Vojaške sile osvobodile Mosul, številni džihadisti pobegnili. Ameriški poveljnik opozarja, da ISIS ne sme vstati iz pepela!

Foto: Twitter

Vojaške sile Iraka uspešno izganjajo zadnje pripadnike teroristične skupine Islamske države iz mesta Mosul. Dan po tem, ko je bilo mesto razglašeno za varno pred terorističnimi skupinami, vojaki Iraka ‘spremljajo’ na pol gole pripadnike džihada po ulicah starega mesta Mosul, ki se nahaja na severu države. Več kot 2000 članov Islamske države je bilo pobitih, veliko jih je pobegnilo, vladne sile pa vseeno skrbi, da se jih še nekaj skriva v mestu in da so pobegli za seboj pustili eksploziv. Pripornike so prepeljali v preiskovalni center, kjer so bili zaslišani še preden so jih premestili v pripor. V boju pa je bilo pobitih še približno 1000 iraških vojakov.

Iraške sile so se borile kar osem mesecev, da so uspešno zavarovale Mosul. Prvih pet mesecev so potrebovali za to, da so pridobili nadzor nad mestom. Ameriški poveljniki so dejali, da je bil boj v starem mestu najbolj intenziven od druge svetovne vojne. Vendar pa so po razglasitvi varnosti pripadniki ISIS-a še vedno spuščali bombe nad mesto. Bombardiranje se je začelo, ko je Islamska država okupirala vas blizu Mosula, po tem ko so izgubili boj v mestu.

Preberi več: V napadih ZDA na tarče ISIS je v mesecu maju umrlo 484 civilistov – ker so jih džihadisti uporabili za človeški ščit

Foto: iStock

Glavni poveljnik vojske ZDA, ki se borijo v Iraku, je za BBC dejal, da bo morala iraška vlada storiti nekaj precej bolj drastičnega, če ne želijo, da bi Islamska država ponovno prevzela nadzor nad mestom. Dejal je, da se bo treba povezati s sunitskim prebivalstvom. O izboljšanju stanja na Bližjem vzhodu pa je na srečanju 72 držav govoril eden od diplomantov iz Washingtona, katerega imena niso razkrili. Povedal je, da se lahko iz vseh teh dogodkov naučimo, da je treba boj izpeljati do konca, če ne želimo, da se zgodba čez 10 let spet ponovi.

Foto: Youtube

Vas Imam Gharbi, ki se nahaja na zahodnem delu reke Tigris in kamor so se pripadniki Islamske države zatekli po izgonu iz Mosula, je zdaj že v 75 odstotkih zasegla teroristična organizacija, vendar pa se po poročilu iraške vojske tudi tam kmalu pričakuje okrepitev.

Islamska država priznava, da je njihov vodja umrl v zračnem napadu
Islamska država je končno priznala, da je njihov 45-letni vodja Abu Bakr al-Baghdadi umrl v zračnem napadu, v iraški pokrajini Nineveh, poročajo novinarji iz Iraka. Že junija je rusko zunanje ministrstvo trdilo, da so izvedli zračni napad v Siriji in da so v njem umrl Bagdadi ter še nekaj drugih pomembnih voditeljev Islamske države, vendar za to niso imeli nobenih dokazov.

Abu Bakr al-Baghdadi (Foto: Youtube)

Bruce Hoffman, varnostni strokovnjak na Univerzi Georgetown v Washingtonu, je dejal, da je strah pred teroristi še vedno velik, saj so se ti zadrževali v mestih, kot so Mosul, Fallujah in Ramadi, ki so zdaj v ruševinah. Z zmago v Mosulu in z bitko, ki poteka za ponovno stabilnost mesta Raqqa, je zdaj islamska država skoraj izgubila moč, vendar pa smo daleč od tega, da bi se znebili vseh ekstremistov v državi, je izjavil Hoffman.

”Skrb ostaja, saj se bodo zdaj pripadniki Islamske države najverjetneje zatekli v nestabilne države, kot so osrednja Afrika in Filipini, v katerih bodo vzpostavili nove fronte,” je novinarjem zaupal Colin Clark, analitik raziskovalnega centra RAND.

Foto: Youtube

N. Š.

 • Caetano

  Od kar je Trump zmagal so IS in njeni podporniki na umiku. To se bo tudi nadaljevalo. Samo zahodni filoislamisti skupaj z arabskimi emirji in Erdoganom ustvarijo pogoje za razvoj jihadizma. Politiki kot je Trump pa nikoli! Pozdravljam tudi kalifovo smrt!

 • soc

  Vse ujete islamske norce kar najhitreje k devicam in Al-Baghdadiju. Pa še one iz Guantanama zraven, da se bodo skupaj luštno imeli.

 • princeska

  V Mosulu so ostali samo reveži, pešaki jim lahko rečemo, glavnina terorističnih muslimanskih skrajnežev je že davno v Evropi. Borba proti ISIS skrajnežem se mora zdaj voditi tu v Evropi, dokler se iz Evrope ne prežene še zadnjega džihadžista. A kaj, ko je nora Angelca Merkel pripravljena pobiti pol Evrope, da le zaščiti svoje pohotne muslimane.

 • Johan

  Ja hudo bo uničit ISIL, ustanovili so jih ZDA, Turčija in NATO !

  • sprehajalec

   Vidim, da se je ta mit dobro prijel. Vse v redu z glavo Johan?

   • Ni mit in ni šlo preko institucuj, ki delujejo izpostavljne način. Assange je presneto dober vir pri tem in tudi potek borb zelo jasno kaže, da je tukaj zadaj kup igric za naivno javnost

   • domovina mili dom

    Na mite se obešajo samo tatinski levaki.

   • mojadezela

    kje imaš kake dokaze, da to ni res in je le mit?????????? vse v redu z glavo??? pojdi raje na sprehod da si zbistriš piskar in malo poglej v vse strani neba, da boš videl širšo sliko………..

 • bojan

  Te posrancem smrdljivim vsem kuglo v čelo

 • Olga

  Mednarodno sodišče za zločine ISLAMISTOV in komunistov! Oboji so za sabo pustili razvaline, mrliče in trpljenje!

 • FeriSS.H

  Kolikor sem videl, članki z domačimi temami na Novi so spisani solidno, ker očitno gre za avtorje ki poznajo tematiko. Ko pa gre pa za teme kot je tale, je lepo razvidno da “avtor” praktično nima blage veze o čemer piše, in zanašanje samo na Google Translate je dokaj zgrešena “taktika”.

  Nekaj biserov je za navesti –

  BISER 1 – “Več kot 2000 članov Islamske države je bilo POBITIH … V boju pa je bilo POBITIH še približno 1000 iraških vojakov” – V bojih nasprotnikovi vojaki niso POBITI ampak so UBITI

  BISER 2 – “…za seboj pustili eksploziv …” – Kje, v skladiščih lepo zloženega – ?? – Poražena in umikajoča se stran pušča za sabo MINIRANE objekte, ali v vojaškem žargonu – BOOBY TRAPS, kar pomeni pasti za telebane

  BISER 3 – “… so po razglasitvi varnosti pripadniki ISIS-a še vedno spuščali bombe nad mesto…” – Kdo bi si mislil da ISIS ima tudi LETALSTVO – ??? Poleg tega bombe se ne “spušča” … reče se BOMBARDIRATI.

  BISER 4 – “Glavni poveljnik vojske ZDA, ki se borijo v Iraku…” – Poveljnik neke vojske nekje je vedno EDEN, ne obstaja GLAVNI in potem še “stranski” …

  BISER 5 – “…na srečanju 72 držav govoril eden od diplomantov iz Washingtona…” – diplomant – ?, ali pa je šlo le za DIPLOMATA

  CITAT – “Skrb ostaja, saj se bodo zdaj pripadniki Islamske države najverjetneje zatekli v nestabilne države, kot so osrednja Afrika in Filipini, v katerih bodo vzpostavili nove fronte” – Pri tem stavku ne gre več za “avtorjev” biser, ampak za DEJSTVO da je ISIS kontroliran pojav s strani CIA in kolegov. Namreč kako je lahko mogoče da bi se praktično obkoljeni ISIS-ovci lahko izmuznili “NEOPAZNO” kamor koli, mnogi verjetno tudi v Evropo kot “begunci”.

  Področje okoli Mosula ni gorati Afganistan s gozdovi, ampak odprta RAVNA puščava kjer ih imajo kot na krožniku. “Izmuznejo” se torej lahko samo če im se to pusti, in tudi tokrat ne bo prvič da se ih pušča v že naprej določene smeri. Enako je bilo ko so jim pustili da se “neopaženo” vrnejo v Palmyro potem ko so od tam že bili pregnani, in so se NEMOTENO vozili v koloni sred belega dneva, skozi ravno odkrito puščavo kot da gredo na izlet, Decembra 2016.

  Le kdo neki bi lahko bil ta N.Š “expert” za vojno tematiko – ? … namreč do sedaj je v tem področju “blestela” cashierka M.S.

  • joza joza13

   Ti repliciraš bisere in jih tudi sam kar nekaj natrosiš – najverjetneje nehote.
   Oprosti, sam sem zapisano kar dovolj dobro razumel. Če bi želel strokovno predstavitev, bi jo najverjetneje iskal kje drugje.

   Kaj ti pričakuješ od Nove?
   Da ti ritiko obrišejo?

   • macon

    Pričakujemo, da so približno pismeni. Te pojme sem razumel star okoli 16 let in nikdar ne bi mogel pisati takih bedarij kot jih je naštel FeriSS.H.

   • dr Janez Sveti

    Tebi e ni treba brisat, ker imaš že pleničko.
    DR janez Sveti analnist

  • dr Janez Sveti

   Odlična in argumentirana kritika. Bravo!
   DR Janez Sveti

  • luckyss

   Če pa članke pišejo polpismeni zadetki iz pomladka SDS, honorarje pa kasirajo njihovi s cvičkom balzamirani starši ;))

   • PG

    Srečko si to res ti, jaz sem pa mislila, da se oglaša kradljivec identitete.

 • Clemen J.

  Let the haji hit the floor

 • Ivan Serpentinšek

  Janez prihaja tvoj cas!
  Skupaj bova dala Sloveniji katarzo!.

 • luckyss

  Ameriški poveljnik opozarja, da ISIS ne sme vstati iz pepela!………

  Ja, ta je pa dobra…;)
  Ustanovili so Al Kaido za potrebe borbe proti Rusom v Afganistanu…
  Ustanovili so ISIS za “prihvatizacijo” nafte in hkratno destabilizacijo Evrope z “begunci”…
  Glede tega ni pomembno ali je na oblasti Trump ali Obama…ZDA vodi kapital…
  Nas pa pastirji ;))

  • in ti si eden od naših pastirjev. Lepo, da nas srečko čuva, smo bolj srečni.

   • mojadezela

    ti si pa ena navadna ovca, ki razmišlja samo o pasenju trave, sranju in prežvekovanju, za ostalo bodo poskrbeli drugi, tudi za tvoje britje in zakol………

    • Očala si nadeni, sm PikaPolonica in ne ovca. A rabš sekret papir? Dosti serješ po meni.

     • mojadezela

      Za sekret papir bom ze sam poskrbel nic bat. Pardon ce sem te posral, ni bilo namerno, pasalo pa vseeno je.

     • seronja

 • pacek

  zdaj pa v Hollywood in naredit film o tej dolgi bitki!

  • Caetano

   V filmu mora biti glavni junak Trump sicer ne bo objektiven.

 • samsara

  Če se prav spomnim, je Trump pred par meseci ali manj ukazal svoji vojski naj obkoli vojsko IS in jih vse pobije. Nobenih pobegov in ujetnikov.

  • sunday

   to bi pomenilo da bi v eu kašen podganji iztrebek manj posiljeval, pobijal ali eksplodiral – seveda bi pa to prizadelo fatimo ferkl in vse euro leviste!!!

 • domovina mili dom

  Džihadisti niso padli. Strateško so se umaknili v EU s pomočjo levakov, ki jim dajejo zavetje. Zdaj bodo bili boj, da asimilirajo Evropejce.

  • sunday

   kar prav si napisal, sedaj se bo nadaljevalo po različnih eu mestih s pomočjo ngo- jev in antife ter vseh vrst levakov!!!

   • mojadezela

    Oba se lahko vprašata, kdo je odgovoren za to situacijo…….. USA in njeni lastniki židje….in nihče drug.

    • domovina mili dom

     Soros je tudi žid, “pa vas ma rad levake.”

     • mojadezela

      Kdo je levak, tele zarukano? Poglej v ogledalo in videl bos budalo. Nisem jaz tako butast kot ti ovca, da bi se deklariral za kako od dveh slabih opcij.

     • domovina mili dom

      Po izrazoslovju si dokazal, da si levak.

  • piko8

   ISISovci so se potuhnili tako kot kamunisti, to sta dve zločinski organizaciji, ki jih je zavsako ceno potrebno uničiti!

   • domovina mili dom

    So kot komunisti. Naženeš ji skozi vrata, pa se vsilijo skozi okno.

 • mojadezela

  Amerika je lahko samo tiho kot rit, saj je ona ustvarila ISIS, Al kaido in ostale teroriste. Ne prodajajte buč o poštenosti ameriške politike in ne poveličujte le to, ker tako slabo lažete, da je mene sram kako očitni ste pri qvazi pranju možganov.

 • Volkhv

  ZDA so Savdski Arabiji že prodale nove zaloge bojnega kemičnega plina in orožja za napad na jemenske civiliste in posledično dodatne okrepitve za njihove zaveznike Isis proti Rusiji. http://www.cnbc.com/2017/05/20/us-saudi-arabia-seal-weapons-deal-worth-nearly-110-billion-as-trump-begins-visit.html

 • Waltter

  Ali gre za dogovorjene predaje potem ko so pri IS opazili da so začenjali izgubljati ali pa jih iz obroča načrtno spuščajo v skladu s dogovorom višjih ki imajo z njimi svoje načrte.
  Ob dejstvu da IS nima letalstva imajo ga pa napadalci ozr. vojska in da se že v nekaj če ne v vseh primerih izmuzne vsaj 60% vseh borcev je naravnost katastrofa.
  Zadnja mesta kjer so se borili so mesta ki niso nekak obdana z gorovjem so bolj na preglednem terenu in vsak pobeg iz mesta sploh pa kolone so vidne kilometre daleč sploh na se ne morejo izmuznit američanom ter rusom.
  Torej zgleda da je nekako vse dogovorjeno.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!