Razkrito, zakaj številni Američani sovražijo Hillary Clinton

Foto: epa

Številni Američani so zelo jezni na svoje politične ustanove. Hillary Clinton zaradi njene navezanosti na Washington vidijo kot idealno tarčo, nad katero lahko stresajo svojo jezo. Jeza za to pa ima vsekakor ustrezne temelje, saj Američani predsednika Obamo in člane Kongresa obtožujejo zaradi neizpolnitve svojih obljub. 

Republikanski volivci se pritožujejo zaradi večje nacionalne porabe in zaradi večanja državnega dolga. Demokrati, ki so glasovali za Obamo, ga obtožujejo zaradi njegove nezmožnosti, da bi zakone spravil skozi Kongres. Neodvisni volivci, ki niso pristaši ne demokratov kot tudi ne republikancev, pa se pritožujejo zaradi nenehnega neizprosnega in neprestanega prerekanja.

Trump dobro izkorišča vsesplošno nezadovoljstvo
Kot politični izobčenec je Trump zelo dobro izkoristil to nezadovoljstvo. Res je, da so številni njegovi podporniki iz republikanskih vrst, številni neodvisni volivci pa prihajajo iz zveznih držav Florida in Ohio, med nekaterimi podporniki pa je mogoče najti celo demokrate.

Foto: epa

Foto: epa

Jedro Trumpovega uspeha predstavlja njegova zmožnost absorbiranja brezoblične jeze v svojo politično identiteto. Tako je postal kandidat vseh jeznih in razočaranih in Clintonovo pretvoril v kandidatko s statusom quo.

Druga stvar, ki Clintonovi škodi in Trumpu koristi, je tudi področje gospodarstva

Čeprav se je recesija končala in stopnja brezposelnosti padla, številni Američani tega ne čutijo. Njihov dvom nastaja zaradi vedno manjše stopnje zaposlovanja in zaradi naraščajočega števila Američanov, ki opravljajo delo z zgolj polovičnim delovnim časom.

Ne glede na to, kaj si kdo misli o njegovi politiki ali osebnosti, je mogoče videti, da je Trump uspešno izkoristil ta dvom, ki vlada v gospodarstvu v svoj prid, poroča CNN.

Foto: epa

Foto: epa

Za upad delovnih mest v ameriški proizvodnji je Trump okrivil Kitajsko in prosto trgovino, pri čemer je ignoriral tehnološki napredek. Ta populizem, dostavljen z jezo in karizmo, predstavlja njegovo nepremagljivo moč, ki jo s pridom uporablja v boju proti svoji nasprotnici.

Trump obljublja, da bo nazaj pripeljal sto tisoče delovnih mest. V naslednjem stavku pa napada Clintonovo, da je bolj usmerjena k globalnemu liberalizmu kot pa k ameriškim delavcem. To strategijo je Trump uporabil za dober učinek v razpravah.

Trumpovo karizmo ne gre podcenjevati, ko gre za gospodarstvo. Medtem ko ga nekateri Američani vidijo kot zlobnega narcisa, on ponuja enostavne možnosti in samozavestno vodstvo. Trumpova ekonomska sporočila so nekaj, kar ljudje želijo slišati, saj le ta dokazano delujejo.

Clintonova je skregana s poštenostjo
Sporno financiranje Clintonove fundacije s strani držav, ki podpirajo Islamsko državo, vpletenost v igro za stolčke na ameriškem State Departmentu v zameno za sredstva fundaciji, astronomsko dragi govori Hillary na Wall Streetu, financiranje poroke njene hčerke iz denarja dobrodelne organizacije in ostalo nikakor ne govorijo v prid slovesa poštenosti Hillary Clinton. Trump tako Clintonovo brez težav upodablja kot karikaturo pajdašev v Wahingtonu.

Foto: epa

Foto: epa

Glede na to, da Clintonova za svoja ravnanja ne kaže posebnega obžalovanja, to Trumpu koristi pri oblikovanju nenavadne pripovedi za volivce: mogoče vam ni všeč način njegove retorike, ampak vsaj govori, kar misli, Clintonova pa je navadna lažnivka.

Trump ljudem daje občutek, da jih bo zaščitil
Ena izmed najpomembnejših zadev, ki so v škodo Clintonove in v korist Trumpa, je identitetna politika. Ne glede na to ali predlaga prepoved muslimanske vere, gradnjo zidu na mehiški meji ali grožnje proti Islamski državi, daje volivcem občutek, da jih bo zaščitil.

Clintonovi škodi goreče zagovarjanje proste trgovine v preteklosti

Ameriška družba je vedno bolj raznolika in svet vedno bolj nevaren. Za Američane, ki se vedno bolj osredotočajo na plačevanje računov, Trumpova retorika uperjena proti tujcem, ki kradejo delovna mesta ali ogrožajo njihova življenja, predstavlja temo, pri kateri jim poči živec.

Delno je potrebno za to kriviti Obamo. Njegova propadla zunanja politika in njegov predrzen odnos do zakonodaje o priseljevanju je razjezila številne volivce; diskreditiral je nekdanjega člana kabineta Clintona.

Foto: epa

Foto: epa

Clintonova lahko samo sebe krivi za uspeh Trumpa. Če pogledamo na primer prosto trgovino: Trumpov pogled je uperjen proti prosti trgovini in to ga je na podlagi podatkov anket zavihtelo na vrh v zvezni državi Ohio. Namesto, da bi Clintonova razložila, kako prosta trgovina stotini milijonov Američanov zmanjšuje stroške na letni ravni, se je odločila za umik.

Včasih je bila Clintonova goreča zagovornica proste trgovine, danes pa je nekje vmes, zaradi česar ji nihče ne verjame. Clintonova edina graja tukaj je, da se pritožuje nad Trumpovim navezovanjem stikov na Kitajskem.

Foto: You tube.

Foto: You tube.

Trump po drugi strani pravi, da to predstavlja njegov dober občutek za posel in da bo naredil stvari drugače, ko bo postal predsednik. Njegovi podporniki, med katerimi so tudi iz vrst demokratov in neodvisnih volivcev, mu priznavajo v dobro, da opozarja tudi na dvom. Metaforo predsedniške kampanje 2016 tako predstavlja: Trumpova ponarejenost zastrta s politično karizmo proti konstantnim političnim kalkulacijam Clintonove.

Obstaja možnost, da Trump zmaga na predsedniških volitvah in če se bo to zgodilo, bodo obstajali dobri razlogi za to.

N. Ž.

 • avtohtoni neandartalec

  Clintonova po vseh anketah vodi za približno 5 elektorskih mest, te napovedi so običajno zelo točne in mislim, da so letošnje volitve že odločene.
  Kar se elektronske pošte tiče, menda so se Trumpova podjetja že večkrat znašla v preiskavah, kljub odredbam so imeli navodila, da pobrišejo vso pošto.
  Obama je bil dober predsednik, po Bushevih norijah se je Amerika precej normalizirala, dokler jim ni spet počil film zaradi volilne kampanije, ki je bila sicer zgodovinsko zanič, vendar prav zato ne bo pozabljena. Ampak preživel je super krizo in ni začel nove vojne, pa še tune je nahranil z Bin Ladenovimi posmrtnimi ostanki.
  Oba kandidata verjetno že razmišljata kaj bo pojutrišnjem, Clintonova bo verjetno prva predsednica, ki se bo znašla v preiskavah, Trump bo pa verjetno vnovčil žetone in si poskušal povrniti vsaj nekaj vložka. Ne bom se čudil, če bo Amerika po tem mandati postala komujistična dežela, ker po temnopoltem in po ženskem predsedniku, jim samo to še manjka.
  Najbolj bomo spremembo občutili pri nas, čaka nas podobma oblast kot smo jo imeli, ko je bil predsednik Bill, za nas je namreč najbolj pomembno, da zgledamo podobni razvitemu zahodu, torej Clintonovim, če bo res zmagala.

  • indijanka

   Presenetil me je članek, presenetil me je tvoj komentar. Oba sta zanimiva. Še naslov popravijo..pa smo na konju.

   • fmg9

    Mene je predvsem presenetil neandertalec. No,saj sem ter tja pa le napiše kaj koherentnega… Če se bo terapije držal, si morda še uredi življenje….

    • avtohtoni neandartalec

     V deželi zarukanih kretenov in psihopatov, je normalen človek lahko edino čuden ali zmeden.

     • fmg9

      Saj sam veš, da bi tudi v tujini zapadel v isto kategorijo…

     • avtohtoni neandartalec

      V kategorijo ja, samo tam bi jaz sedel na stolu, ti pa bi ležal na kavču.

     • fmg9

      Razumem, ampak tvoja obljubljena dežela ne obstaja, je zgolj fantazija.

 • Franc Šink

  Bomo videli kdo od teh dveh nesposobnežev bo od jutri naprej tiho.

 • tarantela

  Že pred časom sem napovedala, da Trump ne bo zmagal v bitki za predsednika ZDA. Je pa škoda, menim, da bi se svet zelo zabaval ob njegovem predsednikovanju.

  • avtohtoni neandartalec

   Aha, tako kot se je Nero, ko je gorel Rim.

 • mona lisa

  Dedek in babica se šopirita.

 • Feriss.H

  “Poroča CNN” –

  Za božjo voljo, sklicevanje na CNN, absolutno najbolj sprevržena TV mreža kar jih je na celi obli. Ob boku im stoji edino še Severno Korejska TV. Tudi Clintonova in Kim Jong-il sta si podobna v marsičem – PSIHOPATA-SOCIOPATA obsedena z oblastjo, prepričana v svojo “božanskost”, oblačenje, oba zavaljena ko pujsa, morita sebi neprijetne in lažnivca do kosti.

  Za povprečno normalno osebo bi moral zadostovati že bežni pogled na Clintonovo da ugotovi kdo je ona. Za me je največja uganka kaj je narobe z Belimi Američani, ženskami predvsem, da lahko sploh poslušajo to veščo kaj šele da jo gledajo in ji aplavdirajo.

  Mnogi ki so volili Mulaha Husseina so se razočarali, a vseeno ga obožujejo kot relikvijo. Clintonova pa bo konec Amerike, predvsem Bele Amerike ki bo postala Tretji Svet in bo v to potegnila še Evropo. Če bo zmagala bo “Zmagala” z UKRADENIMI glasovi kar so poročali z mnogih volišč in v na skrivaj posnetih pogovorih se s tem celo bahajo njeni operativci.

  Prvo kar bo naredila bo legalizirala vse Ilegalne “nedokumentirane” in odprla meje na stežaj ter s tem zagotovila prevlado Demokratskih Globalističnih lutk, za “nedoločen čas”. Konflikt z Rusijo in Kitajsko bi se po vsej logiki moral zaostriti do … samo hudič ve do kod. Že zbalkanizirana Slovenija bo v naslednjih desetletjih najverjetneje sledila Zahodni EU v totalno Negro-Arabizacijo.

  Naj gre za idiotizem ali ignoranco, posledice so vedno enake – KATASTROFALNE!

 • JK90

  Mislim, da Amerika še nikoli ni imela dveh tako nesposobnih kandidatov. Res je, da se Hilary hladno skriva za ustanovami, Donald pa za svojimi tax-free milijončki in hotelskim imperijem.

 • Olga

  Neko murglski trobilo dela reklamo: Merklovi, Clintonovi in ne boste verjeli, Bratuškovi!? Kaj jim je skupnega, bom dodala jaz: katastrofa! Volila bom samo moške, čeprav sem ženska!

 • Feriss.H

  Evo vsem na ogled DOKAZ kako so Ameriške volitve PONAREJENE – Unbelievable Proof Hillary will Win election: Newsweek Magazine Caught Red Handed – https://www.youtube.com/watch?v=jRX1ibcHOR8

  Newsweek, še en Juden-neoporečen tednik je že v naprej natisnil naslovnico MADAM PRESIDENT in POMOTOMA PREZGODAJ poslal izvode v knjigarne. Ko je en prejemnik to objavil je ta tweet kar izginil. Torej HITLLARETA je “ŽE” zmagala

 • Feriss.H

  Se še spomnite punčke Madeleine Beth McCann ki je bil ugrabljena iz hotela ko sta starša bila na večerji? Tu je izjemno ZANIMIVA primerjava fotorobotskih portretov in možnih akterjev –
  Podesta Brothers Kidnapped a 3yo British Girl in Portugal – Wikileaks – http://www.eutimes.net/2016/11/podesta-brothers-kidnapped-a-3yo-british-girl-in-portugal-wikileaks/

  Clinton in sodelavci – pedofilski vrtec
  In ti bodo vladali v Ameriki in Svetu…

 • Miha

  Trump ni proti prosti trgovini.
  Je pa za prosto in pravično trgovino, česar levi neoliberalci, naprednjaki ne razumejo.

 • Feriss.H

  Evo nekaj evidenc kako Ameriške ženske imajo “rade” hillary – Why Women Hate Hillary Clinton – https://www.youtube.com/watch?v=dzQoQFBuqZc&feature=youtu.be

  Effing California, kar v kratkih rokavih, čeprav je oblačno. Res da imajo armade pedrov, lezbark in podobnih, tudi Latrinosov je tam malo preveč, o črnih da niti ne govorim, ampak naravna klimatska naprava im pa dela, kar zavidam im – NA KLIMI, da ne bo pomote!

 • lauraas

  Eh moj novinar, upanje, upanje in upanje!

 • Aton

  Še jezuit Peter Lah se je spravil na Trumpa. Prepoznajo se vsi, ki se tresejo za svoje privilegije. Od Busha do Laha.

 • Viktorh

  Zmaga naj boljši.
  Meni je vseeno na katerega bodi izvedli atentat…

 • Demi Zen

  dejstvo da latinosi derejo na volisce v rekordnih stevilkah, je zdaj obrnilo crnce stran od hillary..

  kaksna komedija:))

 • elh

  Se vidi kakšno moč imajo mediji in propagandni stroj. Namreč ženščina, ki berači po vsem svetu, bo zmagala po zaslugi moči medijev in propagande. Račun za to storitev so plačale podkupnine, direktno in indirektno.

  Kdor ima največ denarja za obvladovanje medijev in si lahko privošči najboljše propagandne agencije bo zmagal. Ti prekrijejo vse in zgloncajo, oprostite izrazu, drek, če je treba, da je primeren za sladico gala večerje.

  V tem je skrivnost Klintonce in njenega moža in hčere. To sicer precej nesimpatično družino so zgloncali že dvakrat, da so jo spravili v Belo Hišo. Če bo po Klintonci Amerika še takoimenovana demokratična država, se bo kandidature lotila še hči, če ne bo funkcijo kar podedovala. Precej bodo imeli opravka z glancanjem Chelse, ampak denar omogoči vse.
  No potem bo Amerika kot Severna Koreja, družinska last.

  • avtohtoni neandartalec

   Zanimivo, da jih ne pospravijo, tako kot so klan Kennedyev, ki so bili povezani z močno nacistično buržuazijo. Še danes so, Swartzenneger je Avstrijec, ne trdim, da je naci, zgleda pa zagotovo kot tevtonski vitez in tudi po takih filmskih vlogah slovi. Clintoni niti ne, oni so zgleda bolj za Italijanske fašište, če pogledamo kam je širil interes Clinton. Za Busheve je znano, da so povezani z nacisti, ampak to so pravi Američani, potomci tistih, ki so Nemcem prodajali tehnologijo za koncentracijska taborišča. Ampak samo to, strogo posel, nič osebnega, nacistični denar so potem vložili v lastno vojsko, ki je porazila fašiste in naciste, vprašanje kdo izmed treh velikih aktualnih Ameriških političnih klanov je v resnici najslabši.

  • garfi

   in bedake z volilno pravico

  • pokvarjeniSvet

   tak že je, saj se jo opravlja iz izadja. Iste Bankirske družine jo obvladujejo in to že od leta 1913 neposredno iz ozadja.

 • Artur
  • avtohtoni neandartalec

   Verjamem Hrvatom!

 • garfi

  oba sta katastrofa

 • neny

  Donaldu ne kaže dobro…….na POLITICO.

 • pokvarjeniSvet

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!