Zalivske države zaradi podpore terorizmu prekinile vse diplomatske stike s Katarjem, ki financira tudi gradnjo slovenske džamije

Foto: YouTube. Doha. Slika je simbolična.

Svetovni mediji poročajo, da so zalivske države v usklajeni diplomatski akciji prekinile vse diplomatske stike s Katarjem, katerega politični vrh obtožujejo, da podpira terorizem, zlasti v Jemnu in Siriji. Tri sosednje države, Saudska Arabija, Združeni arabski emirati in Bahrajn, so tudi zaprle svoje meje s Katarjem, Egipt je za katarske ladje in letala celo zaprl vsa svoja pristanišča in letališča. Gre za usklajeno akcijo, v 24 urah pa naj bi vse tri države prekinile tako zračne kot tudi morske in kopenske povezave z omenjeno državo. Sosednje države so celo vse državljane Katarja, ki so na njihovih ozemljih, pozvale, naj te zapustijo najpozneje v 14 dneh zapustijo. S katarskim denarjem se financira tudi ljubljanska džamija. 

Tuje tiskovne agencije poročajo, da je letalski prevoznik Združenih arabskih emiratov, Etihad Airlines, že sporočil, da do nadaljnjega prekinja vse polete v katarsko prestolnico Doho. Sprva so se za t. i. diplomatsko ofenzivo na Katar odločili v Saudski Arabiji, Združenih arabskih emiratih in Bahrajnu, nakar se jim je v tej nameri pridružil še Jemen. Vzrok štirih držav za takšno potezo je jasen in odločen – neprestana podpora Katarja terorizmu v Jemnu in Siriji.

V Katarju so se na to sicer odzvali z oceno, da gre za nepravičen ukrep, katerega namen je, da bi uradna Doha pristala na t. i. “politično skrbništvo”. V sporočilu za javnost je tamkajšnje zunanje ministrstvo zapisalo, »da nepravični ukrepi temeljijo na lažnih in neutemeljenih trditvah. Cilj je jasen – da bi razglasili skrbništvo nad državo, kar pa je kršitev katarske suverenosti«.

Zalivske države razdeljene
V Združenih državah Amerike so zaskrbljeni zaradi razkola med vplivnimi zalivskimi državami, ki so hkrati tudi njihove tesne zaveznice, zato je državni sekretar Rex Tillerson že pozval države, naj razrešijo razlike med seboj. Na uradnem obisku v Sydneyju je Tillerson izjavil, da spodbujajo vse stranke v sporu, da se usedejo za pogajalsko mizo in se pogovorijo o razlikah. “Menimo, da je pomembno, da članice Sveta za sodelovanje zalivskih držav (GCC) ostanejo enotne,” je poudaril ameriški sekretar. Bela hiša sicer ne pričakuje, da bi to imelo pomembnejši učinek na boj proti terorizmu tako regionalno kot globalno.

V ločenem ukrepu pa je koalicija držav pod vodstvom Saudske Arabije, ki se že dve leti bojuje proti upornikom v Jemnu, sporočila, da Katar ni več dobrodošel v njenih vrstah, saj podpira teroristične organizacije. V okviru koalicije je Katar sicer poslal svoja vojaška letala v pomoč pri obstreljevanju hutijskih upornikov.

Katar si lasti “pol” Londona
Britanske oblasti sumijo, da Katar stoji tudi za serijo terorističnih napadov na Otoku, ki so pretresle mesti Manchester in London. Zalivska država je namreč v zadnjih letih kupila številne nepremičnine v glavnem mestu Združenega kraljestva. Tako si Katar v 95 odstotkih lasti The Shard, najvišji nebotičnik v Evropi, nekdanjo olimpijsko vas v Londonu, nekdanjo ameriško ambasado, londonsko veleblagovnico, manjši delež pa ima tudi na londonski borzi. Katar je sicer tista država, ki v Ljubljani financira gradnjo džamije.

Slovensko džamijo financira skrajno salafistično vahabitsko gibanje
Pri slovenski džamiji je moteče predvsem to, da je financirana s strani Katarja, bogate zalivske države, ki podkupuje po Evropi, hkrati pa financira Islamsko državo. Pri tem se zastavlja vprašanje, kaj se bo s to džamijo dogajalo v Sloveniji, saj je glavni sponzor salafistično vahabitsko gibanje, ki prihaja iz Katarja in Savdske Arabije. To ni zmerni islam, kot tisti, ki je prišel v Slovenijo iz Bosne in Hercegovine. Danes se ta islam iz enakih razlogov radikalizira tudi v Bosni in Hercegovini.

Ljubljanski islamski kulturni center. (foto: STA)

T. F., STA

 • althar

  Zgleda, da SA, ki je poleg Katarja največja podpornica vahabitskega terorizma, skuša s svojimi vazalnimi državami potunkati Katar in ga prikazati kot edinega terorističnega sponzorja ter si s tem oprati obraz. Da se je to zgodilo le nekaj dni po odhodu Trumpa in njegovi 380 milijard težki pogodbi s SA, zagotovo ni naklučje.

  Sedaj katarski plinovod čez Sirijo, ki je bil glavni gospodarski vzrok tamkajšnje vojne, ni več v igri. Vloga IS, Al Kajde, Muslimanske bratovščine in drugih eksponatov vahabitske ekspanzije nenadoma postaja zelo vprašljiva. Če k temu prištejemo še v kratkem pričakovani podpis pogodbe o prodaji saudske nafte Kitajski za juane, prve nedolarske pogodbe SA po 1971, postane jasno, da se na BV prav zdaj piše novo, izjemno pomembno poglavje svetovne zgodovine.

  • hle

   Dvomim da bo SA kot temelj petrodolarja podpisala trgovanje v juanih vsaj prav hitro ne ker bi bil to prehud udarec za kravarje mislim pa da si našel pravi vzrok za trenutno dogajanje

  • Caetano

   Se strinjam Trump je stisnil Erdogana v kot na en način, SA pa preusmeril na drug način. Evropski politiki pa da raje ne govorimo…

 • Olga

  Gradnjo ustaviti, denar porabiti za oskrbo nezakonitih migrantov!

  • tarantela

   Gradnjo v Ljubljani je ustavilo pomanjkanje denarja, Katar namreč že nekaj časa ne financira več te gradnje. Muslimani med sabo zbirajo denar za dokončanje, manjka še približno 15 milijonov evrov.
   Torej čas dela proti njim.

   • Olga

    Tudi denar, pridobljen kot pomoč posameznikom iz Katarja, je nezakonit! Vsi vemo, da financirajo zakrivanje muslimank!

   • dare326

    Bo Janković primaknil od svojega (MOLa)

  • Alojz Veselič

   To pa je prava ideja treba jo bo uresničiti čim prej danes ne jutri!!!

 • ŠČŽČŠČŠŽČČŠŽČŽŽŠČŠČŠ

  Kaj pa pravi zoki Janković???

 • samsara

  V Udbostanu glede tega seveda ne vidijo nikakršnih težav.
  Če bo treba, bo pa se Amir Cmer Abdulah kaj pomirjujočega povedal ovčicam.

  • Olga

   Samo verjame mu nobena nič več!

 • samsara

  “Slovensko džamijo financira skrajno salafistično vahabitsko gibanje”

  Ja, ampak nameni so pa tu sami in izključno dobri. Vodi jih vera v humanizem, v dobrobit ljudi, bratstvo in prijateljstvo med vsemi religijami, spošrovanje in naklonjenost do domačega ljudstva…

  • Alojz Veselič

   To pa je prvo aprilska ??!

   • samsara

    Z naštevanjem ‘kredibilni virov’ sem vse povedal ;-)

 • jan

  A je res vprašanje, kaj se bo dogajalo v zvezi džamijo v Sloveniji? Prizadevali si bodo za islamizacijo Slovenije, vzporedno s širjenjem islama pa se bo en del muslimanov radikaliziral, kar lahko pomeni marsikja, vse do terorizma.

  • pajot

   Za islamizacijo si prizadevajo že kar nekaj časa. Kot vemo,je grabus izjavil,da bo Slovenija čez dvajset let muslimanska. Na javni TV. V Odmevih.Bobovniku v brke.

   • Aton

    In Bobovnik se je šel obrezat

 • garfi
  • totex39

   Haha, bomo videli kako dolgo bo trajalo to hinavsko versko sožitje.

   • Bozz

    1 Tesaloničanom 5

    3 Ko bodo govorili: »Mir in varnost,« tedaj bo nenadoma prišla nadnje poguba, kakor pride porodna bolečina nad nosečnico, in ne bodo ubežali.

    https://www.youtube.com/watch?v=xpJbAE6BmHo

    Ko uradno razdelijo Izrael v “hinavskem medverskem sožitju” oz. odpadu Babilona Velikega od resnice, se bo začelo. In to je, glede na aktualne politične dogodke, zelo blizu.

    https://www.youtube.com/watch?v=MDDrCja1RvQ

 • garfi

  drugi zlati tir za mafijo
  STE ŽE PODPISALI ZA PROTIMAFIJSKI REFERENDUM ???
  tudi stojnice so pred upravnimi enotami
  http://www.publishwall.si/referendumdrugitir
  upravne enote informacije
  http://www.upravneenote.gov.si/

 • Igor Kavalar

  Zalivske države zaradi podpore terorizmu prekinile vse diplomatske stike s Katarjem, ki financira tudi gradnjo slovenske džamije.

  Kaj to pomeni za Jankovića, slovensko vlado in islamsko skupnost?

  • totex39

   Pri nas bodo še vedno imeli podporo, kajti Janković se še ne misli odpovedati dodatnemu zaslužku.

   • Anton

    pa kaj si ti nor,? omenjeni tip, je pravkar povišal svojo že tako visoko zastavljeno provizijo

    sarkazem press

 • Caesar

  To je pa zanimivo. Največja podpornica terorizma Savdska Arabija je prekinila odnose z drugo največjo podpornico terorizma Katarjem, ker ta podpira iste teroriste kot Savdska Arabija. Je to boj med Savdsko Arabijo in Katarjem za lastništvo nad Al Kajdo in Islamsko Državo?

  • Bozz

   Nimam pojma. Vem pa, da so Katarci šia, Savdijci in Egipt pa suni. Torej je to predvsem njihov notranji religijski boj, kot že od vsega začetka. Islam ne priznava svobode veroizpovedi kot to priznava protestantsko Krščanstvo.

   • Caesar

    V vseh zalivskih monarhijah vladajo sunitski vladarji, sicer pa je šiitov veliko tudi v Savdski Arabiji. Šiiti imajo večino v Bahreinu, kjer so zalivske monarhije z vojaškom intervencijo strle demonstracije prebivalstva v času arabske pomladi in pomagale ohraniti na oblasti sunitske vladarje. Spor med Katarjem in Savdsko Arabijo je med monarhoma in oba sta sunita in oba podpirata sunitske vahabitske teroriste Al Kajde in Islamske Države. Šiitski državljani tu nimajo nobene besede ali vpliva, tako kot tudi ne v Savdski Arabiji, Bahreinu in drugih zalivskih monarhijah. Če bi Katarju vladali šiiti, ta ne bi napadel Sirije.

 • hle

  Kot kaže po po prvem šoku zaradi medijskega mrka pri nas so se zadeve zakomplicirale po Trumpovem obisku SA ko je skušal tako kot njegov predhodnik Bush sestavit koalicijo voljnih tokrat za napad na Iran kar se je v izjavah dalo slutit kot kaže pa Katar kot glavna odskočna deska za tako akcijo na to ni pristala verjetno zaradi uničujočih posledic zanje žal pogrešam vsaj povprečne če že ne dobre politične analitike v Sloveniji ampak kot kaže smo z smrtjo Jurija Gustinčiča izgubili še zadnjega

 • cosmosjasnovidec

  Da arabski kamelotrajbarski musliči podporniki IS oziroma đihadistov financirajo gradnjo te svinjske greznice v Ljubljani katero imenujejo đamija je bilo že davno jasno.
  Podkupili so copatarsko lopovsko gnido “jankoviča” za izdajo dovoljenja vpleten je pa seveda tudi komunajzerski podganar “kurčan”.
  Čeprav se je to vedelo ni ukrenil nihče popolnoma nič.

 • Anton

  ali je morda potekal referendum proti gradnji džamije v Ljubljani?

  sarkazem press

 • hle
 • Aton

  Kdaj bo kapnilo, da ja največji problem tega sveta Saudova Arabija, manj Iran in še manj Katar.

 • Aton

  Kdaj bo kapnilo, da je glavni problem Saudova Arabija??

 • Adolf Hitler

  upam da bo koreic poslo ene pošilko tja!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!