Peking ostro nasprotuje namestitvi protiraketnega ščita v Južni Koreji

Foto: RT

Peking je znova izrazil resne ugovore zoper namero ZDA, da v Južni Koreji namesti moderniziran protiraketni ščit, s čimer naj bi bili narejeni pomembni koraki na poti do ohranitve strateškega ravnovesja moči v regiji. Kitajska navaja, da je že večkrat povsem jasno poudarila, da protiraketni ščit THAAD ni dobrodošel v Južni Koreji. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang je pojasnil, da ta ne bo pomagal pri zagotavljanju ohranitve miru v regiji.

Po besedah Shuanga veliko težavo predstavlja, da namestitev protiraketnega ščita ne bo naslovila vseh relevantnih igralcev glede prisotnih varnostnih dilem in da “prav tako ne bo prispevala k denuklearizaciji Korejskega polotoka in k ohranjanju miru in stabilnosti na polotoku. Vpletanje Amerike bo resno ogrozilo kitajske strateške interese in bo ogrozilo ohranjanje ravnotežja moči na polotoku.”

Foto: epa

Foto: epa

Kitajska napoveduje ukrepanje
S Kitajske so sporočili, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe, da ubranijo interes nacionalne varnosti in ohranijo regionalno strateško ravnotežje. ZDA so pozvali, da naj raje kot z namestitvijo protiraketnega ščita v obzir vzame legitimne skrbi s strani Kitajske in drugih držav v regiji in na drugačen način pripomore k ohranjanju miru in strateškega ravnotežja.

Neprofitna organizacija RT poroča, da je odziv s Kitajske prišel po tem, ko je obrambni minister Južne Koreje napovedal, da je država določila mesto postavitve protiraketnega ščita. Nameščen bo na igrišču za golf, ki se nahaja v jugovzhodnem delu države.

Izbrali optimalno mesto za postavitev ščita
Minister za nacionalno obrambo, Moon Sang-gyun, je za tiskovno agencijo Yonhap News Agency povedal, da je bila lokacija izbrana na podlagi simulacijske analize treh različnih alternativ. Testni rezultati so pokazali, da je je okolica podeželskega kluba Lotte Skyhill Country Club več kot primerna.

Foto: epa

Foto: epa

Selekcijski postopek je potekal na podlagi šestih kriterijev: operativna učinkovitost, oddaljenost zaradi zdravstvenih razlogov, infrastruktura, varnostni premisleki v celoti, cena in čas izgradnje in potreben čas za pripravo namestitve.

Seul za namestitev do naslednjega leta
Igrišče za golf se nahaja 680 metrov nad morsko gladino in je odlično izolirano od bivanjskih območij. Lokacija je bila izbrana po tem, ko so ameriški in južnokorejski obrambni uradniki porabili mesece za analizo potencialnih mest, ki bi bila primerna za namestitev ščita. Seul se zavzema, da bi bila namestitev izvedena do leta 2017.

Južnokorejska vlada je odločena, da namestitev ščita THAAD izvede do začetka naslednjega leta, z namenom, da zaradi jedrskih in raketnih groženj s strani Severne Koreje zaščiti tako varnost države kot tudi njenih državljanov.

Obrambno ministrstvo Južne Koreje mora za začetek kupiti ozemlje igrišča za golf za več kot 91 milijonov ameriških dolarjev. Skupina Lotte, ki ima v lasti to ozemlje, je sporočila, da bo preučila ponudbo in se bo o naslednjih korakih posvetovala z obrambnim ministrstvom.

Nasprotovanje namestitvi
ZDA in njena azijska zaveznica Južna Koreja trdita, da namestitev ščita THAAD ni usmerjena proti nobeni drugi tretji državi, kot sta Kitajska in Rusija, ki med drugim izgradnji tudi najbolj nasprotujeta. Utemeljujejo, da tempo Severne Koreje pri izvajanju jedrskih poskusov in izstrelitev raket narekuje, da se protiraketni ščit namesti kljub nasprotovanju nekaterih.

Tudi v Južni Koreji se odvijajo redni protesti proti namestitvi ščita. Poleg tega, da nasprotnike pestijo varnostna vprašanja, pa jih skrbi tudi glede morebitnih zdravstvenih težav, ki bi jih lahko prinesla izgradnja takšnega sistema. Prebivalci, ki živijo v bližini igrišča za golf, so že napovedali velik protest.

Foto: epa

Foto: epa

 N. Ž.