V Nemčiji nov teroristični alarm: v stanovanju Sirca našli eksploziv

Fotografija je simbolična (foto: epa).

Nemška policija je v stanovanju v Chemnitzu na vzhodu države, ki so ga preiskali v okviru današnje policijske operacije zaradi suma pripravljanja bombnega napada z islamističnim ozadjem, našli več sto gramov eksploziva, je potrdil tiskovni predstavnik policije. Dodal je, da je stanje že resno.

Strokovnjaki najdene snovi in njihov možen učinek še preučujejo, zato je policija iz okoliških zgradb preventivno evakuirala še več stanovalcev. Eksploziv naj bi prenesli na prosto in ga nadzorovano razstrelili. Popoldne so v okviru operacije aretirali tri osumljence, ki so domnevno povezani z glavnim osumljencem, 22-letnim Sircem Džabrom Albakrom. Dva osumljenca so prijeli na železniški postaji, enega v blokovskem naselju, zdaj pa vse tri zaslišujejo. Albakr je medtem še na begu in ga policija še išče, poroča STA.

Teroristi v Nemčiji zagrešili že več zločinov
Zaradi razsežnosti migracij v zadnjem času na območju Nemčije se domneva, da so v to državo skupaj s prosilci za azil že prispeli tudi številni potencialni teroristi. V ta namen pa že potekajo številne preiskave. Znan je tudi primer Sirca, ki bi po zavrnitvi prošnje za azil moral državo zapustiti, a se je razstrelil, pri tem pa ranil 12 ljudi. Poleg tega je znan tudi primer napada na druge ljudi z mačeto, pa tudi napad z nožem in s sekiro na Bavarskem.

Oblast pozvala Nemce, da si napravijo zaloge živil
Po navedbah BBC-ja je oblast v Nemčiji nedavno prebivalce svoje države pozvala, da naj si priskrbijo zaloge hrane in pijače, kar naj bi bilo prvič po koncu hladne vojne. Prebivalci omenjene države naj bi si zagotovili živila za obdobje vsaj 10 dni ali več, kar bi se lahko povezovalo s pretečimi katastrofami v prihodnosti, ki bi ušle izpod nadzora.

D. M.