Šeriatska norost: Saudska policija prijela dekle v mini krilu in jo po več dneh izpustila

foto:STAfoto

Saudske oblasti so se po več urah zasliševanj odločile, da spustijo mlado dekle, ki je prekršila njihovo natančno predpisano žensko pravilo obnašanja, ko se je sprehajala po zgodovinskem mestecu v kratkem krilu in topu. Po koncu zasliševanja na policiji pa so ugotovili, da je bilo dekle tudi snemano, posnetek pa je pristal na spletnem portalu YouTube.

Dekle so predstavniki verske policije zaradi kljubovanja kodeksu oblačenja čez vikend pridržali na policijski postaji, izpuščena pa je bila v torek zvečer. Saudska islamska zakonodaja zahteva, da so ženske v javnosti popolnoma pokrite kljub visokim območnim temperaturam. Dekle je v svoj zagovor povedala, da je upoštevala navodila, ki ji jih je postavil njen zakoniti skrbnik.

Printscreen

Fox News poroča, da se mnenja o videoposnetku iz YouTuba, znanem kot “Khulood Model”, razlikujejo glede na družbene medije v Saudovi Arabiji. Nekateri so zahtevali kaznovanje in opozarjali na “kaos”, ki ga je storila s kršenjem ženskih pravil oblačenja, spet drugi pa so opozorili na liberalizacijski vpliv novega prestola naslednika Mohameda bin Salmana in zatrdili, da je čas, da kraljestvo posodobi svoje zakone. Nekateri so poudarili tudi dostojanstvenost obiskovalk, kot so žena Donalda Trumpa in njegove hčerke, ki v javnosti nista imeli pokritih glav.

Trn v peti predstavlja zdaj dejstvo, da so dekle izpustili brez kakršnih koli obtožb, policija pa jo je celo označila z besedami “dekle v žaljivih oblačilih”, priznali pa so tudi, da do saudske sodobne družbe čutijo zamero, posebno zaradi tega, ker je njim sicer zelo problematičen primer ostal nekaznovan.

K. F.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!