Trije afganistanski migranti lagali avstrijskim oblastem glede svoje starosti in oškodovali državo za 100.000 evrov

15
Foto: epa

Trije afganistanski migranti so se pretvarjali, da so mladoletni,  saj so želeli pridobiti sredstva v vrednosti 87.000 angleških funtov oziroma 99.975,5 evrov, poroča britanski Express. 

Trije migranti so bili zaradi zavajanja avstrijskih oblasti z lažnimi podatki glede njihove starosti obsojeni na zaporno kazen za obdobje od pet do šest mesecev.

Trije moški so ogoljufali državo za okrog 100.000 evrov, saj so pridobili zdravstveno zavarovanje,  podporo, osnovno oskrbo, žepnino in plačane tečaje nemškega jezika. Primer proti njim je bil sprožen, ko so na podlagi zdravstvenih izvidov prišli do ugotovitve, da so moški starejši, kot so navedli na svojih prošnjah za azil.

Dva izmed treh sta zanikala obtožbe
Dva izmed obtoženih sta zanikala, da naj bi na nezakonit način pridobivala socialne prispevke, in dodala, da naj bi bili za to laž krivi njuni starši, ki so na rojstni list zapisali datum rojstva na podlagi muslimanskega koledarja, ki je v uporabi v Iranu in Afganistanu in ima 6 mesecev po 31 dni, pet mesecev po 30 dni in enega z 29 dnevi, razen v prestopnem letu, ko jih ima 30.

Odvetnik enega izmed moških pa je v zagovor dejal, da je bila njegova mati nepismena, zaradi česar je mogoče, da je naredila napako,  ko je navajala njegov datum rojstva. Tretji moški je na sodišču priznal, da je lagal glede svoje starosti, in priznal, da je tako ravnal zato, ker je slišal, da je bolje, če se prijavi kot mladoletnik, saj potem ne bo vrnjen v svojo državo. “Bal sem se, da bi me ob vrnitvi v Afganistan ubili, tako kot so mojega očeta.” 

Sodnica zagovorom ni nasedla
Sodnica obtožencema ni verjela, da ne vesta, koliko sta v resnici stara, in rekla je, da sta o svoji starosti lagala zato, da bi lahko ostala v Avstriji. Trije mladi moški so bili obtoženi na pet in šest mesecev zaporne kazni.

V prvih desetih mesecih v prejšnjem letu je 16.054 mladoletnikov v Avstriji zaprosilo za azil, od katerih jih je bilo 4.076 brez spremstva. Na podlagi znanih podatkov je bilo v zadnjih desetih mesecih izdanih kar 2.672 diagnostičnih poročil glede starosti.

N. Ž.

15 KOMENTARJEV

 1. Podporo, osnovno oskrbo in žepnino ???
  Ja, super. Saj je brez komentarja ljudje božji, no ? In nekateri komentatorji govorijo in pišejo o njihovih pravicah !! Pa o kristjanih, ki nismo prav nič kristjani, ker ne nastavimo še levega lička, za kakšno klofuto ?
  Prvo naj naši poskrbijo za svoje reveže
  Afganistan, Indija, Pakistan, pa še kdo……pa za svoje.

  • nastavljamo, nastavljamo vsa lica in še riti tej pohlepni migrantski vladi, ki dobesedno suženjsko ravna z lastnimi ljudmi (sicer je vprašanje, če smo slovenci še ljudje za to oblast) in v perje zavija to kljukonoso podganjo svojat!!!

 2. Tisti mladoletniki (če sami tako trdijo, poten zagotovo tudi so mladoletniki, mar ne? ki jih tov. Mirko gosti v slovenskih dijaških domovih, pa bodo stali slovenske davkoplačevalce pol milijona letno.’Dobra plat’ te zadeve je, da ‘mladoletniki’ omogočajo MNZ, ki jih plačuje, da se z njihovo pomočjo tako lažje otepajo viška denarja, s katerim se na MNZ sosočajo.

 3. Naše tovarišice in tovariši zdravniki, diagnostičnih potrdil o starosti seveda ne izdajajo.
  Kot je pred dnevi napisala sokomentatorka, naj ne bi dovolj dobro poznali njihove rase glede značilnosti pri pri rasti in razvoju.

 4. O, ljubi Jezus, to je pa vic leta, samo trije, pa saj čisto vsi zdravi mladi moški lazejo o svoji starosti, ali niso lani imeli vsi enak rojstni datum, mislim ,da čisto vsak, ki ga imajo za mladoletnega, laze.

 5. saj je prav, da se jim lažejo in jih oškodujejo – zakaj pa so jih vzeli, nagnali bi jih ali takoj zaprli v delovno taborišče in nato nagnali!!!

 6. prav im je kai se pa postio zajebat ce bi vsakega detaljno pretresl se nebi to zgodilo isto sranje je v deutschlandu tja jaja Deutschland mein land!

KOMENTIRAJ