govorili o uboju terorista, takšne kvalifikacije ne bi bilo.”

V medijih in javnosti ni bilo zaslediti kakršnekoli kritike sodbe nemškega sodnika Dausterja in njegove pogumne odločitve, ki bo pomembno vplivala na nadaljnje postopke proti odgovornim za uboj hrvaških emigrantov. Njihovo število se namreč giblje med 60 in 65 ubitih emigrantov, kar dokazuje, da nobena druga komunistična država ni ubila toliko nasprotnikov na tujem ozemlju, kot Jugoslavija. S tem je po brutalnosti prekašala tudi Sovjetsko zvezo.

Bavarski radio je o sojenju povedal, da se je tekom postopka pokazalo, kako velik vpliv imajo stare tajne službe na aktualno politiko v tej balkanski državi. “Mustać in Perković sta vse do svoje izročitve Nemčiji, razpolagala z najboljšimi vezami v najvišji državni politiki,” so poročali.

Kjer je oblast, tam je rodbina Perković
Frankfurter Allgemeine Zeitung pa je kratko opisal, kako sta se oče in sin Perković oba priključila novi oblasti. Josip Perković se je namreč po vojni priključil predsedniku Franju Tuđmanu, da je zgradil nov sistem obveščevalnih služb, nekaj časa je vodil vojaško obveščevalno službo in bil celo minister za obrambo. Prav tako je bil z njim dobro povezan Tuđmanov naslednik Stipe Mesić, v najožji Mesićevi ekipi pa je svetoval tudi Perkovićev sin, nato pa se je priključil še predsedniku Ivu Josipoviću. Zaradi Perkovićevih vez in poznanstev v hrvaški politiki so bili številni prepričani, da jim ga ne bo uspelo pripeljati pred nemško sodišče. Novinar FAZ-a nato omeni številna prizadevanja nekdanjega premierja Hrvaške Zorana Milanovića, da z vsemi sredstvi prepreči izročitev Perkovića, vendar je njegove poskuse odbila vztrajna nekdanja komisarka EU za pravosodje Viviane Reding.

V mediju Deutche Welle so se pogovarjali s predsednikom društva Goli otok, ki je opisal hrvaško stvarnost, ki se kaže v ignoranci hrvaške politike, da preganja zločine nekdanje udbe. “Najmanjši interes kažejo državne in lokalne oblasti,” pravi.     

Neznanih morilcev je še veliko
Je pa švicarski dnevnik Neue Zürcher Zeitung o primeru Perković zapisal, da obsodba obeh pripadnikov nekdanje službe državne varnosti predstavlja določeno zadovoljstvo za sorodnike in prijatelje umorjenih ter za vse nasprotnike nekdanjega totalitarnega režima. Ko je sodnik v sodni dvorani izrekel besede “kriv zaradi uboja,” so si ljudje v sodni dvorani začeli stiskati roke, čutiti pa je bilo subtilne občutke zmagoslavja. Tam je bila tudi Gervalla Schwarz, hčerka kosovskega emigranta, kritika nekdanjega režima in kantavtorja, ki so ga tri leta po pobegu iz Jugoslavije našli ubitega pred stanovanjem v Stuttgartu, vendar morilcev nikoli niso našli. V izjavi je povedala, da je sedaj končno znano, da je umore v tujini odrejala Jugoslavija, česar se ne sme zanemariti.

Mednarodni odnosi pomembnejši od življenj
V dokumentarni oddaji z naslovom ‘Umor v Titovem imenu- tajni ubijalski komandosi’, ki so jo objavili na Bavarskme radiu, pa so dokazali, da so člani nekdanje socialno- liberalne vlade pod vodstvom Willyja Brandta vedeli za jugoslovanske likvidacije, vendar so s Titovo Jugoslavijo ravnali drugače, kar je priznal tudi takratni minister Baum: “Jugoslavijo bi kot vsako drugo totalitarno državo morali obravnavati in kritizirati enako kot Vzhodno Nemčijo, Poljsko ali Sovjetske republike. Pri Jugoslaviji smo bili zadržani, ker smo jo potrebovali proti Sovjetski zvezi.”

M. P.

 • stajerc5

  Sloser je bil res prava zival (v vsakem smislu). V mednarodni politiki je bil res veeelika lisica, drugace pa tista zadeva, katero (v starih casih) smo v decembru klali in delali krvavice iz nje!

  • Sil Ka

   Si se bal napisati, da je bil Tito eden največjih klavcev in svinja. JA BIL JE KLAVEC, ZLOČINEC IN SVINJA.

  • RATATA

   Da je bil tito klavec je izjavil pirjevec pierazzi, glavni majster pisanja kaj dobrega so boljševiki naredil v sedmih desetletjih – od 1917.

 • AlojzZ

  Kje je Janez&SDS, da zbira popise za referendum: “Ali sprejmemo EU deklaracijo, v kateri so socializem&komunizem, nacizem in fašizem zločinski režimi?”
  OPPPPSSSS! Že vem, kje so! Povečujejo kvote za referendum!

  • if

   Reoslucija o totalitarnih sistemih je to že uerdila. Nazor, ki mu pripadate, v slovenskem parlamentu preprečuje uveljavitev njenih učinkov.

  • Ruggedplant

   ?? SDS je že zdavnaj in kolikor vem že 3x sklical sejo na to temo in Partija jih je vsakič mirno zignorirala – da bi dali tako trivialno stvar na referendum, bi bila svetovna sramota za Slovenijo, najbrž večja od vseh mednarodnih blamaž, ki jih na različnih lestvicah dosegamo pod
   taktirkami partijskih vlad. Kvoto za referendum oziroma že kar birokratske ovire za samo zbiranje podpisov pa počne ravno nasprotna stran od tiste za katero tako trdiš. Si pisal ta komentar obrnjen na glavo?

 • indijanka

  Je to prava slikca s sodišča? S sodišče sobice?

 • if

  Josip Perković je zločinec, je del jugoslovanskega zločinskega režima, ki mu je dirigiral vrh KP na državni, republiških in pokrajinskih ravneh.

  Zadnji šef slovenske KP je bil Milan Kučan. Ta hip je on rudnik, ki ga je nujno raziskati z demokratičnimi sodišči. Slovenska niso med njimi, ke jih obvladuje logika zločinskega propadlega režima, ki ga v Slovenijiji pooseblja Milan Kučan.

 • xtc

  Obsodba je ključnega pomena in prelomnica;zato so se komunisti v Hrvaški in tudi vSloveniji se bodo krčevito upirali izročanju vsakega udbaša;sj so oni in njihovi sorodniki pravzaprav oblast in glavni poslovneži v deželah bvše Yuge:Sevedapa ta obsodba pomeni prelomnico saj je z nju UDBA tudi mednarodno pravno postala zločinsko teroristična organizacija njeni člani pa zločinci in s tem se odpira možnost prepovedi delovanja tem ljudem inožjim sorodnikov v javni sferi;kot tudi njihov sodni prgon oz:odstranitev z javnih služb in nastopov v javnosti:
  šE VEČ S TEM JE POSTALLAŽJI TUDI PREGON ZLOČINCEV OZNE_UDBE in s tem se odpira noivo poglavje tudi glede NOB saj je jasno ;da je šlo za zločinsko komunistično revolucijo _katere pomemben člen je bil VOS nato OZNA NATO udba nato pa SDV:;DEJANSKO PADAJO TEMELJNI LAŽNIVI MITI LEVAKOV IN JIH POSTAVLJA V VLOGO MEDNARODNO PRIZNANIH ZLOČINCEV;ČESAR SO SE YUGO LEVAKI NAJBOLJ BALI;saj je sedaj jasno ;da so bili in so zločinci;kar so skušali spretno prikriti pred narodom;sedaj je to postalo mednarodno znano in nobena propaganda tega ne zmore več negirati in gre za težak udarec levakom;ki so se ga najbolj bali mednarodne razglasitve ;da so bili yugo komunisti navadna komunistično teroristična zločinska drhal:ki je pobijala vsevprek tudi po svetu in je podpirala tudi druge teroriste kot Badder Meinhoff;Rdeče Brigade;PLO IN DRUGE SKRAJKNE ISLAMSKE SKUPINE IN JIH OBOROŽEVALI:

 • Viktorh

  “Jugoslavija je bila teroristična država, ki je ubijala Hrvate v tujini”…

  …Slovence pa v domovini…

  “Sodnik Manfred Dauster je v obrazložitvi sicer še nepravnomočne sodbe pojasnil, “da je bil glavni motiv ubiti separatista in kritika režima. Đurekovića je bilo potrebno utišati fizično, kot tudi politično. Zato ta umor sodišče smatra kot nizkotnega. Če bi govorili o uboju terorista, takšne kvalifikacije ne bi bilo.””

  Tole pa me spominja na znano izjavo malega človečka o diskreditaciji, po potrebi8 tudi likvidaciji…

 • Antonius

  Partizanski eNOBe je en sam nateg angleškega Churchilla. Med vojno so z zavezniškim orožjem komunisti morili domačo opozicijo, po vojni so jo pa deratizacijsko zmetali v rove, jaške in tankovska brezna. Dolge kite umorjenih deklet in žena so izjemen primer revolucionarne tenkočutnosti. “Neće više dugo” se je drl maršalski morilec ‘tito z balkona ljubljanske Univerze.
  Sposobnost umoriti v morilcu ostane do konca življenja. Redki med njimi so, ki so se srečali s svojo vestjo.
  Po vojni so revolucionarni komunisti svoje morilske metode izvajali na bolj “prefinjeni” in zahrbten način. V spominu mi ostajajo zlagana poročila jugoslovanskih “cajtngov” tistega časa, da se v tujini med seboj ubijajo ustaški in četniški emigranti.
  Morilska svojat udbovske provenience se skrita v zaprtih arhivih še danes korajžno šopiri med nami. Njihova zadnja žrtev se je podpisoval kot Kramberger.
  Vojni in povojni morilci nosijo svoj del krivde za svoje početje, drugi del krivde, da morilske barabe niso kaznovane pa leži na volivcih. Trenutno je tistih, ki morilcem še naprej držijo štango v parlament izvoljenih za ustavno večino.
  Slovenska volilna pamet ni v stanju na off, slovenske volilne pameti sploh ni. Tega se najbolj zaveda prav ‘küčan.

 • FRANC3

  Kdor trdi, da Jugoslavija ni bila teroristična država, laže, je neumen ali pa je bil del teroristične organizacije ZKJ, ZKS ali UDBE.

 • domovina mili dom

  Samo denacifikacija bo rešila situacijo v državah bivše juge. Rabimo podobno osebnost kot je bil
  Simon Wiesenthal za preganjanje komunističnih zločincev.

 • črnaovca

  Ja Nemci ki so začeli dve svetovni vojni in izumili množično pobijanje so pa angelčki. Jugoslavija se je branila pred teroristi ki so jih podpirali tudi Nemci. Ko v Evropi še pojma niso imeli o terorizmu je v kinu sredi Beograd razneslo bombo katero so postavili ravni Hrvaški ustaši iz tujine. Jugoslavija se je branil akot se danes brani zahod ko uboj terorista preko kamer espremlja celo predaednik Amerike in ko se javno objavi koga so zopet ubili s pomočjo brezpilotnih letal. Naj ne moralizirajo lahko obsojajo saj zločini ne zastarajo

  • if

   Vir začetka druge svetovne vojne je podpis pakta o nenapadanju 23. avgusta 1939 med sovjetskimi komunisti in nemški nacisti .
   Ko so nacisti 1. septmbra napadli Poljsko, so Angleži in Francozi blokirali nemške morske in kopenske oskrbovalne poti, vendar to blokiralo nadaljevanja nacistične agresije na Poljsko, ker so se nacisti oskrbovali iz SZ, ki je poljsjkkoo napadla 17. septmebra 1939.

  • centurion

   Tebi ali vročina škodi, ali so tabletke popustile.
   Manj beri stripe ala Mirko in Slavko….

  • Antonius

   Da se boste v črnem kožuhu v “temi” lažje (z)našli, vam luč ne bo škodila!
   http://www.vecernji.hr/hrvatska/bombu-u-beogradu-nije-postavio-miljenko-hrkac-158290

  • if

   Množično ubijanje je izumil Karl Marx, idejnik vseh komunizmov, tudi jugoslovanskega v izvedbi Tita, Kardelja, Kidriča, Mačka, Potrča, Kučana … https://www.youtube.com/watch?v=40GT0AuGHEI !

   Slike zločincev Marxa, Engelsa in Lenina so visele v vseh prostorih slovenski osnovnih šol, vojašnic …http://fineartamerica.com/images-medium/poster-depicting-karl-marx-friedrich-engels-and-lenin-unknown.jpg .

   • avtohtoni neandartalec

    Marx je bil znanstvenik in filozof, ne ninja, saj se na Youtube najde še več kvalitetnega študijskega materiala.

    • if

     Bil je! Na ravni ideje tudi zločinec.
     Lenin, Stalin, Tito, Kardelj, Kidrič … so bili zločinci na ravni izvajanja Marxove ideje, teorije kako doseči socializem.

     • črnaovca

      Ja tudi krščanska vera sloni na ideji Boga in duhovščina se je marsikjew pregrešila, Stepinac je blagoslavljal orožje ustašem, pedofilija, inkvizisija itd. Mar boš za to rekel da sta Bog in Kristus zločinca, naj mi bo oproščeno tako razmišljanje a še vedno je tako da ni ideje ki je ljudje ne bi zlorabili v svoj prid

     • Dee Doo

      tako je tako ustaši kot domobrani so se uprli rdečemu terorju in kraji imovine, s tem ni popolnoma nič narobe in je bilo tudi prav da so dobili žegn

  • Ruggedplant

   Teroristi? Edini teroristi v Jugi so bili komunisti, ki so že na samo oblast prišli nelegalno, preko krvave revolucije, pomorili desetino prebivalstva, jih toliko spravili po zaporih in ukinili sodišča ter demokracijo. Komunisti (ki so sebe imeli za bojevnike za svobodo) so s teroristi zmerjali prave bojevnike za svobodo, kar je jasno prav vsakemu pri zdravi pameti, medtem ko sam še vedno tumbaš totalitaren agitprop izza železne zavese, kot da smo leta 1960.

   Dobro jutro Zemlja?

  • radames

   Zadnjo svetovno vojno so Nemci začeli družno s Sovjeti. Ne pozabit, prosim!

   • črnaovca

    Samo da Sovjeti ne dajejo sodb o drugih državah

 • centurion

  Hrvaška udba- slovenska udba= copy paste.
  Le, da Slovenci čakamo na nekega sodnika Manfreda Dausterja,
  da opravi delo, ki bi ga moralo že zdavnaj opraviti
  slovensko lustrirano tožilstvo in sodstvo.

 • FORT WORTH

  V yugi je veljal rek : v Beogradu so udbasi zakone pisali v Zagrebu jih brali v Ljublani jih izvajali-morili vec,kot (600 morisc) !

 • hle

  Perković je potem zgradil Hrvaško obveščevalno službo in glede na to kako nas vedno žejne peljejo čez vodo bi rekel da zelo uspešno vedno je bilo tako da isti ljudje ki so bili v tajnih službah prejšnjega režima nato na istem mestu služijo novemu tudi bnd in stasi sta imela največ kadra od bivšega gestapa zakaj nikjer ni omenjeno koliko je recimo dobil kazni najhuje obsojen pripadnik stasija drugače pa je bila Hrvaška ustaška emigracija v tistem času ena od najhujših kriminalnih združb v zahodni Evropi

  • Antonius

   In na koncu je “najhujša kriminalna združba” hrvaških emigrantov iz tujine, prišla pokončno domov in premagala srbsko jugo soldatesko in osamosvojila Hrvaško.
   “Najhujša slovenska kriminalna združba” se je združevala pa kar doma v kriminalnem društvu “udba” sredi demokratične Evrope, kjer ji je poveljeval slovenski partijski CK. VELEizdajalec ‘küčan je bil njen zadnji vrhovni poveljnik.

  • avtohtoni neandartalec

   V članku piše, da je morilec povezan z Mešičem, ki je poslal tanke nad Slovenijo, ko je bil v bistvu zadnji predsednik Jugoslavije, ni nujno, da so pobijali ustaše, morda so ustaši pobijali zavedne in razumne Hrvate.

  • radames

   In zakaj je imela udba tudi slovensko emigracijo na piki? Marsikdo je bil določen za odstrel, čeprav je bila slovenska politična emigracija zelo miroljubna.

 • Olga

  Jugoslovanski režim je pobil več političnih nasprotnikov v tujini kot katerakoli komunistična država!!!?? Po brutalnosti presegajo celo učitelje – Sovjetsko zvezo s Stalinom?!!!
  Bivši udbaši so se infiltrirali v politiko in dušijo demokratične spremembe in ščitijo svoje privilegije!??? So nedotakljivi!!! Vse velja tudi za Slovenijo!!!!
  Slovenci, do kdaj bomo dopuščali zločin nad slovenskim narodom??!!
  Vsi na volitve za demokratične spremembe!!!!!

  • avtohtoni neandartalec

   Tvoj pamflet se sliši kot reklama za pralni prašek.

   • Olga

    Ali vas skrbi, da vas bom oprala s tem praškom?! Glede na vaše razmišljanje rabite globinsko čiščenje – lustracijo!

    • von Rhein

     Razkužilo rabijo.

    • garfi

     neandertalec je že izumrl

   • Jovo Jamnica

    Dobra prispodoba. Pralni prašek se skoraj ne uporablja več…

    • Olga

     Tudi za vas bi bil dober!

     • Jovo Jamnica

      O, lej, lej… ali sem z Vami korespondiral?

     • Olga

      Posredno, na mojo temo, ste pozabili tovariš?!

     • Jovo Jamnica

      Beseda “tovariš” se pojavi prvič zapisana v Dalmatinovi Bibliji, leta 1584 ! … inu vpyejo pruti ſvojm tovariſhem, inu pravio…
      http://nl.ijs.si/imp/zrc/dl/ZRC_00001-1584.html#pb.003
      Pozneje jo je uporabil tudi France Prešeren, v originalni Zdravici, leta 1846 in jo na koncu začinil z besedo “Amen”…

      Visoko zdaj prijatl’i,
      kozarce zase vzdignimo!
      Saj smo se vsi pobratli,
      saj eno misel mislimo;
      Bog naj te,
      Bog naj me,
      naj nas živi tovar’še vse!

      Amen.
      ————————————————————

      Sicer mi niste zanimivi!

     • Olga

      Ne komentiram, da bi vam bila zanimiva, ampak da povem svoje mnenje! Zakaj potem sploh odgovarjati, če vam je beseda tovariš v čast in vas zatorej nisem užalila?!

     • Jovo Jamnica

      Moj odgovor je bil impliciten in mišljen kot zanimivost, ki je marsikdo ne pozna. Toliko. Meni so vse slovenske besede v čast in ponos. Tudi tako stare, kot naprimer: “fant” in “punca”.

     • garfi

      in pravi, da je Slovenec

   • garfi

    ti si pa proizvajalec praška in šamponov za pranje možganov

 • Ludvik Poljanec

  Tudi današnje kritike režimov(vseeno levih ali desnih) se ubija vendar ne direktno ampak z psihičnimi in fizičnimi pritiski in finančnim onemogočanjem preživetja in dela.Ljudje,ki mislimo z svojo glavo izgubimo službe(JS) delo,posle,neprestano policijsko prikrito nasilje z kaznimi za neobstoječe prekrške,inšpekcijskimi nadzori,z neodzivnostjo uradnih oseb in institucij kot so predsednik države,vlade,ministri in ostali uradniki.

  • avtohtoni neandartalec

   Bravo, edini dober komentar tukaj danes, točno tako deluje sodoben fašizem na Slovenskem.

  • Ruggedplant

   Se imaš sam slučajno za kritika režima? S svojimi “vseeno levih ali desnih” komentarji si namreč najglasnejši hlapec in promotor že 70 let trajajoče diktature, zato je sprenevedanje povsem odveč. Prav po zaslugi tega vsegliharizma s katerim starokomunisti prenavljajo embalažo svoje preizkušene propagandne mantre “politika je k****” smo kjer smo, prej kot boš sprevidel, prej se bomo premaknili iz tega statusa quo – tako namreč razmišlja velika večina volivcev, ki nam je ustoličila Cmerarja, Zokija, LDS in ostale “apolitične, ne leve in ne desne” stranke rdečega centra moči.

 • Franc Bizjak

  Čeprav ugotovitev nemškega sodišča nikogar ne preseneča pa le ta marsikomu prinaša določeno mero zadoščenja. Potrjuje pa tudi dejstvo, da so bili komunisti vedno in povsod izključno zločinska gangsterska organizacija, ki izven teh okvirov tudi nikdar niso mogli funkcionirati in tako je še danes. Tako je tudi bivša Jugoslavija kot država predvsem služila komunističnemu gangsteraju z vsem svojim političnimi, gospodarskimi in vojaškim delovanjem. Če pri teh njenih rabotah še lahko nekako razumemo podporo poldebilne opranoglave sodrge znotraj države pa je nekoliko bolj žalostno, da jo je kot takšno toleriral tudi svobodni svet.

  • hle

   Ha ha ha svoboden svet kje pa ga imaš še en ki mu je Holywood opral možgane

   • Ruggedplant

    Ne sodi sveta po Sloveniji. V svobodni svet ljudje množično migrirajo in bežijo prav iz nesvobodnih svetov kakršna je totalitarna Slovenija.

   • radames

    Še danes je v tistem svobodnem svetu, ki ga imaš v mislih, mnogo več svobode, kot jo je bilo v titovini. In tudi več, kot jo je v današnji Sloveniji.

   • garfi

    Če obstajamo svobodni Ljudje, obstaja tudi svoboden svet
    Si zaprt ?

  • avtohtoni neandartalec

   Obama osebno podpiše in ubije kakšnih 120 teroristov na leto, z letečimi robotki in projektili, vodenimi iz vesolja.

   • Ruggedplant

    S to “nepomembno” razliko, da imajo demokratične zahodne države jasno definiran pojem “terorista”, medtem ko so za totalitarne sisteme to potencialno VSI ki niso včlanjeni v Partijo, dejansko pa vsi, ki so kadarkoli javno ali intimno izrazili nestrinjanje z režimom. V Jugoslaviji so torej pobijali izključno dobre fante, saj je vsak s kančkom dobrega v srcu globoko sovražil komunističen režim in to je bilo pogosto, še posebej v prvih letih, dovolj za likvidacijski nalog. Edini teroristi v Jugi so bili partijci, ki so 50 let terorizirali slehernega državljana in ga terorizirajo še danes z obnvladovanjem vseh vzvodov družbe. Edina razlika je v tem, da danes lahko pobegneš (in ogromno ljudi izbere to možnost), včasih pa si s tem tvegal življenje.

 • Borut Stari

  Ali je v Sloveniji kaj drugače, Zločini so bili, Ostanki žrtev po jamah tudi. Le obsojenih zločincev ni.So, z dobrimi-privilegiranimi pokojninami svobodni med nami. Sedijo ali stojijo med nami po lokalih in še vedno vlečejo na ušesa in pridno “tipkajo”.

  • avtohtoni neandartalec

   Aha, srebajo kavo, ki je edino kar si lahko privoščijo s socialno ter komentirajo na takih portalih, medtem ko fašisti uporabljajo skrite kamere in mikrofone, ki vlečejo tudi na daljavo oziroma so včasih kar imštalirani v gostinsko opremo.

 • avtohtoni neandartalec

  Obramba se lahko torej pritoži in dokaže, da so bili umorjeni teroristi, potem sta Hrvaška udbaša čistila smeti, ne pa pobijala ljudi. Vprašanje je seveda kdo je terorist, kaj naj bi umorjeni storili slabega, da so si zaslužili smrtno kazen. Ker to dela ta policija, nekomu so se zamerili, niso se pustili kriminalizirati in poniževati pred skorumpiranimi sodišči, zato so se dečki odločili, da jih bodo preprosto ustrelili, kjer se bodo pač že nahajali. Policija nikoli ne laže, so dober in korekten servis vsem državljanom, njihove žrtve pa so si sami krivi, če niso izkoristili vseh pravnih sredstev, ki so jim bila na voljo.

 • garfi

  Primerek pod “komunist” – boš kaj komentiral ?

 • Jovo Jamnica

  Avstrijci so imeli srečo, da niso bili komunistična država. Kako si danes drugače razlagati fenomen, da so nedaleč nazaj v tujini, avstrijski državljani kar iz Nemčije ilegalno vodili teroristično pobijanje Italijanov (Norbert Burger)…

 • von Rhein

  Mord in Titos Namen – Geheime Killerkommandos in Deutschland.
  To je naslov oddaje,ki je bila predvajana lanskega leta na prvem nemškem tv programu ARD (Das Erste). Zelo zanimivo,mnogo dogodkov in situacij katere so še danes “strogo prepovedane”za slovensko javnost. Kdor za silo obvlada nemški jezik bo lahko marsikaj našel v izjavah posameznikov.

  • Jovo Jamnica

   :-)… http://www.arbeiter-zeitung.at/cgi-bin/archiv/flash.pl?seite=19650522_A05;html=1

   Kot opombo ti zaupam, da je bil Burger obsojen v odsotnosti, v Italiji, na 28. let strogega zapora in na dosmrtno ječo. Kako gre že tista…”v moji odsotnosti, me lahko tudi ubijejo”…

   • von Rhein

    Hvala za link.Točno to si ponudil kar lahko pričakujem od zagovornikov banditizma.Torej ne samo mi,tudi drugi.
    Gre pa za sledeče.Dogodki v Juni Tirolski so bili spremljani,objavljani,storilce so lovili,polovili (večino )in kaznovali.Pri nas pa :največje bandite je takratna država izobraževala,skrivala in na vse načine ščitila.NIKOLI IN NIKDAR se v nekem jugo ali slovenskem časopisu ni obravnaval dogodek kriminala po nalogu udbe.Še danse so velike skrivnosti vse mega svinjarije,ki so jih počeli za odstranjevanje sovražnika (ne zahteve po svoji domovini kot primer Sued Tirol),v veliki meri na ozemlju tujih držav in doma.Še danes se to v določeni meri šteje kot zasluga obrambe tekovina.Resnico skrivajo mladim,ponarejajo učbenike in…..ne da se mi več.Samo še pljunem na komunistično politiko.Takratno in današnjo.

    • Jovo Jamnica

     A tako so jim sodili??? Teroristi so ubijali nedolžne. Zato so bili teroristi in ne borci za svobodo domovine!

     http://www.arbeiter-zeitung.at/cgi-bin/archiv/flash.pl?seite=19670601_A01;html=1

    • radames

     Jugoslovanske oblasti, oziroma udba, so iskale (ubijale) naše emigrante v tujini predvsem po nalogu samozvanega maršala in heroja. Strahovito se je namreč bal, da bi ga emigranti utegnili fentat.

  • avtohtoni neandartalec

   Za zarukane Nemce je morda to res senzacija, normalni se zavedajo, da ie hila nacistična Nemčija izrojena, da so izgubili totalno vojno in se bodo še dolgo praktično vse tajne službe sveta izživljale nad nekdanjimi pripadniki nacistov, Jugoslavija jih je še najmanj, pri nas so državni morilci izkoriščali tudi poslovalnice državnih podjetij za svoje operacije, največ jih je bilo verjetno v južni Ameriki in Avstraliji, noben normalen nacist se ni skril v Nemčiji, razen če so prišli nazaj ob koncu hladne vojne.

 • Ruggedplant

  Lepo, Hrvaška že žanje sadove svoje včlanitve v EU (tako mentalno kot formalno), pri nas pa še kar čakamo na obsodbe od zunaj – od znotraj je kajpak ne bo še nekaj časa. Dokler EU iz držav svojih članic ne iztrebi še zadnjih ostankov treh totalitarizmov prejšnjega stoletja, nima smisla po sprejemanju kakršnihkoli ostalih zakonov, saj je to podobno gradnji strehe na hiši, ki nima še niti temeljev položenih.

  Prav ta površnost in bruseljska brezbrižnost do najbolj ključnih tem, me je izoblikovalo iz velikega podpornika EU v njegovega ostrega kritika in skeptika.

  • avtohtoni neandartalec

   A veš kaj je problem, zakaj ne bodo nikoli obsodili komunizma skupaj z nacizmom, ker ni bilo isto, ker so se socializmi zelo razlikovali med sabo in kar je bistveno, kaj je bilo pa potem sploh dobro, a so obstajali tudi kaki normalni rezimi? Kdaj pa, a med hladno vojno mogoče?
   Sanja se vam, kakšna demokracija neki, Američani niso doživeli vojne na svojem terenu, Avstralci tudi ne, imeli so polne riti, obe strani so zalagali z orožjem, nato pa še s krediti, da smo lahko začeli čistiti ruševine in vse zgradili nazaj, medtem ko so si oni računali obresti.

   Drugače povedano, marsikatero demokracijo ji morali dati na seznam totalitarnih režimov, Amerika je itak prva na spisku, od 2.sv vojne dalje, ni nihče napadel toliko držav in pobil toliko ljudi kot prav oni. Saj nič ne rečem, Nemci so sami v svojem antikomunističnem juhadu, nihče ne podpira in ne razume nekdaniih nacistov, Američane lahko toleriramo, steklih lisic pač ne.

   • Olga

    Nacizem, fašizem in KOMUNIZEM so ZLOČINSKI režimi, imate spomin kot zlata ribica?!

 • FraterMagnus

  no, schwarzova je dobro rekla, to je zdaj crno na belem osnova za nadaljne procese proti organiziranim čistkam sovražnikov kpj po svetu in doma. lepo in previdno izpeljan sodni proces. dialog se nadaljuje.

  • avtohtoni neandartalec

   Se vidi že po tem kako so obračunali z agenti iz vzhodne Nemčije, so sploh začeli kake procese?

   • Jovo Jamnica

    Vse to je inscenirano, za ovce!

   • Olga

    Lustracijo!

 • garfi

  in politika neuvščenosti se nadaljuje

 • Vera

  Hrvate so ubijali v tujini, naše zavedne Slovence pa doma na poti domov k svojim domačim . Sramota !

 • avtohtoni neandartalec

  Udba je bila res strahotna sila, nekam je izginilo kake 3 milijone Hrvaških ustašev, če so jih vse pobili, zakaj je Hrvatov danes štiri milijone?
  Slovencem je bila čast ohranjena, nam niso dali marionetne republike ampak so nas preprosto izbrisali iz zgodovine, čeprav se je ogromno klerotalibanov pridružilo nacistom in fašistom, so imeli v glavnem tuja imena, zbežali so na zahod, kjer so jih pobijale običajne mafije, končali so v črnih kronikah in ne spadajo med komunistične čistke, pa tudi za večino nihče ne ve, da so bili njihovi predniki Slovenci.

  • RATATA

   Bolnik.

   • avtohtoni neandartalec

    Za povprečnega Slovenca je verjetno najbolj presenetljivo spoznanje, da je ljudska milica masovno morila civilno prebivalstvo, zgleda v totalitarizmu niso odgovarjali nikomur, čeprav mi ni povsem jasno komu odgovarjajo realno, v praksi danes.
    Če bi pobijali samo naciste, fašiste in ustaše, jim dam za pir, tako pa si zgleda zaslužijo isto usodo kot so jo sami namenili svojih nedolžnim žrtvam.

    • Olga

     Torej podpirate množične povojne poboje brez sodišč?! Ker vi že veste, kdo je kdo?!!!

    • RATATA

     Marsikaj veš.
     Znotraj tvojih posameznih vsebin so delni napačni zaključki, ki marsikaj obrnejo na glavo / se ne ujema.
     To je “tolmačenje na glavo” z elementi provociranja.
     Ostajaš pri svojem in v tem uživaš, saj ti nihče nič ne more.
     Pa kaj.
     Vsi, ki zgubljamo čas tu (morda hobi, obsedenost, službena dolžnost … karkoli) te bomo včasih prebrali, včasih ne. Dolgih komentarjev boš deležen od kakšnega novega člana, dokler te ne spozna.
     Zakaj so te deložirali ne vem. Ne vem niti zakaj si degradacijo, ki si jo doživel toliko ženeš k srcu. Verjetno si vojak srbskega ali pa hrvatskega pokolenja. Slovenci smo pač kmetje in živimo z zemljo na svoji parceli.
     A Dio

   • Olga

    Manipulant!

    • RATATA

     Jaz ne!

  • Nada

   Ti in tvoja komunistična zgodovina: “so nas preprosto izbrisali iz zgodovine,”
   Okupirali so nas, to vsi vemo, da ja. Za Štajersko so takrat oni sami uradno razglasili, da prihajajo kot osvoboditelji, ljubljanskega dela Slovenije pa niti hoteli niso in so Natlačna v Celju 1941 zavrnili. Šele po italijanskem prestopu k zaveznikom 1943 so silom prilik prevzeli upravo tudi v tem delu Slovenije. Če so nato domobranci v tisti prisegi na stadionu prisegli v slovenščini in svoji slovenski domovini, seveda pod vodstvom velike Nemčije, potem ne moremo govoriti o izbrisu.

   • avtohtoni neandartalec

    Neumnost, Slovenije ni bilo več, Slovenski parlament se ni predal temveč so razpustili republiko ter predali deželo sosedom. Slovenski jezik je bil prepovedan, knjige zažgane, ustanove razpuščene. Cilj nacistične politike je bila popolna asimilacija, Slovence z Nemškim poreklom so razglasili za državljane prvega razreda, potomci izbranih ras so postali drugorazredni, vendar z državljanstvom na odpoklic, če niso ubogali, vse ostale so nameravali pobiti, rekli so jim državljani tretjega razreda, pod posebno zaščito države, kar je pomenilo, da so jih najprej deložirali ij preselili v geto, od tam so jih deportirali v kojcentracijaka taborišča, kjer so čakali na smrt. Nacisti so imeli ministrstvo za rasno higieno, domači izdajalci so ovajali sosede, ki so beležili prebivalstvo in raziskali družinsko drevo slehernega Slovenca, iz tiste na.videz nedolžne birokracije so nastali razredi in seznami kdo ho živel in kdo umrl oziroma se je večina znašla nekje vmes, ker je bilo prvorazrednih Slovencev mogoče komaj sto tisoč. Posmrtni ostanki večine teh še danes gnijejo na masovnih moriščih, prav zaradi njihovih lastnih seznamov je komunistom uspela revolucionarna čistka.

    • Nada

     Daj no, na območju moje rojstne, geografsko obširne občine, so izselili na Hrvaško samo kaplana, ubili ali poslali v koncentracijsko taborišče pa niso nikogar. Jaz vem iz pripovedovanja ljudi, ki so takrat živeli, kako je bilo. Uvedena je seveda bila obvezna vojaška služba za štajerske fante, enako kot za avstrijsko Štajersko in tudi predstavnik jugoslovanske vlade v Londonu (njegovo ime bi morala iti poiskat v zapiske) je takrat rekel, da pod okupacijo ne gre drugače, kot da se odzovejo in pozneje poskusijo prestopiti k zaveznikom. Zaradi njihovega odziva “šli smo pokorno, vendar srce nam v prsih je bilo uporno” (verz mojega očeta, vklesan v spomenik padlim mobilizirancem) so tudi povsem prenehala izseljevanja prebivalcev, do1943 niti grozili niso več z njimi. Res je, da so za vse prebivalce uvajali tečaje nemškega jezika in tudi v šolah so se šoloobvezni otroci začeli učiti v nemščini, podstrešij doma pa jim niso prav nič preiskovali in že iz domače knjižnice vem, koliko slovenskih knjig z letnicami še iz 19. stol. je ostalo ohranjenih in nihče jih ni sežigal.

     • Olga

      +++++++++

     • Nada

      Hvala za tvoje pluse. Vojna je bila takrat svetovna in na velikih frontah se je odločal njen izid. Nekateri so se takrat trudili ohranjati življenja, svojo rodno grudo, domače in dom, komunisti pa so imeli povsem drugo agendo, njim ni bilo nobenega življenja žal in šli so v krvavi teror, ko jim je bilo to ukazano iz Moskve oz. po napadu na SZ.

     • Volkhv

      Na ozemlju Slovenije je bilo prihranjeno le Prekmurcem, saj so veljali za “madžarske vende”, ostali so bili 3. državljani Rajha, Inferiorna rasa, sciavi/sklavi (sužnji; slaves, slovani), podobno kot židje in cigani. NDH je bil ustanovljen s tem namenom, da se ustavijo “revolucionarni boji” proti nacifašizmu po Balkanu, saj so se ljudje začeli upirati vojaški represiji. Medtem so postopali in zganjali teror tudi dol. boljševiki, ki so klali nedolžne ljudi. Morijo so presekali z izkrcanjem (Dan D) v Normandiji in z vojaško zasedbo Berlina iz strani Sovjetske zveze, drugače bi nas nacifašisti tu dobesedno izbrisali fizično in jezikovno. Morda bi na tem ozemlju za dol. čas ostali le hrvati.

  • Olga

   Vaše trobezljanje kliče po nujnosti raziskave vseh zločinov, da bo enkrat konec manipulacije s številkami in podtikanj!

 • samsara

  Je bila ja, po slovenske predstavnike udbe bi lahko kaj bolj izpostavili, saj so bili prva liga v bivši južni teroristični državi.
  Pa njih politične poveljnike in koordinatorje bi tudi lahko nekoliko bolj omenili, saj si to zaslužijo.

 • samsara

  “…da je umore v tujini odrejala Jugoslavija, česar se ne sme zanemariti.”

  Ali konkretneje, te umore so naročali in odobravali takratni komunistični voditelji in veljaki. Oni so bili alfa in omega, absolutni nedotakljivi teroristi. Udbo so ustanovili oni, in jo usmerjali pri njenih zločinskih dejanjih..
  Iz tistega časa jih miga še kar nekaj prostoživečih. So celo ugledni, vplivni in prejemajo privilegirane pokojnine.
  Tako je tudi v udbofevdu.

  • avtohtoni neandartalec

   Ne bi rekel, da samo oni, marsikdo je zahteval od komunistov, da se maščujejo nacistom, predvsem ali izključno domačim izdajalcem, ki so jim uničili življenje in vse kar je človeku sveto.
   Jugoslavija je bila totalitarna iz stališča, da se je pravičniško maščevanje kmalu izrodilo v obračunavanje s posamezniki, ki niso nikogar izdali ali ubili, taki si seveda niso zaslužili smrt, ampak to komunistov takrat ni več zanimalo.

 • Sloven”c

  te švabi so čedalje večji kreteni….

  • FORT WORTH

   Po mojem so udbasi cedalje vecji kreteni.
   Zgleda,da so iz dneva v dan na bolj spolzkem terenu…

 • FRANC3

  Ponavljam: Kdor trdi, da Jugoslavija ni bila teroristična država, laže, je neumen ali pa je bil del teroristične organizacije ZKJ, ZKS ali UDBE.

  • Franc Novak 1979

   Jugoslavija je bila teroristična država točno toliko, kot vse druge svetovne države. Največja teroristična država pa so ZDA, ampak so zaradi svoje finančne moči nedotakljive. A si misliš, da bi ameriškemu predsedniku sodili v Ho Ši Minhu, Tripoliju, Damasku, ……. zaradi povzročenih kriminlanih dejanj? Kfdor trdi, da ZDA niso teroristična država laže, je neumen, neoliberalec z LGBT pretenzijami ali pa je del teroristične organizacije preko kake “nevladne filantropske združbe”

   • kuskus

    Prav gotovo, da so ZDA veliko večja država, kot je bila Jugoslavija, niso pa zagotovo ne največja.

    • Franc Novak 1979

     Po površini rees ZDA niso največje, ampak jaz nisem mislil površinsko, ampak zgolj po terorizmu. Ampak to ni nič čudnega, če pogledaš gensko sliko bele Amerike; sami potomci kriminalcev, ki so bežali iz Evrope zaradi svojih dejanj,

 • Volkhv

  Hrvatska do Triglava; Nora24Tv pa hrvatom liže riti!

 • Franc Novak 1979

  In to nam pravijo Nemci,ki so brez vojne napovedi napadli kraljevino Jugoslavijo in pobijali nedolžne civiliste. A bojo najprej izplačali vojno škodo povzročeno na ozemlju Slovenije in seveda tudi vsem ostalim v Evropi in Bližnjem vzhodu? Sploh pa Jugoslavija ni ubila nikogar, to so storili njeni državljani, zaposleni v tajnih službah. Nemci pozabljajo, da so njihov tajne službe (Gestapo) tudi pobijale, ampak trdijo, daje šlo za nacionalno varnost.

  • kuskus

   Odškodnina je bila že zdavnaj izplačana Titovi Jugoslaviji.
   Kaj ne veš tega ???

   • Franc Novak 1979

    A res? http://www.mladina.si/142706/se-pomnis-nemcija-svoj-dolg/ lepo opisuje, kako se je Nemčija po obeh vojnah rešila iz dolžniške krize. Jugoslaviji je odobrila ugodno posojilo, obračunala kot vračilo dolga nekaj strojev in tovarn, ki so jih zgradili v Jugoslaviji, ostalo pa so s pomočjo Amerjev “zbrisali”. Tudi Italija ni poravnala vse škode, vendar je njihov delež glede na povzročeno škodo bil večji. Potem pa so butasti usrani politiki priznali italjanskim državljanom lastninske pravice na določeni lastnini, ki je bila del povojnega deala za vojno škodo in so tudi Italjani na nuli. Mojemu pradedku so odvzeli dve lovski puški, pa nikjer ni najti dokumenta, da jih je imel. Pa izropali zlatnino v bajti, ko so “iskali” partizane, samo to jim ne morem dokazati.

  • črnaovca

   Ne muči se kajti komentatorji tu so tako prepričani v svoj prav da te ob malo drugačnem mnenju samo primitivno ozmerjajo. Nemci pač imajo svoje mnenje in nekaj je treba spoštovati nacije so po vojni postavili na stran mi si kaj takega l 91 s komunisti nismo upali, kajti padlo bi tudi po nekaterih ki se imajo za svete krave

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!