Sodišče EU: Članice Unije beguncem niso dolžne izdati humanitarnega vizuma

Foto: epa

Države članice na podlagi prava EU niso dolžne izdati humanitarnega vizuma prosilcem za azil, lahko pa to storijo na podlagi njihovega nacionalnega prava, je danes odločilo Sodišče EU v Luxembourgu.

Kot je pojasnilo sodišče, pravo Unije določa le postopke in pogoje za izdajo vizumov za tranzit preko ozemlja držav članic ali za načrtovano bivanje na ozemlju držav članic, ki ne presega 90 dni.

Odločali so o petčlanski družini iz Alepa
Sodišče je tako odločilo v primeru petčlanske sirske družine iz Alepa, ki je oktobra lani na belgijskem veleposlaništvu v Bejrutu vložila vloge za izdajo humanitarnih vizumov z omejeno ozemeljsko veljavnostjo na podlagi vizumskega zakonika EU, da bi lahko zapustili Alep in v Belgiji zaprosili za azil.

Belgijski urad za tujce je njihove vloge nekaj dni kasneje zavrnil, češ da je družina v Belgiji očitno nameravala prebivati več kot 90 dni, kar je v nasprotju z vizumskim zakonikom EU. Urad je še poudaril, da bi z izdajo vstopnega vizuma članom družine dejansko dovolili, da prošnje za azil vložijo na diplomatskem predstavništvu, poroča Sta.

Sirska družina je odločbo o zavrnitvi izpodbijala pred belgijskim upravnim sodiščem za pravdne zadeve za tujce, češ da morajo države članice zagotavljati pravico do azila na podlagi listine EU o temeljnih pravicah in Evropske konvencije o človekovih pravicah (ESČP). Priznanje mednarodne zaščite naj bi bil edini način za preprečitev tveganja za kršitev prepovedi mučenja in nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja.

Belgijsko sodišče je nato predložilo vprašanje za predhodno odločanje Sodišču EU
To je danes razsodilo, da takšne vloge ne spadajo na področje uporabe vizumskega zakonika. Pojasnilo je, da pravo Unije ne ureja vprašanja izdaje vizumov ali dovoljenj za prebivanje za daljši čas državljanom tretjih držav iz humanitarnih razlogov. Tovrstni primeri tako spadajo pod nacionalno pravo, je še sporočilo Sodišče EU. Po mnenju Sodišča EU bi, če bi državljanom tretjih držav dopustili vloge za izdajo vizumov, da bi pridobili pravico do mednarodne zaščite v državi članici po njihovi izbiri, to ogrozilo splošno sistematiko ureditve, ki jo je Unija vzpostavila za določitev države članice, odgovorne za obravnavanje prošnje za mednarodno zaščito.

B. S.

 • Caetano

  Jihadisti so danes preoblečeni v tri zdravnike pobili več deset ljudi v bolnici v Afganistanu. Javno znano je, da so jihadisti preoblečeni pri nas v begunce, med katere so se pomešali. Jasno je kakšna nevarnost nam grozi in še čudno da se ne dogaja več napadov po Evropi.

  • Dragan Krstič

   Čakajo prav to kar je napisal Franjo Trojner. Ko bo napočil čas za vrnitev migrantov, takrat bodo udarili skupaj s tistimi, ki bodo določeni za izgon. Radikalizirali pa se bodo tedaj vsi muslimani
   saj bodo le na ta način izsilili še več privilegijev kot jih imajo staroselci. Podobno kot pri nas cigani. Bo pa krvavo na obeh straneh.

   • Caetano

    To je z njihove strani logicna strategija res je.

 • Franjo Trojner

  Vojna v Siriji gre k koncu, več kot 85 % države nadzirajo vladne sile/opozicija! Torej je napočil čas, da beguncem omogočimo, da se varno vrnejo v svojo ljubljeno domovino Sirijo, a ne??? Vrnitev je potrebno omogočiti tudi vsem migrantom, ki so izkoristili begunski val in se nezakonito prešvercali v EU, no eden, morda dva znanstvenika, ki sta prišla skupaj z miljonom tujcev lahko ostaneta.

 • Franc Šink

  Sedaj vidite kako se lahko manipulira z Evropsko zakonodajo!

 • Antonius

  Evropejci morajo trdo delati, da se dokopljejo do poklica in izobrazbe, šeriatarjem je pa alah podelil privilegij, da so lahko vrhunski strokovnjaki vseh poklicev in izobrazb kar brez trdega dela v šolah.
  Naj šeriatarje zvozijo od koder so prišli, pa naj si privilegirani strokovnjaki doma zgradijo svojo Indijo Koromandijo.
  Se bomo turistično multikulturno mešali.

  • Nata

   +++++++++. Torej po domače povedano : Alah jim dovoli lagati, ubijati, krasti. . . Na glavo obrnjenih deset Zapovedi.

 • tarantela

  Tole bi moral vedeti poslanec ČUŠ, ko je na odboru za notranje zadeve predlagal posvetovalni referendum glede migrantov. Seveda so odklonili.

  • stajerc5

   Posvetovalni referendum? Vse v redu, samo povej, se hecas ali ti to resno?

 • xtc

  Humanitarni vizum?
  Torej se mi lahko nekdo na račun njegove prepričanosti o ogroženosti enostavno po******** na glavo in ga moram gledati tukaj ;čeprav ni ogrožen in pelje same probleme:

  • Nata

   +++++++++

 • Nata

  Pa kaj za vraga kompliciramo ??
  Prav nobeni zakoni ne veljajo več zaradi teh migrantov. Evropo in njena pravila so postavili na glavo? Zakaj že ?
  Da bodo na naš račun lepo uživali v brezdelju?In nas maltretirali v imenu svojega Alaha ? Ta je pa dobra!

 • bojan

  na sliki lahko vidite krvoločne teroriste ne pa begunce

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!