3. poskus konsolidacije DeSUS: Novi predsednik Ljubo Jasnič

Datum:

V senci 12. kongresa SDS se je na isti dan, v soboto, 19. junija 2021, odvijal tudi kongres stranke DeSUS. To je bil že tretji kongres “stranke upokojencev” v zadnjih treh in pol letih. Na prvem v seriji kongresov je Aleksandra Pivec ugnala dolgoletnega predsednika stranke Karla Erjavca. Nato so Pivčevo nagnali iz stranke, nazaj pa pripeljali Erjavca. Ta se je v stranki zadržal ravno toliko, da je stranko popeljal v opozicijo, a ko mu je spodletelo postati mandatar, je zapustil stranko in odšel v zasebni sektor. Ni minilo pol leta in Erjavec se trenutno spogleduje z vrnitvijo v politiko, tokrat v barvah SD. Medtem pa so preživeli v stranki DeSUS za novega predsednika izvolili nekdanjega generalnega sekretarja stranke Ljuba Jasniča.

Na volilnem kongresu stranke DeSUS v Ljubljani je slavil nekdanji generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič, ki je prejel 54 od 117 glasov delegatov. Za drugouvrščenega Srečka Felixa Kropeta je glasovalo 38 delegatov, za Gorazda Žmavca pa 24. Ena glasovnica je bila po poročanju STA neveljavna. Za podpredsednico stranke je bila izbrana Julijana Bizjak.

Za primerjavo, na volilnem kongresu 18. januarja 2020 je glasovalo 231 od 238 delegatov z volilno pravico. Takrat se je zdaj že nekdanja predsednica DeSUS, Aleksandra Pivec veselila zmage s 143 glasovi delegatov. Za dolgoletnega predsednika stranke Karla Erjavca je glasovalo 80 delegatov, jeseniški občinski svetnik Borut Stražišar pa je prejel 8 glasov. Kot zanimivost, ko je Erjavec v govoru na kongresu stranke udaril po Pivčevi, so ga strankarski kolegi izžvižgali.

Karl Erjavec (Foto: STA)

Na izrednem dopisnem volilnem kongresu, ki se je vlekel vse od 20 novembra 2020 do 5. decembra 2020, je Erjavec prejel 146 delegatskih glasov, njegov protikandidat Srečko Felix Krope pa 71. Erjavec se je po zadnjem porazu proti Pivčevi umaknil iz aktivne politike, a kakor se je izkazalo, je šlo zgolj za začasen umik. Nihče namreč ni pričakoval, da bo premier Marjan Šarec vrgel puško v koruzo in s tem omogočil oblikovanje desnosredinske vlade.

Še en poskus “konsolidacije stranke”

“Treba je priti skupaj, se dogovoriti, delati skupaj. Stranka brez parlamentarne skupine ni ‘prava stranka’, poslanska skupina brez stranke pa tudi ni ‘prava’,” je po poročanju STA povedal Jasnič, ki naj bi se že v ponedeljek, 21. junija 2021 sestal s poslansko skupino DeSUS. Šlo naj bi za ponovni poskus “konsolidacije stranke”. Po domače, novi vodja DeSUS želi tako kot njegov predhodnik Erjavec, pripraviti poslance v poslanski skupini, da jih upoštevajo. Trenutno so namreč poslanci DeSUS skupaj s SNS del tako imenovane konstruktivne opozicije, ki nudi podporo vladi.

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. (Foto. STA)

Jasnič ravno tako ni zavrnil trditev o morebitnem prestopu predsednika DZ Igorja Zorčiča, ki vodi skupino štirih odpadnikov v poslansko skupino DeSUS. Zorčičeva četverica nepovezanih poslancev vlade Janeza Janše ne podpira. V skupini nepovezanih poslancev se nahajajo Zorčič, Janja Sluga in Branislav Rajić, ki so zapustili SMC, ter Jurij Lep, ki je zapustil DeSUS.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je za STA potrdil, da je ureditev odnosov z vodstvom stranke tudi v interesu poslancev. “Če bomo to naredili, je prihodnost stranke pozitivna, če ne, pa je vprašanje.” Za Juršo je ključno, da je novi predsednik stranke “demokrat in ne strankokrat”. Poslansko skupino DeSUS trenutno tvorijo Jurša, Ivan Hršak, Branko Simonovič in Robert Polnar, ki pa so ga zaradi upravičene kritike do Erjavca izključili iz stranke.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...