11. september: FBI je objavil prvi tajni dokument

Datum:

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je v včeraj, na dan 20. obletnice, objavil prvega od več dokumentov, povezanih s preiskavo terorističnih napadov 11. septembra 2001. Objavo je omogočila odločitev ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je v začetku septembra odredil umik oznake tajnosti z dokumentov o 11. septembru, povzema STA agencijo AFP. Razkritje tajnih dokumentov je sicer posledica pritiskov družin od približno 3000 žrtev, ki so usodnega dne izgubile življenje. Izvršilni ukaz, ki ga je sprejel Biden, zahteva, da ministrstvo za pravosodje dokumente, s katerih bo odstranjena oznaka tajnosti, javno objavi v naslednjih šestih mesecih.

                   

Dokument, s katerega so umaknili oznako tajnosti, je sicer iz leta 2016, prikazuje pa povezave med študentom Omarjem Bajumijem, za katerega je FBI domneval, da je bil pripadnik savdske obveščevalne službe, in dvema od petih ugrabiteljev letal v terorističnem napadu 11. septembra – Navazom al Hazmijem in Halidom al Midharjem. Na podlagi intervjujev iz leta 2009 in 2015 z virom, katerega identiteta ostaja zaupna, dokument podrobno opisuje stike in srečanja med Bajumijem in savdskima ugrabiteljema, potem ko sta leta 2000 prispela v južno Kalifornijo. Anonimni vir je trdil, da je Bajumi zasedal zelo visok položaj na savdskem konzulatu in je ugrabiteljema pomagal s financiranjem, prevajanjem in organizacijo potovanj.

Dokument prav tako prikazuje povezave med ugrabiteljema in konservativnim imamom v mošeji King Faad v Los Angelesu Fahadom al Tumairijem, in uradnikom tamkajšnjega konzulata Savdske Arabije. Številne informacije, ki jih vsebuje dokument, sicer kljub njegovi javni objavi ostajajo tajne. Iz dokumenta ni razvidna jasna neposredna povezava med savdsko vlado in ugrabitelji, navaja AFP. V ZDA se že dolgo pojavljajo ugibanja, da tajni dokumenti vsebujejo dokaze, da je vlada Savdske Arabije, ki je tesna zaveznica ZDA, pred napadi posredno podpirala napadalce. Na to, da je večina teroristov prihajala iz Savdske Arabije, kar 15 od 19, je spomnil tudi prof. dr. Bogomil Ferfila v oddaji na RTVS; Savdska Arabija je sicer ves čas zanikala vpletenost – savdsko veleposlaništvo v Washingtonu je v sredo tudi sporočilo, da podpira umik oznake tajnosti z dokumentov, da se tako dokončno odpravi neutemeljene obtožbe zoper kraljestvo.  The Guardian piše, da poročilo komisije 11. septembra ni našlo nobenih dokazov, da bi savdska vlada kot institucija ali višji savdski uradniki posamezno financirali napade, ki jih je organizirala Al-Kaida. Toda komisija je tudi opozorila na verjetnost vpletenosti dobrodelnih ustanov, ki jih sponzorira savdska vlada.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...