V ZDA odprli volišča – bo zmagala pokvarjena Hillary ali milijarder Trump?

Foto: sta.

V ZDA bodo danes potekale predsedniške in kongresne volitve. Volivci bodo izbirali med milijarderjem in nepremičninskim mogotcem, republikancem Donaldom Trumpom ter demokratko in bivšo sekretarko za zunanje zadeve Hillary Clinton. Američani bodo tako izbrali 45. predsednika ZDA.

Določene ankete pripisujejo zmago demokratski kandidatki, a je v javnosti izgubila precej podpore, ko so v javnost pricurljale novice o neskrbnem ravnanju z zaupnimi vojaškimi podatki, ki so se znašli na njenem zasebnem strežniku ter tudi na zasebnem računalniku osebne asistentke Hume Abedin. Pred kratkim je v javnost pricurljala tudi novica iz Wikileaksa, ki dokazuje savdske finančne donacije zasebnemu skladu Clintonovih ter s tem posredne povezave s terorističnimi skupinami na Bližnjem vzhodu.

Volitve v ZDA bomo spremljali tudi v našem studiu s komentatorjema in poznavalcema razmer – nekdanjim diplomatom Milanom Orožnom Adamičem ter političnim komentatorjem Matevžem Tomšičem. Vabljeni k spremljanju ob 19.30 uri na Nova24TV.

Naj se volitve pričnejo!
Volišča se bodo prva odprla na vzhodni obali ZDA in sicer ob 6. uri zjutraj, kar je po našem času točno ob 12. uri. Kandidat potrebuje za zmago 270 od 538 elektorskih glasov, izid pa bo predvidoma znan v sredo zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času, kar pomeni . Na splošnih volitvah bodo Američani poleg novega predsednika ZDA volili tudi vseh 435 članov predstavniškega doma in tretjino članov senata ter za guvernerje  12 od skupno 50 zveznih držav ter tudi za župane in državne kongresnike.

Foto: Youtube

Foto: Youtube

Razmerje moči
V predstavniškem domu zveznega kongresa je republikanska večina najbrž prevelika za spremembo oblasti. Republikanci imajo 247 sedežev, demokrati 188. Projekcije kažejo na zamenjavo od deset do 15 sedežev. V tekmi za večino v senatu, ki potrjuje mednarodne pogodbe ter kandidate za vladne in sodne položaje, bo boj neizprosen, saj je od tega odvisno, kdo bo imenovan v vrhovno sodišče. Republikanci imajo zdaj v senatu 54 sedežev, demokrati 44, dva pa sta formalno neodvisna.

Ameriška zvezna policija FBI je 28. oktobra sporočila, da so odkrili novo elektronsko pošto, ki jo je prek zasebnega strežnika pošiljala Clintonova, ko je bila državna sekretarka. Prednost pred Trumpom se je takrat zmanjšala s 5,7 na 2,9 odstotne točke, kot poročajo tuji viri.

V tujih medijih se pojavljajo različni naslovi – od sovražnih do diplomatskih. Novi ameriški predsednik bo krojil ne samo ameriško politiko, ampak bo usodno vplival na dogajanje v svetovnem merilu. Naj ne odločijo samo šolani nastopi in performans!

A. B., STA

 • janez zorman

  Če zmaga Meli, ga je Požar nasankal….

 • Novakec1

  Ogaben cirkus, nič dobrega za Svet.

  • janez zorman

   Točno tako. V Rusiji kapitalisti določijo Putina in mora da zmaga – brez pardona. Ali pa radon za nasprotnika !

 • althar

  Mah, kakšen praznik demokracije neki, prej komedija, pravzaprav farsa.

  So praznik demokracije ponarejene predvolilne ankete, kjer poljubno povečujejo procent demokratskih respondentov, da dobijo želeni rezultat, ali morda prirejeni TV razgovori, kjer Clintonova dobi vprašanja vnaprej, ali morda popolna slepota medijev do vseh afer, v katerih se je znašla Hitlery in onaniranje ob 15 let starih izjavah Trumpa, ali morda začetek in takojšen konec preiskave FBI tik pred volitvami?

  Morda so praznik demokracije imigranti, ki jim pod komando trenutne vlade lokalni uradi v nadurah podeljujejo volilno pravico, ali morda avtobusi “volivcev” demokratske stranke, ki jih vozjo iz države v državo, da volijo večkrat, nekateri tudi do 5x, kot smo videli na posnetku? So morda praznik demokracije prirejeni Sorosevi glasovalni stroji, kjer so hackerji odkrili kodo, ki vnaprej določa (zmagoviti) odstotek, ki ga dobi demokratska stranka, ali nemara to, da se novinarka, preoblečena v burko, v volilni komisiji predstavi kot Huma Abedin (hehe) iz NY in brez dokumenta s sliko (saj veste, Islam) dobi glasovalne lističe?

  Popolnoma enaka volilna farsa se dogaja čez lužo, kot se dogaja v podalpski djamahiriji. Enaka. Problem je le v tem, da lutka, ki jo “izvolijo” pri nas je** samo podalpske trote, lutka, ki jo “izvolijo” v ZDA pa cel svet. Ne mi, prosim, več o “prazniku”.

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + +

  • Franc Šink

   Izgubil bo v vsakem primeru ameriški narod. Pa naj zmaga kdor koli od teh dveh.

   • Franc Šink

    Ah da, tudi ostalem svetu se ne piše dobro.

 • PIA PlA

  Še enkrat o demokraciji:

  “Demokracija bo plačala zato, ker bo skušala ustreči vsem.

  Reveži bodo želeli premoženje bogatih in demokracija jim bo to dala.
  Mladi bodo želeli biti spoštovani kot stari, žene bodo hotele biti kot moški,
  tujci bodo hoteli staroselske pravice; in demokracija jim bo to dala.

  Tatovi in goljufi bodo želeli pomembne državne funkcije.
  In demokracija jim bo to dala.

  In ko bodo lopovi in prevaranti končno demokratsko prevzeli oblast,
  ker kriminalci in zločinci težijo po moči, bo nastala hujša tiranija,
  kot je bila za časa katere koli monarhije ali oligarhije.”

  Sokrat (470 pr. n.) -baje je avtor gornjega teksta najlepši med Heleni

  Baje se je Sokrat tako dolgo pogovarjal s človekom, da je človek sam pogruntal, kaj je narobe …
  Pri nas verjetno ne bi nikoli uspel. Moral bi več let ljudem soliti pamet, da bi končno ugotovil, da niso razumeli ničesar. Pri nas k pameti pomagajo samo koprive.

  • Nata

   + + + + + + + ja , danes bi enega Sokrata krvavo potrebovali !!
   Hm………pa bi ostal živ ?

   • Franc Šink

    Saj imamo Žižka, kaj še hočeš ?

  • samsara

   Zelo dobro!
   Tale možakar ni bil kar tako (to večina sicer ve, a ne vsi na enak način), in zraven takega osebka spada tudi nekaj vizionarstva, preroštva, intuicije…
   Zgleda, kot bi opisoval vizijo nekega bodočeja udbokučofevda in podobnih izrodkov kreativnosti v evoluciji človeka.

 • Nata

  Eh , vse skupaj je en cirkus .
  Masla na glavi ima Clintonova toliko , da glavo komaj pokonci drži 1
  Pa ?? Saj to so javne tajne ! Kot pri nas !

  • avtohtoni neandartalec

   Javna skrivnost je tudi, da so ljudje pokvarjeni, pri nas se delajo lepe, če niso ravno obsojeni, jim nihče ne sme nič očitati, v Ameriki so ljudje bolj dvolični, problemi z zakonom so osebne narave in ne motijo volilcev, ki jih zanima predvsem učinek njihovih političnih agend. Zakon lahko onemogoči tudi predsednika, lep primer je bil Nixon, če pa kaznivo dejanje ni take narave, da bi omejevalo osebno svobodo predsednika in ta dobro uresničuje dogovorjeno politiko, od katere imajo volilci korist v svojih žepih, ga volilci kljub korupciji podpirajo še naprej, kot so recimo Clintona in Busha. Samo pri nas se fašisti derejo, da obsojencem ni mesta v parlamentu, zgleda mislijo, da so volilci, ne pa zgolj predstavniki ljudstva, ki lahko mogoče raje zamenja njih, ne pa spornih izbrancev.

 • avtohtoni neandartalec

  Ameriška demokracija je posebnega tipa, v bistvu imajo dve vrsti parlamenta, kot bi pri nas ločeno volili za predstavnike države in člane kongresa, oba pa vodi izvoljeni predsednik. ZDA sestavlja kakšnih 50 zveznih držav, ki pa so različno velike, razvite in kar je za volitve bistveno, različno poseljene. Več kot imajo prebivalcev, več elektorskih glasov dobijo, štetje prebivalstva je vsakih deset let. Ti elektorski glasovi so bistveni za zmago, kandidat lahko dobi največ glasov podpore vseh Ameriških volilcev, vendar vseeno zmaga tisti, ki dobi največ elektorjev.
  Če bi model prenesli k nam, bi to zgledalo takole, Ljubljana ima največ prebivalcev in bi zato imeli recimo 10 elektorskih regij, Maribor pa zgolj 7. Če bi v Ljubljani vsak kandidat dobil po 5 elektorjev, bi o zmagovalcu odločal en elektor več v Mariboru, čeprav ima LJ skoraj pol več prebivalcev in volilcev.
  Zato poznajo debele države, z veliko elektorskih glasov in pretežno neposeljene, kot je recimo Aljaska, ki je sicer velika kot pol Amerike, vendar tam živi le peščica ljudi, zato imajo zgolj en elektorski glas, medtem ko jih imajo gosto naseljeni tudi po 50. Zato se oba kandidata največjih političnih polov zakadita na velike, ki tudi tradicionalno volijo demokrate ali republikance, ker je razmerje približno izenačeno, postanejo pomembi tudi tisti z malo glasovi, odloči lahko že en sam glas.
  Elektorji so v bistvu predstavniki države in senatorji parlamenta, predstavnike volijo vsake 2 leti, senatorje pa vsakih 6, za predsednika je seveda najbolje, če ima njegova stranka večino tudi v parlamentu, vendar morajo senatorji vsake dve leti preveriti naklonjenost volilcev programom predsednika, zato se lahko slika podpore sredi mandata obrne. Če bi zmagala Hillary in bi recimo demokrati dobili tudi vlado, po dveh letih pa bi se pokazala kot nesposobna, bi volilci podprli republikanske senatorje, ki bi lobirali predsednico in jo prisilili, da izvaja republikansko politiko ali pač nič. Tega mehanizma pri nas ne poznamo, ko je predsednik vlade enkrat izvoljen, lahko 4 leta rine državo v prepad, volja volilcev mu ne more preprečiti oslarij, ker se razmerje strank v izvoljenem parlamentu ne more spremeniti, vsi pri nas stavijo na trdno koalicijo privrženih strank, kar sili državo v prazen tek, ko se mora vlada ukvarjati sama s, seboj. Po drugi strani, opozicija ne more dobiti več vpliva kot jim je pripadel na volitvah, tudi če imajo sredi mandata realno več podpore državljanov, ne morejo prisiliti vlado, da bi izvajala njihove programe. Meumno do konca, Ameriški sistem je neprimerno boljši, je pa res tudi, da so pri njih neprestano kakšne volitve in so politiki izredno tečni, ko promovirajo svoje ideje, ampak to je smisel dinamične demokracije, kjer dejansko odloča narod, medtem ko je pri nas po nekaj mesecih volilne kampanije vsega konec za štiri leta oziroma za 5, ko se zamenja tudi brezvezni predsednik. Predsednik države je pri nas edini neposredno izvoljen politik, vendar naj bi imel zelo malo vpliva, kar sploh ni res, poglejmo si samo Pahorja, revežem res noče pomagati, ko je šlo pa za igralniško mafijo, je pomilostil zelo vplivnega kriminalca, nikar mi ne govorite, da bogat prašič pri nas nima vpliva na politiko in regije, čeprav je samo ena oseba. V ZDA lahko predsednik načelno dela kar hoče, če pa bi skušal narediti kaj podobnega, bi izgubil podporo predstavniškega doma, lahko bi ukazoval vladi, vendar ne bi mogel izvajati predsedniških pooblastil. Pri nas je ravno obratno, predsednik države lahko vpliva na župane, na stranke, ki tvorijo parlament pa ne, zato volilci nimamo nikakršnega vpliva več na dogajanje, ko so enkrat izvoljeni.

 • Caetano

  Temeljna razlika med Trumpom in pokvarjenko Hilarijo, je da bo Hilarija nadaljevala politiko Huseina Obame, to je politiko filoislamizma in ekonomskega zavezništva s kitajsko KP. Nadaljevala se bo islamizacija Amerike in posledično tudi Evrope ter dumpinške cene kitajskega blaga. Medtem pa Trump hoče prekiniti s temi sporazumi, ki so nevarni za zahodni svet in civilizacijo nasploh. In to vse bolj nevarni.

  Od pokvarjenke Hilarije in njene klike, Sorosa in ostalih lahko pričakujemo, da bodo s podpiranjem islamistov v Siriji t.i. islamistične koalicije Vojska Osvojitve, ob boku z zalivskimi arabskimi teokracijami skušali počasi spodkopati Rusijo, kar pa je nevarno in lahko eskalira tudi v kaj hujšega. Mogoče bodo zaradi Izraela podpirali res nekaj malega tudi Kurde, da bo Izrael dobil močnega strateškega zaveznika v sovražni regiji, vendar se tudi Turčiji ne bodo upali preveč zameriti.

  Trump se nasprotno zaveda, da je za vzpon gospodarske stabilnosti na zahodu treba omejiti kitajski vpliv in ve kakšno nevarnost predstavljata islamizacija in jihad, kakor tudi, da je ISIS sovražnik št. ena.

  • Adolf Hitler

   Israhell nebo več obstajal 2017 u to ste lahko sigurni zdaj kaže zadnje uzdihe ker prihaja čas ki lako rečem pepel v pepel prah v prah tak israhell kakega sedaj poznaš bo šel sammo še v prah!

 • resnicaboli

  a miljarder ni pokvarjen??

  • valentin

   Ha, ha, kje pa….sami poštenjaki kandidirajo v vrh politike.

  • garfi

   to se sliši vsegliharsko

 • valentin

  Tako H. C. kot D. T. bosta v primeru zmage na predsedniških volitvah ZDA vodena iz “ozadja”, o tem ne sme biti najmanjšega dvoma. H. C. je že preizkušeno pokvarjena,
  D.T. pa je poleg pokvarjenosti še nekoliko muhast in utegne povzročati preglavice že utečenem vodenju in praksam, tu ne gre za izmišljanje o nepredvidljivosti, ampak za znani American Taste.

  • avtohtoni neandartalec

   Tako, kot so pri nas pokvarjeni, ne bodo v Ameriki politiki nikoli, pri njih se takoj razvejo tudi najmamjše malenkosti, pri nad so mediji mrtvi, nobena svinjarija se ne razve niti v občinskih mafijah, kjer so itak v glavnem pri koritu samo še udbaši, dilerji, kmečke mafije in razni rojeni hlapci, normalnega človeka skoraj več ne najdemo nikjer na javni sceni, kaj šele na državni ravni, kamor potem napredujejo sami fašisti in gangsterji.

   • Anton

    fiasko je da vsi, pretežno levica Trumpa označujejo kot malce moteno osebo, oz ne preveč pametnega človeka, veliko o tem naša levica ima časa da na tem poudarja,predvsem levica pri nas od prvega do zadnjega navija striktno za Clintonovo, o njej ne govorijo noenih slabih lastnosti, na izhodišču predhodnjih informacij, četudi jih ima omenjena gospa poln kufer, o tem pričajo tudi email arhivi Wikileaksa, res zanimivo je to navijanje naših, predvsem levice, kot da bi jih plačevala Clintonova, oz kot da bi imeli od nje sedaj oz v bodoče kako korist? Jaz osebno pa se na preverjenih predhodnjih informacijah bojim k izvolitvi omenjene gospe, akjti psihološki profil izdelan na podlagi teh informacij, tudi email-arhiva, ki ga je produciral wikileaks, kaže na izrazito sociapatsko osebnost, torej na eni strani nepredvidljiv Trump, šaljivec, zabavljač, NAŠI mu pravijo ne preveč inteligenten, a drugi strani pa predvidljiva gospa, ki je predhodnježe pokazala svoj kruti, zlobni obraz, ki bo nedvomno nadaljevala politiko dosedanje Obamove politike, ki je do sedaj delal kot lutka židovskih lobijev, in zda se bo žal odločila za nespremebmo svoje politike, odločila za nemirni svet, zakar imajo korist razni ultra bogati/bogate družine , predvsem židovskega porekla, med njimi tudi Saros, Rockfeller, Rotschild, Goldman itd, kaj naj rečem, resnično se bojim za ta našš svet.kajti zgodovinske izkušnje nam pričajko da so svetovne vojne, tako1, 2, upam da ne tudi 3 zakuhali prav židje za svoje interese, to ap je denar oz še večji mošnjiček.

  • garfi

   Trump izgleda pozitivna selekcija

   • valentin

    Vsekakor.

 • garfi

  killary for prison
  odloča se tudi o naši usodi in celega sveta

 • Borut Stari

  V vsakem primeru bo zmagalo ozadje, ki ima vse niti v svojih rokah.

 • garfi

  Historic 52 Hour Live Election 2016 Coverage – Pt 6
  https://www.youtube.com/watch?v=JOe_RP1s65M

  • sunday

   eden izmed komentarjev na historic 52: pravkar je volil moj prijatelj za hillary, mrtev je že 15 let!!! no to je to – tako zmagujejo lopovi in levaki oz. samo levaki, tam ker so levaki lopovi niso potrebni!!!

   • garfi

    lepo jih je sedaj gledati obupane, ko je Trump povozil killary
    navkljub vsem njihovim svinjarijam

 • Vrhovni sodnik

  Zanesljivi vir je sporočil, da je Bill volil Trumpa, ker noče biti prva dama.

 • dob

  Ne vem, če je pametno Trumpa ocenjevati kot morebitnega predsednika po tem, kar zdaj govori.
  A lahko Cerarja ocenjujemo po tistem, kar je govoril pred volitvami?!?

 • cosmosjasnovidec

  Če bo zmagala Clintovka kar se bo po vsej verjetnosti tudi zgodilo bo to za američane prava bruka pokazal se bo pa tudi rezultat njihove nastrojenosti in pristaštva do kamelotrajbarskih musličev.
  V kolikor so državljanom izprali glave kot so jim pri nas komunajzarji potem se te volitve ne bodo končale dobro.

  • Adolf Hitler

   bo izbruhnila maščanska vojna u to si lahko siguren tu nepelje nobena pot mimo moj kamerad volk ima polen kurec vsega

 • Adolf Hitler

  Trump

 • Adolf Hitler

  Držite pesti moji kameradi zdaj se gre pa za vse ali nič! JAZ ŽE DRŽIM ZA TRUMPFA!
  ENO LJUCTVO ENA DOMOVINA EN DOMOVINO VODJA SVOBODA

 • sunday

  killary ima od zadaj polno mero goljufij in zahrbtnosti od spredaj pa opranoglave ameriške ofce – zato bo rezultat kot bo – ampak upam na čudeš!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!