100 in več evropskih poslancev Čeferinu: Izključi Belorusijo iz kvalifikacij

Datum:

Več kot sto poslancev Evropskega parlamenta bo na slovenskega predsednika UEFA naslovilo peticijo, da izključi Belorusijo iz prihajajočih kvalifikacij za evropsko prvenstvo v nogometu. Poslanci so prepričani, da bi Lukašenkov režim izkoristil prvenstvo za propagando domačega avtoritarnega režima. Med podpisniki peticije, ki Čeferina poziva, da naj vztraja pri svoji zavezi spoštovanja človekovih pravic, je najti poslanko Romano Tomc, Milana Zvera in Ireno Jovevo. 

                   

Prav to dejstvo, da je beloruska reprezentanca participirala na UEFA prvenstvu bo Lukašenko in njegovi propagandisti kasneje uporabili kot dokaz, da ga mednarodna skupnost sprejema. Kot pišejo v pismu, bi bil nastop beloruske nogometne reprezentance “žalitev za vse žrtve ruske agresije v Ukrajini in za vse Beloruse, ki so bili prisiljeni pobegniti iz domovine, kot tudi za tiste, ki so v Belorusiji ostali in sedaj živijo v strahu in terorju”.

Peticija navaja primere zlorabe človekovih pravic v Belorusiji, ki so bile uperjene tudi proti disidentskim športnikom. “Za nas je torej jasno, da nogometaši, ki so še vedno v beloruski reprezentanci, podpirajo Lukašenkov režim”.

Podpisniki peticije pozivajo celotno organizacijo EUFA, da ta ponovno razmisli o svojem stališču glede Beloruske nogometne zveze. Peticija navaja primera zatiranja posameznikov, prepoznanih političnih zapornikov, ki so že za zapaho ali jim ta grozi. “Ti nedolžni priporniki so izpostavljeni mučenju in poniževanju, kar očitno krši njihove pravice in svoboščine. Velik del beloruske družbe zdaj živi v strahu, prestrašeni in terorizirani, ker bi lahko že majhen znak nasprotovanja režimu predsednika Aleksandra Lukašenka povzročil konec njihove kariere ali izgubo svobode,” piše v peticiji.

Beloruski predsednik vlade Aleksander Lukašenka in predsednik Ruske federacije Vladimir Putin (Vir: epa)

Lukašenkov režim je nepretrgoma na oblasti že od leta 1994, poroča Politico, bremenijo ga EU sankcije zaradi zlorab človekovih pravic, nasilja zoper politično opozicijo in pomoči Rusiji pri izvajanju vojnih operacij v Ukrajini. Lukašenkov režim je ravno v začetku tega meseca obsodil na desetletja dolge zaporne kazni. Ta je bila izrečena zagovorniku človekovih pravic in Nobelovemu nagrajencu Alesu Bialiatskemu in opozicijski voditeljici v izgnanstvu Svetlani Tihanovski. Oba sta bila obsojena zaradi “veleizdaje” in financiranja opozicijskih protestov.

Belorusija je bila doslej že podvržena podobnim sankcijam. V tem trenutku se beloruski športni klubi ne morejo udeleževati športnih tekmovanj v tujini. Belorusija prav tako ne more gostiti mednarodnih tekmovanj.

Kratek čas za odločitev
Časa za odločitev ni na pretek. Belorusija se bo, kot je načrtovano, najprej v Srbiji pomerila s Švico. Obstoječe sankcije ji namreč nalagajo, da mora zaradi vpletenosti v vojno v Ukrajini igrati domače tekme na nevtralnem terenu in v odsotnosti občinstva. Skupina I zaenkrat še vključuje Švico, Izrael, Romunijo, Kosovo in Andoro.

 

G. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...