4200 mladih je v Stični iskalo svojo identiteto

Datum:

Festivala Stična mladi se je včeraj po besedah organizatorjev udeležilo 4200 mladih. 42. festival je letos potekal pod geslom “Kdo praviš, da sem?”. V središču dogajanja je bila torej identiteta. Izbrana tema odgovarja na perečo temo, vprašanje identitete oz. identitet je postalo pomembno, ne le osebno, temveč politično vprašanje. Mariborski nadškof msgr. mag. Alojzij Cvikl je mlade v pridigi povabil, naj odgovor na ta vprašanje iščejo v Jezusu. 

“Če sem ustvarjen po tvoji podobi, če si na križu raztegnil roke samo zame, prosim, povej mi, kdo sem,” je dejal nadškof.

Po sveti maši, ki jo je daroval novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje, je sledilo pestro festivalsko dogajanje. Udeležencem je bilo na voljo 29 raznolikih delavnic, navdušeni športniki so lahko tekmovali v turnirju v nogometu in odbojki, na programu pa so bile seveda tudi duhovne vsebine in pričevanja. Udeleženci so lahko tudi prisluhnili glasbenim nastopom Vlada Kresilna, Gala Gjurina in drugih. Dogodek je sklenil slavilni koncert Stična bend s plesalci.

 

Vir: Katoliška mladina

“S festivalom Stična mladih želimo mlade vsako leto čim globlje nagovoriti in jim z osvetlitvijo izbrane tematike prinašamo sporočilo o Kristusu in njegovem evangeliju. Obenem pa si stalno prizadevamo, da festival ostaja v koraku s časom – vsebinsko, oblikovno in izvedbeno – ter tako mlade celostno nagovori na sodoben način. Zadovoljni smo, da se trend udeležbe festivala ponovno premika nazaj na predkoronske številke,” je pojasnil Matevž Mehle, direktor zavoda Katoliška mladina, pod okriljem katerega poteka največje srečanje katoliških mladih pri nas.

stična mladi
Vir: Katoliška mladina.

Mladim se je pridružil tudi podžupan Občine Ivančna Gorica Tomaž Smole direktorica Javnega zavoda za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica Maja Lampret in mag. Tina Kosi, v. d. direktorja Urada Republike Slovenije za mladino. Dogodka so se udeležili iz Taizéjske skupnosti in mednarodni prostovoljci, ki v teh dneh začenjajo intenzivno pripravo na 46. Evropsko srečanje mladih, katerega gostiteljica bo konec decembra Ljubljana.

Na dogodku tudi stojnica SDM
Kot že vrsto let pa je imela na festivalu Stična mladi svojo stojnico tudi Slovenska demokratska mladina. Namen je predstaviti mladim vrednote in aktivnosti podmladka. Stojnica je med mladimi požela veliko zanimanja. Kot je razkrila podpredsednica podmladka Zala Klopčič, se je podmladku SDS pridružila ravno v Stični. “SDM je bil ena boljših odločitev v mojem življenju, zdi se mi, da sem tu zares našla svoje mesto. Najlepša hvala vsem, ki ste mi in mi še boste stali ob strani,” je zapisala na Facebooku.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Zamolčano ob dnevu svobode tiska

Ob svetovnem dnevu svobode tiska, ki je bil včeraj,...

Grims danes v Idriji predstavlja knjigo Zmaga dobrega

Branko Grims bo danes, v soboto, 4. maja 2024,...

Bodo hutijevci potopili svetovno gospodarstvo?

Jemenski uporniški hutijevci so  zagrozili, da bodo tarče njihovih...