Panična Hillary Clinton: Katarci Billu za rojstni dan podarili 1 milijon dolarjev

Foto: epa

WikiLeaks je objavil šesto serijo elektronskih sporočil vodje predsedniške kampanje Hillary Clinton, Johna Podeste. Objavljenih je kar 1812 sporočil, ki razkrivajo povezave z Georgeom Sorosem, razpravljajo o škandalu z elektronskimi sporočili in s Hillaryjinimi težavami z opravičevanjem. Skupno je bilo tako razkritih že okrog 9000 elektronskih sporočil, ki Hillary predstavljajo v pravi luči. Višek pa je razkritje, da je njen mož Bill dobil od katarskega veleposlanika za rojstni dan kar milijon dolarjev.

Novembra 2014 je organizator kampanje Hillary Clinton, Robby Mook, po e-pošti kontaktiral Podesto, da je nujno, da se premakne kampanja v Illinois na marec ali še na kasneje, saj bi to pomenilo “rešilno bilko za republikansko kandidatko. Dobili bi prednost, če bi se vse skupaj premaknilo vsaj do maja ali pa vsaj do 12. ali 19. aprila.” Illinoisu je bil ob tem ponujen “bonus v višini 10 odstotkov dodatnih delegatov, če bi bilo glasovanje v juniju, in 20 odstotkov, če bi bilo glasovanje prestavljeno na maj.” Vendar pa je datum kljub tako mamljivi ponudbi ostal enak. Mook je še zapisal: “Ključno je, da tega ni prosil Obama, temveč Hillary. In Clintonovi ne bodo pozabili, kaj so njihovi prijatelji naredili zanje.”

Vseeno, kakšen bi bil rezultat volitev – uslužni Leahy bi ostal superdelegat
Februarja 2016 je Brynne Craig po e-pošti pisal pisarni Billa Clintona in zahteval, da pokliče senatorja iz Vermonta Patricka Leahyja, ter se mu zahvali, ker je potrdil Hillary. “Upali smo, da bi WJC (William Jefferson Clinton, op. p.) poklical Leahyja in se mu zahvalil za njegovo nadaljnjo podporo HRC (Hillary Clinton, op. p.). Kot si lahko predstavljate, ga veliko ljudi obtožuje, ker ni podprl Sandersa,” pravi Craig. Dodano je še, da je Leahy pod pritiskom domačinov, saj ga ti napadajo, ker “ne posluša ljudi, ki so ga izvolili. Cilj je, da izrazite svojo hvaležnost in hvaležnost Hillary v podporo senatorju Leahyju ter mu zagotovite, da bo ostal Hillaryjin superdelegat, ne glede na volilni rezultat v Vermontu.”

Preponosna, da bi priznala svoje napake in se opravičila
Potem ko je Clinton dal intervju za NBC 4. septembra 2015, so Podesta, Jennifer Palmieri, ki je pri Clintonovi zadolžena za stike z javnostjo, ter predsednica in izvršna direktorica Centra za ameriški napredek Neera Tanden razpravljali o nekdanji državni sekretarki o skorajšnjem opravičilu, ker je imela e-poštni strežnik za zasebno uporabo. “Pravzaprav sem jokala malo z olajšanjem,” pravi Palmierijeva, Podesta pa, da se “ona res ni opravičila ameriškemu narodu.” Tandenova pa je zapisala: “Vsi si želimo, da bi se opravičila. In ona bi se morala. Opravičilo je njena Ahilova peta. V intervjuju ni videti kot prasica. In rekla je besedo žal. V nekaj intervjujih bo morala izraziti opravičilo.”

Hillary je do svojih volivcev preveč hladna
Hillary očitajo tudi to, da ima slabo “čustveno povezavo” s svojimi volivci, kar se je pokazalo kot zaskrbljujoče. Nekdanji namestnik direktorja nacionalne kampanje za Baracka Obamo, Steve Hilderbrand, je Podesto v e-sporočilu opozoril: “Hillary je treba spraviti stran od Washingtona – raje naj najde čustveno povezavo z običajnimi Američani.” Dodal je še: “Hillary bi morala imeti več razumevanja za to, skozi kaj gredo ljudje in družine dan za dnem. In potem mora najti čustveno povezavo.”

Podesta mu je na to odgovoril, da “ciljata v isto smer”, vendar on ne bi posnemal taktike Bernieja Sandersa: “Bernie je šel nedvomno preveč v negativno in osebno smer, vendar se morda še lahko izmaže iz tega. Toda živimo z dvojnim standardom in mislim, da je napaka, če bi mu sledili na tej poti navzdol.”

Poleg vsega je umazana še s Sorosevim denarjem
Dokazan pa je tudi vpliv sumljivega poslovneža Georgea Sorosa v demokratski stranki. Russia Today razkriva, da je julija 2015 Jacqueline Carozza iz urada Georgea Sorosa po e-pošti kontaktirala Podesto, da bi uredila sestanek zakoncev Soros in Podeste. Sestali naj bi se, ko bi bila Soroseva v Southamptonu čez poletje. “Prosim, povejte mi, kdaj bi vam najbolj ustrezalo, da pridete na obisk, in upam, da bomo lahko uskladili medsebojno primeren čas,” pravi Carozza.

No, tudi v e-sporočilu iz leta 2008 je Obamova kampanja sprejela nasvete Georgea Sorosa, kako se spoprijeti z Johnom McCainom. Obamova ekipa je v njih razpravljala o načinih reševanja skrbi, ki tarejo Sorosa, ter kako bi to rešili, da bi mu ugajali. Soros pa je v e-sporočilu zapisal, da so prispevali za demokratsko stranko okrog 2,3 milijona evrov.

Trumpa naj prikaže kot palčka
V začetku marca 2016 je Podesta prejel e-pošto od Roberta Wolfa, predsednika svetovalnega podjetja 32 Advisors, glede konferenčnega klica. Republikanec Frank Luntz je napovedal, da bosta nominacije prejela Trump in Clintonova in da bi bila bitka med njima “bližja od vseh nacionalnih anket”. Wolf je še dodal, da so živčni, ker je Trump tako uspešen.

Je pa še en tesen primer odnosa med Hillaryjino kampanjo in mediji – Brent Budowsky, kolumnist za Hill, je decembra 2015 pisal Podesti, kjer mu je svetoval, naj Bill Clinton kar prezre Trumpa in da bo že on “obračunal” z njim – verjetno je mislil preko svojih kolumn. “Trump je zelo predvidljiv, mediji pa tudi, zato bodo povzeli njegove cenene govore. Moj predlog bi bil, da imate pripravljene odgovore na njegove trditve. Mediji so približno tako priljubljeni kot ptičja gripa, vendar ni potrebe, da bi imeli napad na medije. […] Naredi barabo videti kot palčka, na način, kot lahko to naredi le nekdanji predsednik.”

Občutljiva vprašanja za Billa
Iz januarja 2016 pa je tudi cela veriga e-sporočil, kjer omenjajo, da je potrebno pregledati serijo vprašanj, povezanih z Billom Clintonom in so še kako občutljiva. Abedin, nekdanji odvetnik in svetovalec Obame, je predlagal, da bi se sestali v Clintonovi hiši, saj se zna njihov sestanek o vrsti občutljivih vprašanj zavleči. Potem pa je tu še problem bogatega darila, ki ga je prejel Bill. E-pošta iz leta 2012 razkriva, da so sodelavci Clintonove fundacije razpravljali o srečanju v Washingtonu z veleposlaniki iz Katarja, Brazilije, Malavija, Peruja in Ruande. “Katar ‘bi rad videl WJC’ za pet minut ‘v New Yorku, da bi mu izročil ček za en milijon dolarjev, ki ga je Katar obljubil za rojstni dan WJC v letu 2011’,” je zapisal Desai.

M. S.