Nov ameriški predsednik bo deležen ognjemeta s strani Severne Koreje – Kim Džong Un pripravljen na izstrelitev rakete

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Kim Džong Un je pripravil presenečenje za novega ameriškega predsednika: izstrelitev rakete srednjega dosega, ki naj bi bila tipa Musudan ali BM-35. Gre za raketo, ki ima doseg od 2500 do 4000 km in nosi od 500 do 1200 kilogramov streliva.

Sicer je komunistični severnokorejski voditelj sklenil izstreliti raketo BM-35 že 15. aprila 2015 iz japonskega morja, vendar je poskus klavrno propadel že na izstrelitveni ploščadi.  28. aprila 2016 so sprožili dve raketi, ki sta pristali kmalu po izstrelitvi in nista dosegli želene daljave, 30. maja 2016 se je poskus izstrelitve Musudana izjalovil, saj je raketa eksplodirala na izstrelitveni ploščadi.

Kim Džong Un in samopoveličevanje
Junija 2016 so v Severni Koreji nadaljevali te poskuse, za prvi izstrelek so tuji opazovalci napisali, da je dosegel le 150 km in da se je razletel v zraku, druga raketa pa je dosegla 400 km in 1000 metrov višine, a sta obe končali v Japonskem morju. Vse te poskuse so mediji v Severni Koreji prikazovali kot uspešne. Kim Džong Un je izjavil: “Zagotovo imamo kapacitete, da napademo Američane pri njihovih operacijah v Pacifiku,” s čimer je meril na ameriško bazo na Guamu. Prav tako je Severna Koreja izvedla dva poskusa 15. in 20. oktobra 2016, vendar sta oba propadla.

Južna Koreja spremlja dogajanje
Južnokorejski vojaški strokovnjaki spremljajo premike raketnih sistemov severnih sosedov, ki so razporejeni ob meji. Potrdili so, da se raketa BM-35 pripravlja v pokrajini Kosong, od koder je prišlo do izstrelitev tudi prejšnji mesec. Prav tako so opozorili, da je osamljena država blizu stopnje jedrske oborožitve in da bodo zavezniki uporabili vsa sredstva, da se zaščitijo.

Foto: epa.

Foto: EPA

Južnokorejski vojaški vir je potrdil ugibanja o jutrišnji izstrelitvi: “Ugibanja glede izstrelitve rakete v bližnji prihodnosti se sklada s tem, da so severnokorejski strokovnjaki napovedali, da bodo poslali močno sporočilo naslednjemu predsedniku.” Pjongjang letos javno razkazuje svojo vojaško moč – prejšnji mesec z izvedbo dveh jedrskih poskusov in letos z več kot 20 eksplozijami raket.

Severna Koreja je doživela tudi mnoge sankcije, ki naj bi jo odvrnile od izvajanja nadaljnjih provokacij, vendar niso edini, ki poskušajo groziti ZDA. Tudi džihadisti so ZDA ob novih volitvah zaželeli hudo katastrofo, kot piše Express.

A. B.

 

 

 

 • Diverzant

  Da ni to kisikova bomba?.

  • mojadezela

   To je šel Kim v trgovino Mladi Tehnik in je za 40eur kupil raketo in motorček. Zraven je kupil še 9v baterijo za vžig. Namesto padala, je v raketo utavil takec pasjih bombic in postavil lansirno rampo v svoj peskovnik. Sedaj noben drug otrok ne more v peskovnik, ker je mali Kim namestil strateško raketo.

 • Dostmamrecesije

  A so te že v novem letu??? Počasi Kim, do novega leta je še 54 dni, no 9.11.2016 je še 52 dni.

  • mojadezela

   Majo drug koledar…….mogoče imajo pa 5x letno novo leto.

 • AlojzZ

  V tretje gre rado, zato ljubljeni vodja nikar ne obupaj! Sicer ni ravno modro izstreliti edino raketo, vsekakor pa je varneje ne imeti jo doma. Lahko kar tako eksplodira.

  • mojadezela

   hahaha

 • karpelec

  Boljše, da jo boža doma tako dolgo, da si kar močno opeče prste., morbid mu bo pa dobro delo tudi v glavi.

 • Franc Šink

  Ta Kim je buci buc.

 • mojadezela

  Pes ki laja ne grize. Ta članek bolj spada pod rubriko zabava. Ampak kučma je pa je pa ziher iz kitovih sramnih dlak.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!