[18. dan vojne] Opustošenje se nadaljuje, Rusija prosi Kitajsko za pomoč pri sankcijah

Datum:

Danes teče že 18. dan ruskega napada na Ukrajino in v številnih mestih so se znova zbudili ob zvokih siren in bombardiranja. Ruski vojaki naj bi spremenili taktiko in se zdaj skrivajo v vaseh med civilnimi poslopji. “Ni več nobenih pravil.” Spričo nasilja se pričakovano nadaljuje tudi begunski val iz Ukrajine – po današnjih podatkih Združenih narodov se je čez mejo zateklo že okoli 2,6 milijona Ukrajincev, dobrih 90.000 več kot v petek, od tega slabega 1,6 milijona na Poljsko. Ruska in  ukrajinska delegacija sta napovedali vnovični krog pogajanj, tokrat prek videopovezave. Tako ena kot druga stran sta namignili morebiten napredek v pogajanjih.

08:09 Rusija  je Kitajsko zaprosila za vojaško pomoč  in gospodarsko podporo Ukrajini. Ruski zračni napadi  na veliko vojaško bazo v bližini mesta Lviv na zahodu, ki je blizu poljske meje, beležijo več smrtnih žrtev, kot je bilo sprva rećeno. Umrlo naj bi 35 ljudi, več kot 130 pa je ostalo v bolnišnici, poročajo tuji mediji.

08:00 Veleposlaništvo ZDA v Kijevu poziva svoje držvljane naj zapustijo Ukrajino s kopenskim prevozom, v kolikor je to možno, saj naj bi bili mejni prehodi so odprti, so sporočili na Twitterju. Ministrstvo za obrambo Združenega kraljestva poroča o podatkih ZN, ki od začetka ruske invazije beležijo že 1663 civilnih žrtev.

07:45 Ukrajinski mediji poročajo, da je Državna služba za nujne primere Ukrajine. Na Facebooku zapisala, da sta bili med granatiranjem stanovanjskega bloka ubiti dve osebi, tri pa hospitalizirane, medtem, ko so oblasti sporočile, da so bili v nočnem bombardiranju mesta Okhtyrka v regiji Sumy ubiti najmanj trije civilisti.

06:20 Topniška granata je zadela devetnadstropni stanovanjski blok v stanovanjskem okrožju Obolonskyi v mestu Kijev, kar pa je povzročilo delno uničenje od 1. do 3. nadstropja ter vžig stanovanj v 3. in 4. nadstropju je na Telegramu zapisal Anton Gerashchenko, svetovalec ministra za notranje zadeve Ukrajine.

Foto: Zajem zaslona

05:40 Med telefonskim pogovorom v nedeljo sta ameriški predsednik Joe Biden in francoski predsednik Emmanuel Macron razpravljala o vojni Rusije proti Ukrajini in poudarila njuno zavezanost, da bo Rusija odgovarjala za svoja dejanja. Macron je v pogovoru z Bidenom izrazil sožalje ob smrti ameriškega novinarja Brenta Renauda v Ukrajini, hkrati pa so se voditelji dogovorili, da bodo okrepili sankcije proti Rusiji, podprli Ukrajino in skupaj sprejeli vse ukrepe za prenehanje sovražnosti.

04:30 Predsednik Volodimir Zelenski je v nagovoru na Telegramu dejal, da je ruska izstrelitev rakete na države Nata vprašanje časa, če zavezništvo ne bo zaprlo neba nad Ukrajino. “Lani sem voditeljem Nata jasno opozoril, da če ne bo strogih preventivnih sankcij proti Rusiji, bo začela vojno. Imeli smo prav. Že dolgo govorim, da je Severni tok orožje, ki bo zadelo Evropo. Zdaj je očitno. In zdaj še enkrat ponavljam – če ne zaprete našega neba, je le vprašanje časa, kdaj bodo na vaše ozemlje padle ruske rakete. Natovo ozemlje. Na domovih državljanov držav Nata,” je dejal Zelenski.

03:00 Ruska vojaška kolona je med prečkanjem reke v bližini Hostomela  postala tarča ukrajinskega topništva, v reki pa je pustila uničena ruska vozila.

Foto: Twitter

02:45 Po tem, ko je bil ameriški novinar Brent Renaud ubit v Irpinu pri Kijevu, je britanski premier Boris Johnson ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu zagotovil, da bo London naredil vse, kar je v njegovi moči, da konča vojno. Johnson je to objavil na Twitterju , poroča Ukrinform.

02:00 Sodeč po poročanju tujih medijev je sekretar Sveta za nacionalno varnost in obrambo Oleksij Danilov izjavil, da Rusija razvija posebno operacijo na ozemlju Belorusije in namerava v vojno proti Ukrajini vključiti beloruske vojake v ruskih uniformah. Ruske okupacijske sile nadaljujejo ofenzivno operacijo in se poskušajo se uveljaviti na zasedenih položajih in ohraniti tempo ofenzive na določenih območjih. Da bi povečali število skupin na operativnih območjih, naj bi Rusi oblikovali in razporejali na ukrajinske meje svoje strateške rezerve, marsikateri vojak pa pošiljanje v Ukrajino zavrača, poročajo ukrajinski mediji.

20:18 V Mariupolju se čas izteka, opozarjajo humanitarne organizacije.  “Ljudje so preživeli večtedensko nočno moro življenja in smrti. To se mora zdaj ustaviti. Zagotoviti je treba njihovo varnost in dostop do hrane, vode in zatočišča. Upokojenci in otroci se skrivajo v neogrevanih kleteh v Mariupolju, kjer mrtva telesa ležijo v središču mesta. Rusko stran so pozvali naj ne ciljajo na civilno infrastrukturo, bolnišnice ali medicinsko osebje.

“Zgodovina se bo z grozo ozrla nazaj na to, kar se zdaj dogaja v Mariupolju, če obe strani čim prej ne bosta dosegli dogovora,” so sklenili v izjavi.

17:45 V pristaniškem mestu Mariupolj na vzhodu Ukrajine je bilo od začetka ruske invazije ubitih več kot 2100 prebivalcev, so danes sporočile lokalne oblasti. Mestu bo v kratkem zmanjkalo hrane in vode, so dodali. Medtem ko ruske oblasti trdijo, da napadajo izključno vojaške cilje, na ukrajinski strani poročajo o ruskih napadih na stanovanjske stavbe, otroško bolnišnico in infrastrukturo.

16:30  Volodimir Zelenski je v bolnišnici obiskal ranjene vojake Ukrajine. “Fantje, ozdravite kmalu. Verjamem, da bo najboljše darilo naša skupna zmaga!”

15:08 Poljski predsednik Andrzej Duda je danes dejal, da bi morebitna ruska uporaba kemičnega orožja v Ukrajini pomenila “spremembo igre”, pri čemer bi zveza Nato morala resno razmisliti o nadaljnjih korakih. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg možnosti, da bi Rusija uporabila takšno orožje, ne izključuje.

14: 30 V Irpinu pri Kijevu je bil danes ubit ameriški novinar, dva dopisnika pa sta ranjena, poročajo tuje tiskovne agencije. Na nadzorni točki naj bi snemali ukrajinske begunce, nanje naj bi streljale ruske sile.

13:31 Na novih protestih v Rusiji proti vojni v Ukrajini je bilo po navedbah aktivistov za zaščito človekovih pravic aretiranih več kot 60 ljudi. Aretacijam so bili priča na shodih v 14 mestih, je davi sporočila organizacija OVD-Info.

13: 05 Čečenski voditelj Kadirov je prispel v Ukrajino in svojim vojakom dal nalogo, naj zavzamejo Kijev.

12:30 Iz ukrajinske meje so sporočili, da se je od začetka vojne iz tujine vrnilo 220.000 Ukrajincev, od tega več kot 18.000 ljudi samo v petek. “V veliki večini moški, ki nameravajo braniti prihodnost svoje države.”

11:55 Rusi so po navedbah zunanjega ministra Dmitra Kuleba ugrabili še enega župana, in sicer Jevhena Matvejeva, župana južnega mesta Dniprorudne.

11:40 Huda prometna nesreča v Italiji: Prevrnil se je avtobus poln beguncev iz Ukrajine, ena oseba je umrla

Posnetek zaslona index hr

11:03 Generalni sekretar NATO je Putina ponovno posvaril pred uporabo orožja za množično uničevanje. V primeru ruske uporabe kemičnega orožja bo zavezništvo prisiljeno ukrepati.

10:30 Rusija je napadla vojaško vojaško vadbišče v bližini poljske meje. Izvedli so namreč več letalskih napadov le 18 kilometrov od poljske meje. Oporišče uporablja tudi  zveza Nato.

10:15 V današnjem ruskem letalskem napadu na ukrajinsko vojaško oporišče v bližini Lvova na zahodu Ukrajine je bilo po navedbah tamkajšnjega župana Andrija Sadovija ubitih devet ljudi, 57 je bilo ranjenih.

8:10 Ruska letala napadla oporišče pri Lvovu, v Kijevu priprave na spopad za prestolnico. Ruske sile so davi izvedle več letalskih napadov na ukrajinsko vojaško oporišče v bližini Lvova na zahodu Ukrajine, so sporočili lokalni predstavniki. Medtem se v Kijevu pripravljajo na srdit spopad za ukrajinsko prestolnico, ki se ji Rusi vse bolj približujejo in ji grozi obkolitev.

Vodja urada ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je dejal, da je Kijev dejansko že “oblegan”, vojska in prostovoljci pa se pripravljajo, da bodo mesto branili od ulice do ulice. Kijevu se ruske sile približujejo s severa, zahoda in severovzhoda.

Ruske sile so medtem izvedle letalski napad na Mednarodni center za mirovne in varnostne operacije pri Lvovu, je na svojem Facebook profilu davi zapisal vodja regionalnih oblasti v Lvovu Maksim Kozicki. Kot je dodal, so na oporišče, ki leži okoli 40 kilometrov severozahodno od Lvova, izstrelili osem raket.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je pozno sinoči v video nagovoru sporočil, da Rusi ne morejo zavzeti Ukrajine. “Ruski napadalci nas ne morejo zavojevati. Nimajo moči, nimajo duha. Držijo se le nasilja, le terorja, le orožja. In tega imajo veliko,” je dejal Zelenski.

1:46 Proruski separatisti so ob pomoči ruske vojske uspeli napredovati proti središču obkoljenega pristaniškega mesta Mariupolj in so že zasedli vzhodna predmestja mesta, je sporočila ukrajinska vojska in dodala, da so humanitarne razmere vse bolj drastične. O krutem obstreljevanju poročajo tudi iz Mikolajeva.

V bitki za Mariupolj je bil med drugim po navedbah ukrajinskega notranjega ministrstva ubit še en visok ruski general Andrej Kolešnikov, po Andreju Suhovjeckemu in Vitaliju Gerasimovu že tretji od začetka invazije 24. februarja. Smrti Gerasimova in Kolešnikova sicer Rusi zaenkrat niso potrdili.

Strateško pomembno mesto Mikolajev na jugovzhodu Ukrajine se prav tako sooča s hudim bombardiranjem s strani ruskih sil. Tamkajšnji guverner Vitalij Kim je sporočil, da so bili tarča “nediskriminatornega in kaotičnega” obstreljevanja bolnišnice in internati, poleg tega naj bi ruski vojaki spremenili taktiko in se zdaj skrivajo v vaseh med civilnimi poslopji. “Ni več nobenih pravil,” je zapisal.

Obsežne napade iz zraka so Rusi izvajali tudi na mesti Dnipro in Kropivnicki v osrednji Ukrajini ter na cilje na zahodu Ukrajine. Najmanj šest ruskih bombnikov je z raketami obstreljevalo mesti Luck in Ivano-Frankivsk. Poleg tega je po ukrajinskih virih približno polovica manjšega mesta Izjum na območju Harkova, na meji z doneško regijo, že pod nadzorom Rusov. Ruske sile so po navedbah Kijeva tudi začele ofenzivo okoli mesta Volnovaha v Donecku. Spopadi pretresajo tudi regijo Lugansk, ki naj bi bila že v približno 70 odstotkih pod nadzorom ruskih oziroma proruskih sil.

Spričo nasilja se pričakovano nadaljuje tudi begunski val iz Ukrajine – po današnjih podatkih Združenih narodov se je čez mejo zateklo že okoli 2,6 milijona Ukrajincev, dobrih 90.000 več kot v petek, od tega slabega 1,6 milijona na Poljsko.

1:40 Jedrski nadzornik ZN je sporočil, da namerava Rusija prevzeti popoln in stalen nadzor nad jedrsko elektrarno Zaporožje na jugu Ukrajine. V izjavi je Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) dejala, da so iz Ukrajine sporočili, da Rusija namerava obrat upravljati pod vodstvom njene državne jedrske družbe Rosatom. Ukrajina tudi trdi, da je osebje prisiljeno “z ruskimi silami usklajevati vsa operativna vprašanja, vključno s tehničnimi zadevami” in da so “ruski strokovnjaki prispeli na kraj pred nekaj dnevi, da bi ocenili tamkajšnje razmere s sevanjem”. Rusija navedbe zanika.

1:21 Videoposnetki iz mesta Mariupolj prikazujejo hudo uničenje ulic, stanovanjskih hiš, cest.

0: 30 Ruska vojska naj bi po ugrabitvi župana Ivana Fedorova v zasedenem mestu Melitopol postavila novega župana.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...