Švedi se poslavljajo od svoje tradicije: Migranti prispevajo kar polovico novih rojstev! Si želimo tega v Sloveniji?

Foto: iStock/epa

Švedska je skandinavska država s skoraj desetimi milijoni prebivalcev. Čeprav je razmeroma redko poseljena, približno 85 odstotkov prebivalcev živi na urbaniziranih območjih. Potomci Vikingov so zapustili svoje poganske tradicije in se obrnili h krščanstvu, okoli 16. stoletja pa so se obrnili k protestantizmu. Danes je približno 70 odstotkov prebivalstva še vedno kristjanov, a odstotek muslimanov se z neverjetno hitrostjo viša. V naslednjih desetih letih zaradi velikega priliva migrantov napovedujejo porast števila muslimanov do 30 odstotkov. Nekdaj najbogatejša država na svetu se zaradi odprtih mej sooča s številnimi težavami – več nasilja, porast prebivalstva, zahvaljujoč migrantom, porast islamske vere, večji stroški za državo, ker se migranti ne zaposlujejo. Zaradi tega bledi švedska kultura in se meša z islamsko, si želimo tega v Sloveniji?

Stopnja rodnosti na Švedskem je precej visoka. Z 1,85 rojstva na žensko se uvršča na tretje mesto v EU.  Visoka rast pa je posledica migracij. Podrobnejši pogled kaže na pomembno razliko v stopnjah rodnosti med muslimani in nemuslimani na Švedskem. Muslimani imajo povprečno stopnjo veliko višjo kot Švedi.

Eden od šestih prebivalcev Švedske je migrant
To pomeni približno 17 odstotkov vseh prebivalcev oziroma 1,7 milijona ljudi. Irak, Sirija, Iran so najpogostejše države, iz katerih prihajajo na Švedsko, od tega največ moških, poroča Voice of Europe. V starostni skupini 15-24 let je delež tujcev 30-odstoten. Mlajše generacije imajo višji odstotek migrantskega porekla, med starejšimi generacijami pa je manj migrantov. Iz tega lahko domnevamo, da bo eden od treh otrok rojen staršem migrantskega porekla.

Foto: iStock

Vse večji priliv migrantov
Švedska je v letu 2015 sprejela 163.000 prosilcev za azil, večinoma iz Sirije. V letu 2008 je bilo zaposlenih le 60 odstotkov tujcev, v primerjavi z 80 odstotki švedskega prebivalstva. Skupni učinek na javne izdatke je bil čista izguba, kljub povečanju prebivalstva, ki je povzročil višji BDP. To pa je posledica ravno stroškov za migrante na letni ravni. Saj državo stane en migrant 27.000 evrov na leto.

Islam na Švedskem
Trenutno je 8,1 odstotka švedskega prebivalstva islamskega. Glede na višino migracije pa pričakujejo, da bo do leta 2050 to znašalo do 30 odstotkov. Vsako leto se na Švedskem rodi 115.000 otrok. Dva otroka od treh se bosta verjetno rodila švedskim staršem, torej 77.000. Preostalih 38.000 pa jih bo imelo migrantske starše.

A. G.

 • Novakec1

  Tud wikingi si niso želel tega pa se kar dogaja, a ni to čudno?

 • šmentanamuha

  Rezultat feminizma, ki se je nekritično razpasel v vseh porah družbe.

 • garfi

  bil sem na vseh volitvah in referendumih in s tem sem se rešil večine odgovornosti
  POJDITE NA VOLIŠČA ALI UMRITE !!!
  DOL Z ISLAMOM IN NJIHOVIMI UDBOMAFIJSKIMI UVOZNIKI !!!
  RESNO !!!
  SLOVENIJA SLOVENCEM IN NE ISLAMU !!!
  Odmevi: Čez 20 let bo večina Slovencev muslimanov
  https://www.youtube.com/watch?v=XbJ1ineCPps

 • ĐĐ Style

  Skupno 115.000 , Švedov 77.000 proti 38.000 otrok migrantov je po besedah nove24 polovica, realno je po računici . 33.04%, Vendar ker je Nora24 znana kot tovarna fake newsa, še to ne verjamem.

 • xtc

  No čas je da Vikingi nabrusijo meče in sekire.

  • Zgornji

   Ja, a žal niti tega neznajo več delati .

 • Jure kavčičeu

  “zapustili svoje poganske tradicije in se obrnili h krščanstvu”.. hočete reči, da so jih na silo pokristjanili pod grožnjo s smrtjo. Cela Skandinavija je bila v večji meri na silo pokristjanjena, kot tudi marsi kateri del vzhodne in jugovzhodne Evrope. Samo povem.

  • xtc

   Sej to vss leve še čaka-pokrščanjenje in eksorcizem-da postanete normalni ljudje.

   • Jure kavčičeu

    Raje umrem.

 • Hribouc

  Sami so si krivi!
  He do!
  Ferbanna satana!

 • bojan

  terga v sloveniji ne bo ker je SDS zmagala

  • David Hitler

   Ne zmaga JE ZMAGU!

 • spet-sam-jest

  Se bojo saj frministk in LGTB znebl, pol bo treba pa nekej let in stvari se bojo pošlihtale!

 • južnificirana_si

  pojdite pogledat v slovenske vrtce pa boste videli, komu pripada slovenska prihodnost

 • Zgornji

  AAAJJJJJJJ !!!!!!! !!!!!!! !!!!!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!