fbpx

Italiji je dovolj humanosti z migranti, izgone in deportacije bodo pospešili

Italijanski notranji minister Angelino Alfano. Foto: STA

Italijanski zunanji minister Angelino Alfano je napovedal, da bodo pospešili izgon in deportacijo migrantov.  K temu ga je vodil incident v begunskem centru, kjer so migranti zadrževali zaposlene.  

Prosilci za azil so v sprejemnem centru pri italijanskem kraju Cona v bližini Benetk v znak protesta med drugim za več ur zaprli 25 zaposlenih v centru. Reševalcem so očitali, ker niso dovolj hitro posredovali, ko je umirala 25-letnica iz Slonokoščene obale. Italijanski zunanji minister Angelino Alfano je povedal, da so rešili številna življenja, ne morejo pa sprejeti, da kdorkoli kršil pravila.

V Italiji bodo pospešili izgone in deportacije migrantov. Tamkajšnji zunanji minister Angelino Alfano si prizadeva, da bi sklenili sporazume, ki bi zmanjšali prihode in ovirali odhode. Približujejo se dogovoru s tremi ključnimi državami, to so Niger, Tunizija in Libija.  

Italijanski notranji minister Marco Minniti  je obiskal Tunizijo, kjer se je z gostitelji pogovarjal o obnovitvi dvostranskega dogovora o deportacijah v zameno za različne oblike pomoči. Obiskal naj bi tudi Malto, ki je s 1. januarjem prevzela predsedovanje Svetu EU.

Protest v begunskem centru je sprožil razpravo o razdelitvi beguncev po državi. Vlada in združenje italijanskih občin sta se dogovorila, da naj bi občine prostovoljno sprejele dva in pol migranta na tisoč prebivalcev. Kraj Cona, ki ima tri tisoč prebivalcev, je izjema, saj so sprejeli 1500 migrantov. Od osem tisoč občin jim je začasne namestitve ponudilo okoli 2800.

B. J., STA