2. tir bo za gradnjo potreboval mednarodna okoljska dovoljenja?

Datum:

Zapletom okrog gradnje 2. tira ni videti konca, kljub temu, da izbrani izvajalec del Kolektor CPG sploh še ni zasadil prvega bagra za dejansko izgradnjo 27 kilometrov železniških tirov. Svoje pomisleke okrog gradnje so sedaj znova izrazili še v zamejstvu, kjer se celo pojavljajo vprašanja, ali Slovenija za izgradnjo 2. tira potrebuje mednarodna okoljevarstvena dovoljenja. Deželna vlada FJK pa se znova nadeja posredovanja italijanskega ministrstva za okolje.

Na zadnji seji deželne vlade FJK včeraj je deželni svetnik stranke Pakt za avtonomijo Massimo Moretuzzo zopet izpostavil perečo problematiko vpliva 2. tira na čezmejno okolje. Moretuzzo je zbrane opozoril, “da je projekt gradnje 2. tira z vladno potrditvijo finančne strukture zopet dobil svež zagon”. Zato je na deželno vlado naslovil vprašanje: “Kakšne bodo okoljske posledice gradnje 2. tira, predvsem na vodotok Osapske reke, reke Glinščiča, Krasa in naravnega rezervata Doline Glinščice?” Obenem je tudi postavil vprašanje: “Ali Slovenija morda potrebuje mednarodno okoljsko dovoljenje?”

Kronologija čezmejnega sodelovanja
Scoccimarro
je v svojem odgovoru najprej povzel časovno linijo sodelovanja s Slovenijo in spomnil, da je ta že leta 2012 začela s pripravo poročila o okoljskih vplivih. Na to poročilo je najprej podala negativno oceno politična oblast v Furlaniji-Julijski krajini, negativni oceni pa je takrat pritrdilo tudi italijansko ministrstvo za okolje. Leta 2015 se je kljub italijanskim prošnjam za podrobnejša pojasnila glede okoljskih vplivov zgodba ponovila. “Trenutno še vedno čakamo, da od Slovenije prejmemo projekt za izvedbo gradnje 2. tira. V naslednjih dneh se bom v Rimu sestal z okoljskim ministrom Sergiom Costo ter sekretarko ministrstva Vannio Gava. Tema pogovora bo ravno gradnja tira Koper-Divača, na sestanku pa nameravam tudi pozvati ministrstvo, naj se odzove na perečo problematiko čezmejnega vpliva gradnje 2. tira, saj želijo preprečiti njegove negativne vplive na njihovo okolje.”

Več si lahko ogledate na portalu Primorska24.

Sorodno

Zadnji prispevki

30 let pozneje: Zarota Depala vas

Nedavno se je predsednik SDS Janez Janša odzval na...

Grozljive posledice legalizacije evtanazije v Kanadi, ki prihajajo tudi k nam

Evtanazija in samomor s pomočjo sta sprva v Kanadi...

Milei Ukrajini predal helikopterja, ki ju je Argentina prejela od Rusije

Argentina je Ukrajini predala dva večnamenska helikopterja Mi-171E, ki...

Spelji se, Ursula!

Globalistične elite so prepričane, da najbolje vedo, kaj je...