30 let družinskega podjetja Ralux – ključ za uspeh vidijo v trdem delu in poštenosti

Datum:

Prihodnje leto bo goriška družba Ralux praznovala 30. obletnico obstoja. Družinsko podjetje, ki se ukvarja z lastno proizvodnjo različnih vrst senčil, vodi Oton Filipič, ki uspehe gradi na temeljih trdega in poštenega dela ter kakovosti.

Kako se je vse skupaj začelo?
Pred osamosvojitvijo Slovenije smo si kot mlada družina z dvema otrokoma želeli ustvariti dom. Z delavsko plačo bi za izgradnjo hiše potrebovali 200 let. V domačem hibridnem kmetijstvu, pa je bil takrat položaj za mlado družino še slabši. Boljše priložnosti so se nakazovale v podjetništvu. Leta 1989 sva z ženo v starem porušenem hlevu najemniško usposobila in registrirala prvo polobrtno delavnico s strojem za obdelavo kovin. Ker so tudi velika podjetja, za katere naj bi delala, propadala, se je poleg ključavničarskih del nakazal na trgu potencial v zunanjih senčilih. V tretjem letu poslovanja smo se morali z družino izseliti v drugo najemniško stanovanje, z dejavnostjo pa v zasilno na hitro prirejen prostor, v kleti ravnokar pokrite hiše, kjer je bilo potrebno zagotoviti delovanje osnovne infrastrukture.

Ralux je v treh desetletjih prerasel v uspešno družinsko podjetje s 15 zaposlenimi. Kaj je ključ do vašega uspeha?
Ključ je samo in zgolj neprestano trdo delo. Podjetništvo ni ključ, ampak način življenja in trud ter nenehno dokazovanje na trgu. Nenehno iskanje ravnotežja med trgom, zaposlenimi in lastnimi zmogljivostmi. Bistvo je v vztrajnosti, iskanju strankam ustreznejših rešitev ter poštenosti. Slednja je za dolgoročno poslovanje najbolj pomembna. V kolikor želiš biti na trgu dolgoročno uspešen je bistveno zaupanje. Po našem prepričanju so največji potencial za to predvsem mala družinska podjetja.

Foto: Ralux

Ste tudi neke vrste inovatorji. V Ljubljani imate namreč tudi salon z daljinskim upravljanjem, kjer si lahko stranke samostojno ogledajo in preizkusijo vaše izdelke. Za kaj v bistvu gre?
Kot inovator sem se preizkusil že v moji prvi zaposlitvi, kjer sem za inovativnost prejel priznanje podjetja in občinsko priznanje, ki mi je še vedno v ponos. Daljinsko upravljanje našega Ralux Expo v Ljubljani smo si omislili iz razloga, da je strankam vseskozi na voljo, hkrati pa vselej dobijo strokovno podporo. Salon je upravljan prek telefonov in video konference, kjer stranki odpremo salon na daljavo. Pri naših dizajnerskih izdelkih lahko vidi razliko od podobnih na trgu in v živo preizkusi delovanje številne dodatne opreme, ki je na voljo. Prav tako si lahko postreže s katalogi. Za arhitekte in projektante je na voljo prost dostop s klubsko kartico, kjer lahko svoje potencialne stranke postrežejo kadarkoli, brez naše prisotnosti. Po želji lahko pokličejo oddaljeno strokovno tehnično pomoč. Vidijo lahko detajle in možnosti pritrditve za vgradnjo in implementacijo v objekt ter barvne karte, vzorce in materiale.

Aktivni ste na slovenskem in italijanskem trgu. Kakšna je vizija vašega podjetja?
Vizija družinskega podjetja ni v kvantiteti, temveč kakovosti. Bistvo je, da poleg izdelkov vedno istih vrhunskih dobaviteljev, nudimo tudi ustrezno podporo in servis. To lahko izpeljemo le, če delokrog ni prevelik. Na območju Slovenije imamo s temi materiali ekskluzivo in licenco tudi za proizvodnjo. Ker je program obsežen in imamo na voljo obsežno ponudbo z nenehnimi novostmi bliskovitega razvoja tehničnih in elektronskih rešitev, pa je v lastni proizvodnji le določen del programa z materiali “just in time”.  

Foto: Ralux

Je za razvoj podjetništva v Sloveniji dovolj dobro poskrbljeno?
Skrbniki države se žal vse bolj mačehovsko, na način izčrpavanja, obnašajo do domačega podjetništva. Če podjetništvo nima pogojev, se bodo tudi prilivi z davki v državno blagajno manjšali, četudi bodo prispevne stopnje dvigovali, kar pelje v propad.“

Ste zadovoljni s trenutnimi razmerami v Sloveniji?
Nikakor ne. Zdravo podjetništvo nima nikakršne pravne zaščite. Zakonodaja je v deformirani tranziciji prirejena za izčrpavanje drobnega gospodarstva, da si podjetnik ne upa prijavljati na razpise. Še posebej v gradbeništvu je prepuščen na milost in nemilost poštenega ali morda špekulativnega investitorja oz. izvajalca.

Se morda nameravate 10. oktobra udeležiti protesta v Ljubljani “Rešimo Slovenijo˝?
Zagotovo, ker je skrajni čas, da se tudi ljudje prebudijo in začnejo odgovorno izbirati skrbnike države, ki jo še imamo. Da nam jo ne z plehkostjo, lahkomiselnostjo, nezmožnostjo ali pa s preračunljivostjo zgolj osebnih trenutnih koristi, ne zapravijo. Podpiram vsako pobudo, ki ima še pogum v tej naši prelepi domovini, v dobro slovenske države in naroda.

Kaj pričakujete od tega protesta?
Pričakujem prebujenje razuma ljudi, da bi si odgovorno izbirali skrbnike težko pridobljene samostojne države, tisočletnih sanj naših prednikov, ki se ne zavedajo pasti tišine svojega trenutnega navideznega udobja v milnem mehurčku, ki z izčrpavanjem temeljev domovine, svojim otrokom in rodovom zažirajo svetlo prihodnost. Nezdravi temelji peljejo v revščino in lakoto za vse, kar pa posledično pripelje le do vojn, kar pa si nihče ne želi.

Foto: Ralux

Kaj svetujete Slovencem, ki razmišljajo, da bi se podali v podjetniške vode?
Pogum, previdnost, pravičnost in vztrajnost. Menedžerji radi rečejo samozavest, kar pa brez že omenjenih treh nima pravih temeljev.

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovič na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...