[Video] Biden se ne spomni, Twitter pa vztrajno briše fotografijo na kateri pozirajo Biden, njegov sin in direktor ukrajinskega energetskega podjetja

Datum:

Zaenkrat še vodilni demokratski kandidat za ameriškega predsednika se sooča z vse več težavami. Poleg fizičnega in psihičnega zdravja, mu je vedno večji trn v peti ravno sin Hunter, zaradi katerega je Biden v središču pozornosti škandala zlorabe oblasti, ko je bil še Obamin podpredsednik. Na Twitterju vztrajno brišejo slike, ki postavljajo Bidena na laž.

76-letni nekdanji ameriški podpredsednik in donedavno absolutni favorit za demokratsko nominacijo Joe Biden je pod vse večjimi pritiski zaradi laži in povezav njegovega sina Hunterja z ukrajinskimi energetskimi podjetji, kjer je sedel v nadzornem svetu.

Ko so Demokrati začeli rožljati s svojimi grožnjami o odpoklicu z oblasti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu zaradi telefonskega pogovora z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, si niso predstavljali, da bi se jim to znalo maščevati.

Zdaj  pa je celotna zadeva v središče pozornosti vrgla Bidna, kateremu je priljubljenost med volivci že nekaj časa konstantno padala. Nekaj zaradi njegovih zdravstvenih težav – na odru je začel krvaveti iz oči, nekaj zaradi vedno bolj razvidne demence, ko se ne spomni niti v kateri državi se nahaja.

Bidenova kampanja v resnih težavah
A zadnji in najhujši udarec njegovi predsedniški kandidaturi je zadal ravno njegov sin Hunter, čigar položaj je Biden reševal, ko je bil podpredsednik.

Biden se je namreč sam hvalil, kako je poskrbel, da je takratni ukrajinski predsednik, na njegovo zahtevo zamenjal tožilca, ki je v Ukrajini preiskoval Bidenovega sina in energetsko podjetje, kjer je Hunter sedel v nadzornem svetu.

Kako smo na Nova24 TV že poročali že v začetku prejšnjega tedna, je vse bolj verjetno, da bo Trumpova protikandidatka na predsedniških volitvah 2020 70-letna kvaziindijanka Elizabeth Warren. Temu v prid govori tudi nedavno izredno poslabšanje zdravstvenega stanja 78-letnega Bernieja Sandersa, ki je moral začasno prekiniti s predvolilno kampanjo zaradi srčnega infarkta.

Agregat raziskav javnega mnenja o kandidatih za demokratsko nominacijo na ameriški predsedniških volitvah 2020 (printscreen: Real Clear Politics)

Medtem ko tako Warren kot Sanders predstavljata socialiste znotraj demokratske stranke, je Biden veljal za “sredinskega” kandidata. Zato je pričakovati, da bi v primeru Sandersovega odstopa od kandidature, Warrenova v agregatu javnomnenjskih raziskav lahko prehitela Bidena.

Trenutno ima Biden še vedno 2,2 odstotka več podpore od Warrenove. A slednji podpora vztrajno raste že zadnjega pol leta.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarska vlada preplavlja Avstralijo z migranti

Dolga leta je Avstralija vejala za državo s pametno...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Pavel Rupar ne gre na evropske volitve – za evropsko poslanko podprl Zalo Tomašič

Na današnji tiskovni konferenci ljudske iniciative Glas ljudstva in...