Papež po koncu enomesečne sinode mladim položil na srce, naj vero uporabijo za pomoč potrebnim

Foto: epa

Papež Frančišek se je danes ob koncu enomesečne škofovske sinode, posvečene mladim, tem opravičil v imenu odraslih, če jih niso poslušali, ter jih pozval, naj se ne obremenjujejo z versko doktrino, ampak njena pravila in vero združijo z aktivizmom za pomoč tistim, ki to potrebujejo. Iz Slovenije je na srečanju sodeloval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

“Mladim bi rad v imenu vseh odraslih sporočil: oprostite nam, če vas pogosto nismo poslušali, če smo vam polnili ušesa, namesto da bi vam odprli srce,” je po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa dejal papež med slovesno mašo v vatikanski baziliki Sv. Petra.

“Ko se vero preveč povezuje s formulo doktrine, obstaja tveganje, da se usmerjamo samo v razum, ne da bi se dotaknili src,” je papež dodal v nagovoru več kot 10 tisoč zbranim. Mladi po papeževih besedah ne smejo dvigniti rok od težav svojih sosedov, nasprotno, morajo si jih umazati, če želijo slediti Kristusovemu zgledu.

Cerkveni predstavniki z vsega sveta so mesec dni razpravljali o načinih, kako Cerkev približati mladim. V zaključnem dokumentu sinode so poleg skrbi za mlade in njihova stališča pozvali tudi k večji vlogi žensk pri sprejemanju odločitev v Cerkvi. Dotaknili so se tudi najbolj perečih vprašanj, tudi številnih spolnih škandalov znotraj Cerkve, ki pretresajo javnost. Strinjali so se, da je treba žrtvam nuditi podporo, kaznovati odgovorne, predvsem pa ugotoviti, zakaj je do zlorab prišlo in z različnimi ukrepi preprečiti tovrstna dejanja v prihodnosti.

Foto: epa

Sinode sta se prvič v zgodovini udeležila tudi dva kitajska škofa. Iz Slovenije je na srečanju sodeloval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Aoljzij Cvikl (Foto: B.O.)

C. Š., STA

 • Zgornji

  Žal je tudi tale papko Zabluzil, kajti Duhovna Zmeda je tudi cerkev že Preveč napadla, ker niti več ne ve Kdo je Bližnji ki je najbolj Potreben Pomoči, in kdo ne. Zato bo treba Grenko Zdravilo popiti do dna , da ne bo povsem totalno Propadla pred Drugim-Velikim prihodom – takoj za Koncem Sveta v naslednjem desetletju . Mir naj vam bo do tedaj.

  • Hun

   Teb ce bi oči od sokola z meglenkam in xenon žarometi namontiral na oči neb uvidel, ne ker si slab po srcu( srce vidi resnico) pri teb je ravno obratno si ekstemno naivn, bojazliv in med vodljivimi ovcami, ki niso slisale nikdar kaj je karakter in dostojanstvo.

   • Zgornji

    ” … neb uvidel, … ” … neb uvidel Kaj ? Še čudno , da mi nisi rekel da sem uporabil “sovražni govor” , ti brihtnež brihten ki očitno nasedaš tudi papkotu .

    • Hun

     Ne nasedam mu
     Nit ga grajam oz. obsojam
     Ker delavci v tej organizaciji
     nimajo nobene moci vplivat name

     • Zgornji

      Tudi jaz mu Ne nasedam, temveč ga grajam , ker dela Grehe , čeprva tudi name Nima Nobenega vpliva !!! ! !!! In vendar še vedno ne vem kaj si mislil z tistim da jaz nekaj ” neb uvidel ” ??

 • Olga2345

  Duhovni pastir, kar papež je, je dolžan ščititi svoje “ovce”! Ta papež jih OGROŽA! Po celem svetu! Ni mu mar za ubite kristjane in porušene cerkve! Njegova prioriteta so muslimani, ki v “odprtih” srcih kristjanov ne vidijo dobrote, ampak ŠIBKOST!

  • abc

   Lepo, da priznaš da si ovca. hahahah, Papež je čisto ok. Je strpen, kulturen, zagovarja ljubezen in sočutje do ubogih, pravi zgled kakšen naj bi bil kristjan po Jezusu. Ti si pa ogrožena v svoji glavi, ker si polna sovraštva in ti je ljubezen tuja, zato nikoli ne boš razumela Papeža ter Jezusa in nikoli ga ne boš našla. OVCA !

   • Caesar

    Frančišek ni Papež. Po srečanju na Kubi je Bog odvzel papeštvo Franšičku in ga dal Patriarhu Kirilu, ki je namesto Franšička prevzel skrb za varovanje in pomoč Kristjanom po svetu, predvsem na Bližnjem Vzhodu, kjer jim je grozil genocid. Če hočeš slišati, kaj pravi pravi Papež, poslušaj Kirila, Patriarha Moskovskega in vsej Rus. Bog je dopustil, da je Rusija umrla pred 100 leti in šla skozi pekel komunizma in druge svetovne vojne, da jo je lahko ponovno obudil v življenje in je postala orodje v božjih rokah. Zato se zahodni satanisti Rusije tako zelo bojijo in ji ne morejo več do živega.

  • Slovenc

   Res si ovca…

 • sanguis sacrum

  Frančišek islamia Al Arabija.. Crkni demone…

 • pajac debeli

  Njegovi predhodniki so vojsko vodili v vojni proti jihadu, ko se je muslimanske demone teralo iz italije in evropa. Ta komunajzar umazani juznoameriski jih pa vabi.

 • RATATA

  Pol črnih, pol črnobelih.

 • dob

  Potrebnim? Ni jih bolj potrebnih od pedofilov!

  • RATATA

   To si moral povedati Dob!
   Kot sem ti jaz moral povedati,
   da si to moral povedati.
   Ne ženi s k srcu!
   Razen, če ne gre drugače.
   Seveda ne gre.

   • dob

    RATATA, vse bolj sem prepričan, da življenje poteka v našem nenehnem pogovoru z Bogom. Zavedno in nezavedno!
    Seveda, Bog je lahko vsakomur nekaj drugega, različnega, posebnega ali navadnega, kakor komu! In prav je tako.

    Nekateri mu pravijo preprosto Vest! In prav nič ne zgrešijo. Drugi mu rečejo “zunajzemeljska sila”, tretji spet nekaj tretjega.
    Moj Bog je…. čuden tič. Rad ga imam. Pove mi stvari, ki me najprej presenetijo, potem pa ko razmišljam o tem, kar mi pove, mi ni več jasno, zakaj sem bil presnečen. Saj je logično to, kar pove in skladno z mojimi izkušnjami.
    Zakaj mu potem ne bi verjel?! Sam sem ga napravil!
    Ustvaril sem ga po svoji podobi. Sem si pač rekel: kakor ti meni – tako jaz tebi!
    Če si Ti nas ti ustvaril po tvoji podobi, bom jaz tebe po svoji! To se mi zdi pravično in prav.
    In sem ga rodil. Zdaj je v meni natanko takšen, kakršnega sem potreboval in si ga vedno želel. Želel sem takega Boga, da me razume in da jaz njega razumem. Skratka, eden o drugem veva vse in si zaupava.

    Lahko bo nekdo rekel: Boga ni. Še posebej, če si si ga sam izmislil…
    Morda to ali Bog je ali ga ni niti ni pomembno. Morda je pomemben samo odnos, ki sva ga izdelala. Če Mojega Boga ni, potem mene ni. Toda najin odnos JE, zame je to Bog. Pravzaprav – Moj Bog! Pomembno je poudariti, da gre za MOJEGA Boga.

    Kako poteka najin pogovor? Tu bom nalepil dva takšna primera pogovora, ki v strnjeni obliki podajata sporočilo o tem, kako najin pogovor poteka. Vedno je notri neka izkušnja.

    Ko napišem sporočilo, ga napišem kot Moj Bog. Potem, ko ga berem, ga pa preberem kot Njegov otrok! In sem mu hvaležen za sporočilo, ki mi ga namenja.

    MINULO DELO
    Bog kar naenkrat zahteva od mene naj sprejmem odgovornost za svoje odločitve in za svoja dejanja. Vsak za svoja, pravi, ti za svoja, jaz za moja….

    Vidim, da bo tu šlo za reorganizacijo in redistribucijo!
    Za pre-porazdeljevanje Groze in lastninjenje Odgovornosti!

    EVFORIJA
    …je eksplozija tiste neovirane radosti v meni, ko se razletim na vse strani, in grem daleč, daleč, in vidim upanje in pokrajine in mehke gozdove…

    Ko se spet stisnem v svojo prvotno obliko, joj, tedaj šele se zavem, da poprej nisem bil opazil lukenj v sebi, zaradi njihove majhnosti! Ampak, ko sem se razširil, so z mano postale večje in tedaj so se zapolnile s temo.

    Ko se zavem, kaj vse sem podihal vase v stanju navdušenja, me je groza. Požrl sem vse, kar je bilo prej tam zunaj skritega v temi in, zaradi mojega velikega navdušenja, neopazno. Vendar, toliko slabše ta Temo! Ker sem zdaj že navajen in vem, kako jo predelati (reciklirati) nazaj v svetlobo.

    Požrešen sem zdaj enako kot prej in vedno več neprevidnosti si lahko dovolim! Pojedel vam bom vso Temo in ne boste se mi imeli več kam skriti. Niste se naučili živeti brez skrivanja niti približno toliko kot jaz.

    • RATATA

     Ne znam si pojasniti, zakaj sem tako nestrpen do strpnosti.
     Morda zato, ker mi jo kar nekako vsi vsiljujejo.
     Pravijo puntar, da je Slovenec, da nerga in se nekaj upira, pa vendar se to le levičarjem pripisuje.
     Voditi vero je zame čisto mimo. Kaj se bomo z nečim ukvarjali po navodilih si vedno pravim, pust me prmir matr, sej nisem butl, da ne bi vedel, kaj je prav, če ti pa kaj ne paše, mi pa povej ali se umakni.
     Ves oktober so imeli Sinodo mladih tam v Vatikanu.
     Sem spremljal.
     Vrhunec govora Frančiška je bil v “poslušanju”! Da bojo poslušal od zdaj naprej, ker je treba poslušat vse! A bejž no(?) ti boš poslušu, ti boš le govoru da poslušaš, kot vsi, ki te le pustijo govorit in morda celo nekaj kimajo zraven, kot spodbudo, “povej še več, kar vse povej”…
     Jaz nič ne govorim in ne obljubljam, da bom poslušal koga, meni le odmeva, kar je kdo rekel. Če je meni namenil besede, potem jih moram hvaležno sprejeti in premisliti. Je pa le na meni tisto, kar bom sklenil in kako bom deloval od tedaj naprej. On bo itak opazil, če bo sprememba, če pa spremembe ne bo, je pa tako dobro in prav. Nič hudega, slinil se pa ne bom!
     Tudi tu je krivda in odgovornost, kot povsod še največkrat pomešana.
     Na glavo. Po dvatisoč letih bodo začeli poslušat matr!
     Tamladi so krivi, da morajo po novem “dostojanstveniki” poslušat! Pa tudi tamladi so odgovorni za to, kar se bo zgodilo, ker bodo začeli oni poslušat. Za vse spremembe.
     Kaj se pa gredo tamladi??Mi smo moral tastare poslušat!!

  • Hun

   ” Ta folk je brez pameti, ne ve kaj dela!”
   Folk še kako ima pamet, 3% najbogatejših na Svetu ima precej iznajdlivo pamet. Čemu oni služjo po tvoje, Bogu. Da ne boš pameten, da jim komunisticno zavidam materialno bogatstvo. Sam mam denarja precej preveč kot ga želi moje srce, če sm modr po univerzialni sili me zadnje čase peče vest, da sem med materialno bogatejšimi v svojem okolišu. Pa nism nobenmu nič ukradel. Zadnje čase sem jezn na Boga zakaj mi je namenil to kreativno pamet, da sam z lahkoto fokusiram in si v mozgu predstavim posel in ga z najmanjsim odporom manifestiram v realnost in spet zasluzim polno denarja. Delam eno uro na dan pa zasluzim tok kot vecina ne v enem letu. Sam sebi recem kako vecina budal ne razume osnovno poanto, da skrajno bogat nikol ne bos, ce se bos pridruzil v credo ovac, ki hodijo v tovarno kot v stajo ovce in štancajo ogromne količine denarja za šefe.
   Vem da sm neumen, ker teb in ostalim to razlagam. Bogat prasec kot sem bi bilo naj pametnej, da se neb zmenil za rajo, kot ste vi, ki jamrate na tem portalu.
   Ti si mogoče pošten in nesebičen zato spadas med vecino, ki ni bogatih, neumen nis, ker premores pamet to vidm ko sm bral tvoje bloge.
   Opazil sm pa v tvojih blogih in komentarjih da pa si v bisvu zabit, ker si izbiras vodjo in ta vodja sluzi Satanu ne dobroti. Mogoce si prestar da bos to na lastne oci videl. Upam da ne govoris svojim otrokom, vnukom za tega mors volt, ker on pa j res posten. Konc koncev tvoja stvar vsak sebi je rabelj. Enako kot sm jst sam seb najvecji sovraznik.
   Kristus se je nesebicno razodel. Poslan je bil kaj jst vm od Boga- Zivlenja- Univerzuma- Bude..nima smisla imenovat od koga ker ni bil poslan od pameti in razuma ne od živalskega instinkta, poslan je bil od same pristne ljubezni da moralno reformira ljudi. Imel je moč, da je videl v prihodnost in videl svojo smrt pa tega ni izkoristil. Lahko bi to vrlino vidt v prihodnost, od Očeta dano izkoristil in špekuliral v materialnem smislu in si nakopal ekstremne kolicine bogatstva in lastnine ter jo z Ustavo zascitl; da mu jo revna mnozica, komunisti neb pobral vsi nezadovolni. Zakaj on ni rekel ma jebes Očeta naj se jebe bo on mene žrtvoval za glupe ovce, ko jih jebe.
   Zakaj je Jezus ravno svoje brate Jude grajal in na trgu ko so barantal vse stojnice razbil in jim dopovedoval ne sluzi denarju in materialni lastnini, ker sluzis Satanu. Zakaj budala prfuknena raj ni izkoristil svoj “talent” videnja v prihidnost in prekosal vse tekmece bratov Judov in se povzpel na prestol najbogatejsega Juda kot to danes smrdugarji pocnejo v ZDA.
   Posedoval je nadnaravmo moč pa ponižno opral noge šibkejšim od sebe. Povej mi bi Kristus opral noge beraču, črncu, indijancu, bosancu, siptarju, musliču potrebnmu, Trumpu potrebnmu k si kupi mlado zeno, Berluscconiju potrebnmu k si kupi mlade pizde za orgije bunga bunga, Kucanu in Jankovicu pofukanemu lopovskemu, Judu Sorosu , ki financira migrantsko krizo in lobira demokrate leivcarske, Juda Adlesona financerja republikancev ki mu se pri 85 let ni dost bogatstva, da prek Trumpa gradi cazinoje z legalnimi prostitutkami in financira Bannona, da je natreniral kaksno taktiko naj uberejo voditelji, da se dokoplejo na oblast s strasenjem mnozic o potrebnih muslumanih ki nam kradejo z đihadom domove in ta isti Jud financer Netanjahua, Orbana, Salvinija…

   Pogubljeni bomo prej al slej tud ce si postavimo 100metrov visoke zidove okol cjvilizacije in se oborozimo z najnaprednejsim orozjem, ker smo izgubil vero v ljubezn in mati naravo. Izcrpal smo jo zarad pohlepa po materialni lastnini.
   Ti si imel dostojanstvo in mocno vero se mi pa zdi, da si jo zacel tajit, mogoce ravno zato, ker si zacel sluzit razumu, ki nikdar ne razodene resnice in pravice pa če pogoltne vse človesko zabelezeno znanje- sranje .

   • dob

    Hvala za tale “izbruh”, ki je (vsaj meni) zelo dobrodošel!
    Ne bi pa komentiral, ker ne želim zmanjševati pomena tvojega odkritega izraza, ne speljevati pozornosti s tvoje pripovedi nekam drugam. Mi je več vreden tvoj odkrit izraz, kot pa tisto, kar bi jaz nanj odgovoril!
    Kar naj bo tako, kot praviš ti, ker je dobro povedano.

    • Hun

     Ti si men z blogi vec pomagal kot marsi kdo, pa nis zahteval nobenega placila za svetovanje. Zato te spostujem od takrat.
     Jst v naklucja ne vrjamm vec , mislm da ma vse svoj namen, ce tudi se nam zdi da smo nepomebni. Hvala se enkrat. Mogoce se kdaj srecava.

     • dob

      Se ti zahvaljujem. Takšen je tudi moj namen, prav zaradi tega pišem blog. Da bi pomagal.

  • Hun

   Tebe Resnicno prosim za naSvet..

   Neki mi ne gre v Smisel

   Zakaj Mi v Nasem jeziku poznamo Dvojino. Drugi jeziki pa samo Mnozino. Ali ni Resnicno da se Trojimo po, v Bogu. Ker se mi zdi sebicno hvalit Mi se Dvojimo in sebicno grajat oni se Mnozijo.Poniznost in SloznOst
   je da se vsi Trojimo

   Zdi se Mi da je Resnica, da Jezik vsebuje TROJINO. Ker vsi jeziki so Eno, Isto, Bozji in vsebujejo Jaz, Ti, On(Jahve, Bog, Buda, Alah..)..Sveto Trojico.

   Upam da nisi jezen ker kradem podobnost tvojega sloga pisanja, ko povdaris bit z veliko zacnetnico.

 • Miža

  Ta papež, kljub temu, da v marsičem govori navidez všečno, predvsem ruši imunski sistem, ki omogoča varovati se hudega.

 • Bandit123

  Mladina pravljicam vse manj verjame. Farjem primanjkuje potencialnih darovalcev in skrbi jih za eksistenco. A zaenkrat jim še ne gre slabo saj so od ljudi s prevaro dobili ogromno in še dobivajo od norih vlad.

 • Artur
 • matjazr7

  Po komentarjih vidim, da ta papež med desničarji res ni priljubljen :). Jaz osebno bi raje videl Alexandra Borgio na papeževem sedežu kot tega Južnoameričana. Borgia se je vsaj boril za Evropo, ne pa kar počne tale. Umivanje nog muslimanskim mulcem? Verjetno so takoj poslali slike domov “Glejte, glavni verski šef Evrope nam pere noge, očitno lahko v Evropi delamo vse”.

 • hle

  Kaj je mladim položil na srce lahko preberemo na linku spodaj pozablja da Dolfi Benito Slobo in še mnogi niso napravili situacije ampak je situacija napravila njih
  http://www.novi-svjetski-poredak.com/2018/10/27/papa-franjo-anti-imigrantski-populizam-vodi-do-nacizma-i-hitlera/

 • cosmosjasnovidec

  Tega zahojenega islamskega nameščenca Frančiška bi že zdavnaj morali odstaviti in na njegovo mesto postaviti katoliškega papeža.
  Ta podkupljenec katerega so namestili musliči je sramota krščanski veri vsega sveta.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

  • dob

   Cerkev je kot inštitucija za promocijo in prodajo Boga, morale in religije že zelo dolgo v globoki krizi. Ne sledi Življenju! Ne razume ga, ker je niti ne zanima! zato si ga kar malo po svoje prikroji in ga pomete nekam v ozadje, spredaj pa postavi Dogmo!
   Absurdno je sploh pomisliti, da bi obstajalo kaj večjega in pomembnejšega kot je Življenje, ki je edini čudež v Vesolju, katerega smo vsi deležni, in se ga lahko dotaknemo z roko.

   Bog, ki bi trdil, da Življenje ni nad vsem – je Lucifer. In o tem ni treba niti dosti razmišljati ali to posebej dokazovati.
   Življenje je nad vsem!
   Tudi nad Bogom, če je treba. Ko ni Bog ni Življenje – ni več Bog!

   Cerkev pa se obnaša tako, kot se obnaša Lucifer (mrtev bog!).
   Največ vere je v ljudeh, ki hodijo v cerkev. Oni v sebi ohranjajo upanje in vero v svojega Boga.
   Kljub instituciji, ki jim ne pomaga pri tem! Inštituciji je najbolj pomembna inštitucija, ker obstaja zaradi sebe same in je sama sebi namen.
   Kako bedno! Kakšno zgrešeno poslanstvo. Mene bi bilo sram na njihovem mestu.

   • Hun

    To je bistvo. Boga so z dogmo postavili na vrh cupole, cerkvenega turna, piramide., neboticnika, babilonskega , eifflovega stolpa, plezajo na vrh himalaje da ga zacutijo…EGOizem
    Zato furajo hierarhijo . Divine rights of Kings.
    Živlenje ni nad, pod, vodoravno, navpicno ker za to ni matematicne razlage.
    Zivljenje je zavedanje, ko te boli zob se cas ustavi, ko se mucis z plezanjem na K2 ni konca sedanjosti, zavedas se Zivlenja. To smo v civilizaciji pozabili. Ko porusimo ravnovesje svete trojice, harmonije, jingjang, emocijo- racio-instinct , jaz,ti,on. Zivljenju porusimo imunski sistem, pokvarimo duso, potlacimo custva
    V tem primeru je edino zdravilo trplenje(zavedanje) pot do odresitve. pocitek telesa, da bolecina mine, vzpon v hrib, da se dusa pozdravi, ljubezn poceli ranjeno srce
    Zivjenja se je treba zavedat, kot jogi ko meditira in vibrira, resonira z Univerzumom, molitev, ljubljenje z zensko, objem , nasmeh, poslusanje kako trava raste, poslusanje glasbe, lebdenje v morju, igra z otrokom, …..
    SPOMIN NA TISTE KI POCIVAJO V BOZJEM NAROCJU-KRALJESTVU

    • Nšo-či

     Nisem iskala sreče , ampak pravo življenje.
     Z vsemi trenutki neizrekljive lepote in globoke depresije ,
     s predanostjo in vsemi izdajami vred,
     z bojaznijo in trenutki spokojnosti.
     (Coelho)

     Lepo si to zapisal.

     • Hun

      Ce se pogumno predas ljubezni, nezavedujoc se, da bos razocaran, prevaran,ranjen. To je edino prava življenska pot, ker le tako rastes, se spoznas, zazres vase, ko napovnis ponovno ranjeno srce z nesebicnostosjo, svetloba odzene mracnost mascevalnega uma, odpustis drugim, posledicno odpustis sebi,…Trplenje je odresitev . Brez zivljenskih napak, izkusenj, spoznanj, premagovanja strahu, upati si ziveti ,…le to je Resnicno Zivlenje vse drugo je zivotarjenje v nenehnem strahu. S strahopetnim kampiranjem, obcutkom udobja- varnosti se Zivlenje spremeni v konstanto zivotarenja to ni ravnovesje oz. harmonija. Harmonija so Zivljenski vzponi in padci. Veselje in zalost, smejati in jokati se, ljubiti vecno in nesebicno zahtevat enako od drugih,ko ti ljubezn ne vracajo, sebicno sovraztvo odgnati z edinim zdravilom- odpustiti drugim, ki so te prizadeli, fizicno ranili, izdali, prevarali…
      Tezko bom zbral pogum za vse to upam in ponizno prosim Zivlenje in se mu zahvaljujem, prosim ga, znova in znova da mi poda roko prijateljstva, ker vem, da On edino placilo, ki ga zahteva, da zberem pogum se popolno otresti sebicnosti in strahu po izgubi materialnega luksuza, laznega obcutka udobja in varnosti.

 • Morala

  Ta ne bo odstopil!? Naj odpre svojo bogato malho in pomaga…

 • sodnikisozločinci

  No, “ubogi” pomoči potrebni migranti naj vam Jezus pomaga. Pa sem uporabil vero za pomoč potrebnim, a ne papež? Denarja pa ne bom.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!