V Bruslju skoraj 90 odstotkov žensk žrtev spolnega nadlegovanja, policija pa razmišlja o telefonski aplikaciji, ki bi olajšala prijavo napadov

slika je simbolna Foto: iStock

Nova študija Univerze v Ghentu je razkrila, da se skoraj 90 odstotkov vseh žensk v Bruslju spopada s spolnim nadlegovanjem. Belgijska policija je najavila, kako bo kot odziv takšnim razkritjem v marcu zagnala telefonsko aplikacijo, ki bo uporabnikom omogočala, da lažje prijavijo napad.

Študija, ki jo je opravila Univerza v Ghentu, je pokazala, da je imela velika večina žensk – devet žensk izmed desetih – na bruseljskih ulicah v preteklosti izkušnjo z obliko spolnega nadlegovanja. Od tega se ena tretjina še vedno sooča s posledicami spolnega nadlegovanja, medtem ko je bila kar polovica žensk v Bruslju žrtev groženj s fizičnim nasiljem. To naj bi bili po poročanju Voice of Europe v primerjavi z ostalimi evropskimi študijami najhujši rezultati.

Študija, za katero je zaprosilo belgijsko ministrstvo za enake možnosti, je razkrila, kako se številne ženske po neprijetni izkušnji s spolnim nadlegovanjem še dolgo izogibajo predelov mesta, kjer se je napad zgodil, oziroma celo prilagodijo svoje vedenje ter način oblačenja. Ministrica za enake možnosti, Bianca Debaets, je povedala: “Ta raziskava kaže, da se ženske zaradi spolnega in verbalnega nasilja v preteklosti izogibajo določenim soseskam.” 

Policija v boj proti spolnemu nadlegovanju s telefonsko aplikacijo
V marcu naj bi kot odziv na splošno razširjeno spolno nadlegovanje potekala kampanja, v kateri bo policija zagnala aplikacijo “HandsAway Brussels” (roke stran Bruselj). Cilj kampanje naj bi bilo ozaveščanje o potrebi po prijavljanju groženj na bruseljskih ulicah s pomočjo telefonske aplikacije. Ob tem se je Debaets spraševala, zakaj belgijska policija ne uporablja vab v obliki policistk pod krinko, s katerimi bi lahko uspešno ujeli in kaznovali zločince. “To deluje na Nizozemskem, zakaj ne bi še v Bruslju?” je izjavila.

Vsakdan v bruseljski četrti Molenbeek (Foto: epa)

Ivan Šokić

 • pajot

  mah,qurc pa aplikacija. Solzivce jim naj zastonj raztalajo,v skrajnem primeru tudi pištole.

 • bojan

  nagnat migrante pa ne bo več toliko posilstev … aplikacija tu ne bo naredila nič

 • slosin

  …naziv aplikacije ….“HandsAway Brussels” —> “HandsAway muslims”

 • Janez

  Kje je Danko z njegovimi homoseksualnimi fetiši. A je dal odpoved?

  • Olga_10

   Zaradi vas naj bi dal odpoved?! Vam je stopil na žulj?

  • garfi

   v tvoji danki

 • Morala

  Spet neka aplikacija, namesto napraviti red in zagotoviti varnost!!

 • Antonius

  Podatek raziskave Univerze v Ghentu je vreden toliko, kot pol suhega figovega lista.
  Nikjer ni podatka nadlegovanih žensk, kakšnega porekla naj bi bil pigment kože nadlegovalcev. Manjka tudi časovni okvir, od kdaj beležijo porast tozadevnega procenta nadlegovanih.
  Človek dobi občutek, da v *natančni* raziskavi čez prst, domačini niso nič boljši od uvoženih z jutrovega.
  Zanimivo bi bilo vedeti tudi, kdo stoji za naročeno raziskavo. Ne bi me presenetilo, da ima ta raziskava v ozadju nek skriti namen. Domačini krščanskega porekla naj bi ne bili nič boljši od vsiljeno *povabljenih* z jutrovega. Skratka?! Evropejci, domačini, stopite pred zrcalo in si priznajte, da niste v ničemer nič boljši od šerijatarjev.
  A je res tako, kot namiguje raziskava Univerze v Ghentu je pa drugo vprašanje. Bruseljski parlament , Voice of Europe in nadležni politiki na to vprašanje zagotovo ne bodo odgovorili.
  Meglo pa znajo prodajati. Vsi smo isti in vsi naj bi bili enaki.

  • garfi

   razkritje bi bil rasizem

  • Slo hunter

   Imam sorodnike ki živijo tam, ti živiš na nekem drugem planetu, bi ti že malo razjasnili

 • WatsonForus

  BUDALE . beseball palice pa tolčt po jajcih – to edino pomaga!

 • Božidar Rodica

  antonius kaj filozofiraš saj veš zakaj se gre …čist vse ven ven bomo lažje zadihali in naše kaznovali

 • Božidar Rodica

  domov jih pelji

 • samsara

  Evropska prestolnica ja.
  Upam, da se je kmalu rešimo.

 • Slo hunter

  Celo evropo je zajela norost, saj nekateri ko zagledajo islamske podgane doživljajo orgazme!!! Policija je pa itak nesposobna, nekateri pa še vedno upajo, da nas bo branila…in potem prebereš: telefonska aplikacija ki olajša prijavo napadov????? To je isto, kot če islamska podgana odreže glavo in ti nekdo ponudi tableto, da te ta ne bi bolela!!

 • Slovenec 33

  Izuključni razlog za porast števila spolnih nadlegovanj v EU so opičjaki, ki so bili iz divjine spuščeni v civilizacijo.
  Ogovornost za ta porast tega kriminala pa nosijo sorošisti, LGBTQ izrodki in ljudomrzneži, ki sebe nazivajo z napredno strujo, dejansko pa so sodrga.
  Z izgonom opičjakov nazaj v divjino se bodo razmere uredile, prej to ni možno.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!