V Veliki Britaniji se širita sifilis in gonoreja. Preventivni ukrep pa …

Foto: iStock

V Veliki Britaniji se je v zadnjih treh letih kar za 76 odstotkov povečalo število primerov sifilisa in za 53 odstotkov primerov gonoreje. Nacionalni inštitut za zdravje meni, da bodo porast obeh spolno prenosljivih bolezni preprečili brezplačni kondomi.

Otrokom, mlajšim od 13 let, je treba razdeliti brezplačne kondome, so prepričani na Nacionalnem inštitutu za zdravje (NICE). Po njihovem mnenju lahko tako zajezijo epidemijo spolno prenosljivih bolezni, še posebno sifilisa in gonoreje, poroča MailOnline.

NICE sedaj poziva razne mladinske klube, zdravstvene klinike in zdravnike, naj mladim zagotovijo neomejeno oskrbo s kontracepcijo. Vedno glasnejši pa so nasprotniki tovrstne kampanje. Norman Wells iz Family Education Trust je dejal: “Takšna brezplačna promocija kondomov najstnike le nagovarja, da je z uporabo kondomov mogoče varno in brez posledic eksperimentirati s spolnostjo. Nihče pa mladim ne pove, da obstaja veliko tveganje za okužbo s spolno prenosljivi boleznimi tudi v primeru uporabe kondoma.”

620 milijonov funtov letno za zdravljenje spolno prenosljivih bolezni
Nacionalna zdravstvena organizacija (NHS) porabi vsako leto 620 milijonov funtov za zdravljenje spolno prenosljivih bolezni. Mnoge med njimi povzročajo tudi neplodnost. Še posebno klamidija in gonoreja sta nevarni za noseče ženske in lahko povzročita tudi spontani splav.

»Zdrava spolnost ni pomembna zgolj s stališča preprečevanja spolno prenosnih okužb in neželenih nosečnosti, ampak je pomemben element zdravega načina življenja in duševnega zdravja,« je povedala Evita Leskovšek z NIJZ in poudarila zaskrbljujoč podatek, da pri nas beležimo povečano stopnjo odkritih okužb s HIV/aidsom.

»Bonjour kapljica«
Stari imeni za gonorejo sta kapavica ali triper. Povzročitelj gonoreje je bakterija Neisseria gonorrhoeae, katere edini gostitelj je človek. Znaki okužbe se pri moških pojavijo pogosteje in bolj zgodaj, v enem tednu po okužbi. Pogosto jih sili k mokrenju, uriniranje je boleče, pekoče, iz sečnice izteka gnojni izcedek. Tipično je, da izcedek opazijo zjutraj pred prvim mokrenjem, imenujemo pa ga »bonjour kapljica«.

Pri ženskah med okužbo in pojavom simptomov lahko mine več tednov, mesecev. Simptomi so  podobni kot pri moških. Kot vse ostale bakterijske spolno prenosljive bolezni je tudi gonoreja ozdravljiva z antibiotiki. Če je okužba nezdravljena, prav tako lahko povzroča neplodnost in zunajmaternično nosečnost. Prenosljiva je tudi z matere na otroka med porodom.

Za homoseksualce pa preventivno tabletko proti virusu HIV
Kontroverzni predlog o kontracepciji mladoletnikov se je pojavil le nekaj dni po tistem, ko so Nacionalno zdravstveno organizacijo (NHS) v Veliki Britaniji pozvali, naj zagotovi preventivno zdravilo za zaščito homoseksualcev, ki imajo nezaščitene spolne odnose s partnerji okuženimi s HIV. Gre za zdravilo PrEP ( pre-exposure prophylaxis), tabletko, ki deluje kot preventiva in omogoča 90 odstotno zaščito pred virusom HIV.

Mnogi so prepričani, da tudi to zdravilo le spodbuja nevarno in škodljivo vedenje. Hkrati pa omogoča bajen vir zaslužka. Zdravilo je v uporabi že v Franciji, Kanadi in ZDA. V New Yorku na primer stane preventivno zdravljenje s PrEP od 8 do 14 tisoč dolarjev letno. Uporabniki pa morajo ob tem plačati še štiri letne preglede pri zdravniku, ki zajemajo tudi obsežne laboratorijske teste.

Kakšna bolezen je sifilis?
Sifilis, imenovan tudi lues, je spolno prenosljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija Treponema pallidum. Prenaša se predvsem s spolnim stikom, lahko pa tudi z matere na zarodek med nosečnostjo ali ob porodu. Bolezen poteka pa v več fazah. Prvi znaki so neboleče razjede s čvrstimi robovi. Če bolezni ne odkrijemo v tej prvi fazi, okužba v telesu napreduje. Po približno dveh mesecih se pojavijo simptomi sekundarnega sifilisa – nesrbeč izpuščaj po celem telesu, povečane bezgavke, razjede v ustih in gripi podobni simptomi.

Ko pride do zagona tretje faze sifilisa, bolnik ni več kužen, ima pa hude posledice nezdravljene okužbe. Kažejo se lahko kot srčnožilni sifilis, sifilis živčevja in redkeje kot benigni terciarni sifilis. Večina okužb je danes sicer prepoznana  še preden bakterija povzroči nepovratno škodo na notranjih organih. Sifilis je ozdravljiv z antibiotiki, in sicer s penicilinom.

Za sifilisom  je v letu 1999 po vsem svetu zbolelo dodatno 12 milijonov ljudi, pri tem je bilo več kot 90 odstotkov v državah v razvoju.

V. V.

 • Janez

  kontracepcija je pomembna, zato je treba vsako obliko le-te spodbujati!

 • AlojzZ

  “Nacionalni inštitut za zdravje meni, da bodo porast obeh spolno prenosljivih bolezni preprečili brezplačni kondomi.” Da, da, da … kondomi rešijo vse!
  Na spletni strani http://24kul.si/povejte-otrokom-ce-uporabljate-kondome imate resnico o kondomih.

 • indijanka

  Da bi otrokom mlajšim od 13 let brezplačno delili kondome..? Halooo. Otroci so še. Njihovo spolno aktivnost je potrebno znižati ne pa normalizirati.

  • Balkica

   Najboljše, da začnejo deliti kondome že v otroškem vrtcu! Da bi pa otroke in mladino učili resnega in pametnega življenja, to pa ne!

 • bednick

  Še kuge se manjka, pa bo.

  • bolimeđoko

   Saj je tole “kuga” 21. stoletja. Pamet je šla na pašo.

 • Unikatna

  Preventiva, preventiva!!! Žal so okužbe vse pogostejše med mlajšo populacijo. Raje jih naj poučujejo o ustrezni higieni in tveganim spolnim življenjem, bi bilo bolj učinkovito kot brezplačni kondomi!

  Sedaj pa imajo ta njihov svobodni seks, še otrokom bi delili kondome!!

 • TomTom

  Spolne bolezni so koristne. Služijo kot naravna selekcija. Zakaj bi jih poskušali “zajeziti”?

  • Franc Šink

   Lakota tudi.

 • xtc

  Kamelo in osloter kozo itd heblanje ima svojo ceno;seveda pa tudi drugo heblanje ni nenevarno:
  Sicer pa malce kazni so pretiran apetit tudi ne škodi;sicer pa je sifilis težava najprej nato pa že preideta na ti in je lažje:

 • lauraas

  Evo, kot je razvidno iz statistike, je porast bolezni rezultat priseljevanja iz tretjega sveta.

 • tarantela

  Spolne bolezni pozna človeštvo že zelo dolgo. Tudi pri nas so obolevali za to boleznijo in zanimivo, so bili to izobraženi ljudje, tudi znani glasbeniki, eden ali dva od njih sta končala v umobolnici, ko še ni bilo pravih zdravil, saj sifilis v končni fazi vpliva na možgane. Torej le ni to neka novodobna bolezen.
  Je pa zelo prav, da se mladim ponudi zaščita pred to boleznijo, radovednost mladih je prevelika, da bi se lahko zanašali: ” Moj otrok pa že ne počne tega, je pa še premlad!” Bolje, da jim to že ob začetku pubertete, ali še prej, razložimo odrasli, kot da nekje za vogalom izvejo od vrstnikov potem, ko že zbolijo.

  • indijanka

   Mladim je treba privzgajati odgovornost. Problema prezgodnje spolnosti ne rešiš s pogovorom o spolnosti niti s strogostjo. Ampak s svojim odnosom do nje. Spolnost je neka oblika sprejemanja samega sebe, svojih občutij. Izleti na to področje so odvisni od vzgoje otroka v celotnem njegovem obdobju. Njegove samozavesti in odgovornosti do meja, ki jih postavijo starši.

  • novaknovak

   mah tarantela, če ni drugih argumentov si mal sfalila. da se ponudi mladim zaščita? otroci, pod 13(trinajstim)!!!! letom grejo ven, ponoči, starši ne vedo, al pa se jim zdi to normalno? mularija se ga napije, in pol bodo oni razmišljal o kondomih, sifilisu…90% njih niti izgovorit ne zna te besede…glavno da ga frajerji namočijo, bejbe pa da ne izpadejo čudne al nune. jebeš ti te kondome, kao brezplačne…in zakaj se je sploh v zadnjih treh letih sploh povečal?

  • indijanka

   https://youtu.be/OFtLVogB87c poslušam njeno musko..pa me je tale ena mojih njenih najljubših spomnila na tole temo

 • Franc Šink

  Samo vprašam: Od katerega leta starosti bi jih pa potem morali začeti razdeljevati, če jih že pri trinajstih morajo imeti.Nori Angleži !

 • Franc Šink

  Prostitutke bodo ostale.Žigoli, predvsem politični tudi.

  • Unikatna

   :)

  • Olga

   +++++++++

  • karpelec

   E,e, zmerit morajo koliko litrov piva vzdržijo.

 • Olga

  Vedno linija najmanjšega odpora!!! Kaj pa vzgoja?! Kaj pa vrednote?!

  • novaknovak

   jih bodo že ta zapečeni naučil… ;-)

 • karpelec

  V VB se širita sifilis in gonoreja. Preventivni ukrep pa namesto pravilne vzgoje v izobraževanju pa, kako s produkti za zaščito, čim več zaslužiti.Očitno novodobnih bolezni ni dovolj, ampak si je treba življenje popestriti še z boleznimi iz srednjega veka. Lepo napredujemo.

 • novaknovak

  Otrokom, mlajšim od 13 let, je treba razdeliti brezplačne kondome, so prepričani na Nacionalnem inštitutu za zdravje (NICE). Po njihovem mnenju lahko tako zajezijo epidemijo spolno prenosljivih bolezni, še posebno sifilisa in gonoreje, poroča MailOnline sedaj, če to ni neka napaka, otrokom, mlajšim od 13 let?! wtf!!!! se pravi, otroku za njegov 1. (prvi!!!) rojstni dan kupiš kondom? gre vse skupaj v 3pm, sodoma in gomora…zgleda, da bo ta evropa tako tud končala…

 • novaknovak

  keri bolniki! pod 13 let, kolikor vem se šteje za napad na mladoletno osebo!!! se pravi pedofilija. nihče ne navede, kolk je lahk stara oseba drugega spola! aja, saj spola ni več, se pač definiraš po trenutnih potrebah. nihče ne pove, al njihove statistike tega ne zmorejo pokazat, zakaj se je to dvignilo v zadnjih treh letih? vzrok mora biti!!! očitno gre ta evropa res po poti sodome in gomore…tako da, za tiste, ki ne verujete in ne verjamete, Sveto pismo ni ravno neka pravljica ali bajka…

 • Rožle

  Aha, lohka seksajo pa tut, če so mlajši kot 13let samo, da uporabljajo kondom..?
  ****************************************************************************************************
  Tole me spominja na un vic:
  Ko seksata mula in mulo na kozolcu…pa pride mimo dedek, ki zavpije:

  Ja, kaj pa vidva šmrkavca počneta na kozolcu?”

  eden od mlečnih odgovori.. :
  “nič, nič samo seksava”

  Dedek:
  “aha, potem pa vredu samo, da ne bosta kadila”

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!