Trump Palestini zagrozil z ukinitvijo pomoči, če ne bo pokazala spoštovanja in hvaležnosti

Foto: epa

Ameriški predsednik Donald Trump je prek družbenega omrežja Twitter sporočil, da bi lahko Združene države Amerike nehale financirati Palestince, če Palestina ne bo pokazala spoštovanja in hvaležnosti. ZDA Palestini vsako leto namenijo kar 370 milijonov dolarjev pomoči.

Nikki Haley, veleposlanica pri Združenih narodih, je pojasnila, da Trump ne bo več dajal pomoči, če se Palestina ne bo odločila za pogajanja o prepotrebni mirovni pogodbi z Izraelom. “Stotine milijonov dolarjev na leto in nobene hvaležnosti ali spoštovanja. Niti pogajati se nočejo o že zdavnaj potrebni mirovni pogodbi z Izraelom. Če se Palestinci niso več pripravljeni pogovarjati o miru, zakaj bi jim v prihodnje še naprej dajali veliko denarja,” je prek družbenega omrežja Twitter sporočil Trump.

ZDA so največja donatorica agenciji Združenih narodov
Še preden je glede financiranja Palestine sporočilo na Twitterju objavil Trump, je Haleyjeva po navedbah STA že razložila, da Trump ne želi dajati dodatnega denarja ali pa povsem prekiniti plačila Agenciji Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA). ZDA so sicer največja donatorica, leta 2016 so ji namenile okrog 370 milijonov ameriških dolarjev. Treba je omeniti, da je bilo k temu znesku dodanih 470 milijonov ameriških dolarjev od EU, Slovenija je pri tem namenila 55.000 ameriških dolarjev, Nemčija okrog 74 milijonov in Velika Britanija več kot 73 milijonov ameriških dolarjev.

Foto: epa

Palestinci vztrajajo, da Jeruzalem ni naprodaj ne za milijone ne za zlato
Na Trumpove izjave so se odzvali na uradu palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in poudarili, da Jeruzalem ni naprodaj. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je tiskovni predstavnik urada Nabil Abu Rudejna izjavil, da Jeruzalem predstavlja večno prestolnico države Palestine in ni naprodaj niti za zlato ali milijarde. Poleg tega pa je dodal, da sicer niso proti ponovnim pogajanjem, vendarle pa morajo pogajanja po prepričanju Palestine temeljiti na mednarodno priznanih resolucijah in zakonih, ki priznavajo obstoj neodvisne Palestine s prestolnico Vzhodni Jeruzalem. Prav tako pa je tudi visoka predstavnica palestinskih oblasti Hanan Ašravi za AFP izpostavila, da se ne bodo pustili izsiljevati.

Foto: iStock

N. Ž.

 • FUCK COMMUNISM

  Me ne cudi, glede na to, da je ze v lastni familiji obkrozen z zidi!

  • xtc

   Kaj je antisemitistični mali komunistek-socialisti res ne morete iz svojih kož,a ne da?

   • JanAndr12

    Kaj pa vi semitofilni desničarski liberalčki, pa tudi ne morete iz svojih kož?

    • xtc

     He,he menjujete levaki nicke kot gate ,da bi izgledlo da vas je več k sreči vas še za pol majhnega bistrojčka v kleti ni.

 • xtc

  Bravo Trump samo tasko naprej pošteni in delovni Slovenci podpiramo ukrepe in Izraelce,le levaki lenuhi in teroristi podpirajo palestinske teroriste.

  • OrangeHitler

   Hahahaha Trumpu se lahko smeje zaradi takih rotiliznikov, ki znajo udarjati le navzdol in ostale zmerjati z levičarsko zalego in komunisti. Tako naravno vam je kot dihanje, kar boš dokazal v svojem naslednjem komentarju.

 • JanAndr12

  Ima okrog sebe dovolj Židov in zionistov, da bi lahko pričakovali kaj drugega

 • tarantela

  Ha – ha – ha… grožnja pa taka!

 • Branko

  Ja Palestinci so mu pa fingerja pokazali, ker ne bodo prodajali svoje prestolnice. Bedak Trump in z njim ZDA je vedno bolj osamljen.

  • Franjo Trojner

   Osamljen v borbi proti izprijenemu svetu!

 • Slovenec 33

  Jeruzalem nikoli ni bil palestinski in ne morejo razpolagati z njim v nobenem primeru.
  Lahko si ga lastijo, vedar ni njihov nikoli bil in nikoli ne bo.
  Zadeva je podobna s slovenskimi deželami, ki si jih komunisti lastijo in jo držijo z okupacijoi v svojih krvavih krempljih od genocida naprej, vendar nikoli ne bo njihova.
  Še vedno kradejo otroke (koroški dečki, vsiljevanje LGBTQ izrojenosti v izobraževanju), ubijajo tiste, ki se ne strinjajo z njimi (Kramberger, Slivnik,…), sodna veja oblasti izvaja krivosodje (Janša, Krkovič, Novič,…).
  Predsednik prikriva pranje denarja za potrebe teroroizma in uničil je slovensko vojsko, da ne more več braniti države.
  Vlada vabi k nam dezerterje, ki so protipravno prišli v državo in jih protekcionistično zaposluje, daje jim prednost pred slovenskimi davkoplačevalci, čeprav bi jih morala izgnati,.
  Niti najbolj topoumni produkti usmerjenega izobraževanja kaj takega nebi počeli, če bi vedeli, kaj je domoljubje.
  Za dezerterje skrbi vlada tudi finančno, ko jih podpira z mesečnimi denarnimi vsotami, ki so več kot 4 krat išje od pokojnine, ki jo dobi slovenski davkoplačevalec za 40 let dela, plačevanja davkov, prispevkov, samprispevkov in dajatev okupatorakim oblastem.
  Parlament si zmišljuje nove predpise na osnovi katerih vedno bolj ropa gospodarstvo in zatira slovenski živelj.
  Pa to je res ena golazen, ki jo bo ptrebno odstraniti iz vseh nivojev odločanja in njihova zadnja dejanja kažejo, kako dajejo palestinskim verskim blaznežem podporo..

 • ZDA so največja donatorica agenciji Združenih narodov – in največja ki krši mednaodne zakone, napada države kakor se ji zljubi, in se požvižga na soglasja Združenih narodov

 • OrangeHitler

  Torej najprej enostransko kršiš mirovni sporazum, nato pa nasprotni strani očitaš, da se “noče pogajati”.
  Groziš državi, da naj bo spoštljiva, medtem pa zalagaš njeno okupatorko z milijardami in tako preprečuješ kakršnokoli dvostransko rešitev.
  V nečem pa bi počastil oranžnega cesarja: v slabem letu mu je lastnoročno uspelo zmanjšati ugled in spoštovanje ZDA na raven dvornega norčka. Sicer jedrskega, a še vedno norčka.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!