28. junija 1991 je bila agresija JLA nad Slovenci v polnem teku, v obrambi domovine so umirali pogumni možje

Datum:

Na današnji dan, 28. junija 1991, je bila agresija JLA nad Slovenci že v polnem teku, med drugim so po vsej Sloveniji napadali oddajnike in druge civilne objekte, napadli pa so tudi letališče Brnik.

Jugoslovanska letala so na današnji dan leta 1991 izvedla napad na letališče Brnik. Pri tem sta umrla avstrijska novinarja. Napad je ponoči terjal še eno smrtno žrtev, tankom ob letališču se je približal pripadnik Teritorialne obrambe Peter Petrič, ki je streljal na poveljniški tank. Ob tem je ranil poveljnika, sam pa je izgubil življenje. Leta 1992 je posmrtno prejel častni znak svobode Republike Slovenije.

Vojaki v spopadu za mejni prehod Rožna dolina verjeli, da branijo SFRJ pred tujim sovražnikom
28. junija je potekal tudi spopad za mejni prehod Rožna dolina, v katerem je bilo ranjenih šest tamkajšnjih občanov. Več sto občanov je tam protestiralo, vojaki JLA pa se svoje vloge pri tem sploh niso zavedali; glede na navodila, ki so jih prejeli, so mislili, da branijo Jugoslavijo pred zunanjimi sovražniki. Kriminalista Dušica Birsa in Julij Levpušček sta izdelala letake, s katerimi sta vojake obvestila o njihovih resničnih vlogah.

Rožna dolina (Foto: Facebook)

Spopad za Holmec je bil eden najbolj intenzivnih v celotni vojni
Prav tako se je na današnji dan vnel odločilni spopad za Holmec, ki je bil eden najbolj intenzivnih spopadov v celotni vojni, zmagali so TO in miličniki. V bitki za Holmec 27.–28. 6. 1991 sta življenje izgubila miličnika Željko Ernoič in Bojan Štumberger. V spomin na bitko za mejni prehod Holmec, kjer so se policisti spopadli z JLA, je 27. junij dan slovenske policije.

Holmec (Foto: Facebook)

Specialna brigada MORiS zavzela skladišče JLA, na Medvedjeku letala JLA ubila šest voznikov tovornjakov
V Borovnici je 23 pripadnikov specialne brigade MORiS brez žrtev zavzelo skladišče JLA. V letu 2016 je na pobudo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) predsednik RS s častnim znakom svobode RS odlikoval fante, ki so 28. 6. 1991 izvedli logistično akcijo stoletja. 1991 je TO ustavila oklepno kolono JLA na Medvedjeku. V napadih letalstva JLA je bilo ubitih šest voznikov tovornjakov. V bitki na Medvedjeku je ubit tudi pripadnik TO Franc Uršič, po katerem se od leta 2012 dalje imenuje novomeška vojašnica.

Medvedjek (Foto: Facebook)

JLA napadla več oddajnikov, nad Kočevsko reko pa odvrgla kasetno bombo
JLA je prav tako napadla več oddajnikov RTV, in sicer Kum, Nanos, Krim, Boč, Pohorje in Domžale. Tako so nameravali prekiniti dostop do informacij. Oddajnik na Kumu je tarča enega hujših obstreljevanj, kljub temu pa je uspelo Sloveniji oddajnike ubraniti. Nad Kočevsko reko je bila odvržena tudi kasetna bomba, čeprav je bila njihova uporaba skladno z mednarodnimi konvencijami prepovedana.

Poškodovan objekt oddajnika (Foto: Facebook)

Kučanov svetovalec cinično o slovenski vojski, napadi na civilne tarče ga niso skrbeli
Svetovalec Milana Kučana Neven Borak je pod psevdonimom Veno Karbone v tem času za Dnevnik pisal o “naši klavrni vojaški usposobljenosti”, kot so opozorili pri VSO, pa ga napadi na naše civilne objekte niso skrbeli. Borak je dandanes še vedno univerzitetni profesor ekonomije na Fakulteti za komercialne in poslovne vede (FKPV), Ekonomsko-poslovni fakulteti (EPF) in Fakulteti za družbene vede (FDV). Prav tako je bil direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev in svetovalec nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca, ki ga je v svojih kolumnah sicer rad kritiziral.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

[V ŽIVO] Branko Grims: Dolžnost vlade je braniti meje

"Dolžnost Vlade RS je braniti meje in če bi...

Zaključujejo se dnevi Škofjeloškega pasijona

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona se zaključujejo. Pred nami je...

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...