Trgovci že sami skrbijo za red in varnost: Če si v trgovini ne nadeneš maske, si navaden idiot

Datum:

Maska je obvezna! Ne pritožuj se, ne jamraj, ne prepiraj se. Ne nadleguj uslužbencev. Ne tvezi o teorijah zarote in ne širi dezinformacij, ki jih je na Facebook objavil tvoj butasti stric. To ni politično vprašanje, pač pa gre za osnovno varnost in zdravje. Ne bodi prav ti razlog, da se nam smeji ves svet. “Pozabil sem jo v avtu.” Prav, pojdi ponjo. “To je protiustavno.” Ne, ni. “To je prevara.” Ti si idiot. Po družabnih omrežjih je zaokrožil napis, ki so ga namestili v eno izmed trgovin v ZDA. 

Prepogosto smo priča upiranju in zavračanju nošenja maske na javnih mestih, najbolj na udaru pa so seveda uslužbenci oziroma v primeru trgovin, trgovci in prodajalci. Posamezniki, ki si ob vstopu v trgovino nočejo nadeti maske, očitno ne pomislijo, da so prodajalci tako še toliko bolj izpostavljeni okužbam. V trgovinah se preko dneva izmenja veliko število ljudi, prodajalci pa se res težko umaknejo, če nekdo skače naokoli brez maske. Več kot očitno je nekaterim uslužbencem prekipelo, zato so na vidno mesto postavili jasen in zgovoren napis, ki nasprotnikom mask naravnost pove tudi to, da so idioti, če v trgovini ne nosijo maske.

Tudi pri nas, nasprotniki mask, rastejo kot gobe po dežju. Sploh na družabnih omrežjih so izredno glasni in pogumni pri širjenju svojih življenjskih nazorov. Nekateri se celo snemajo, da tudi širši publiki dokažejo, da “imajo jajca.” Sami so namreč prepričani v to, da je sprehod brez maske v trgovini, znak drznega uporništva in poguma. Eden najbolj znanih upornikov pri nas je Nikita Xever, ki je imel celo turnejo po trgovinah in uradih, zašel pa je tudi v ljubljanski klinični center. Na koncu jo je pred infekcijsko kliniko sicer skoraj skupil, saj so bili nekateri (upravičeno) mnenja, da ogroža zdravje ljudi.

(Foto: Facebook)

Svoboda posameznika seže le do koder ne poseže v svobodo drugega
Pred dnevi so sprejeli protikoronski ukrep, ki pravi, da je nošenje mask obvezno tudi za starejše osnovnošolce, dijake in študente. Starši otrok so takoj skočili v zrak in začeli protestirati, češ da se njihove otroke v nekaj sili in da se jim krati pravice. Pa se z zavračanjem maske ne krši tudi pravic uslužbencev? Verjetno ne bi prostovoljno privolili, da se v njih kašlja in da se ogroža njihovo zdravje. Se jih s tem ne sili, da so na delovnem mestu izpostavljeni okužbam? Kot vedno, imamo tudi v tem primeru očitno dvojna merila. Nekateri pozabljajo, da svoboda posameznika seže do koder ne poseže v svobodo drugega. In v tem primeru, gre neuporaba maske že krepko čez to mejo poseganja v pravice soljudi.

Zavračanje maske ne pomeni, da imaš “jajca”
Alarmantno je dejstvo, da imajo nasprotniki mask svoja dejanja za izkazovanje poguma. Nedoumljivo je, da ne vidijo niti par centimetrov od svojega lastnega nosu in ne spregledajo, da s svojim početjem ne ogrožajo zgolj sebe, ampak tudi in predvsem ostale ljudi. Saj nam je tudi na prehodu za pešce kdaj odveč počakati, pa nam vseeno ne pade na pamet, da bi nekoga kar povozili. Bi bilo tudi to dejanje pokazatelj tega, da ima voznik avtomobila jajca? Poročali smo tudi že o tem, da je igralka Tanja Ribič na družabnih omrežjih objavljala posnetke, na katerih se hvali, da je na letališču in na letalu edina brez maske. Edina brez maske, ali edina tako neumna, da se s tem še postavlja? Še posebej nerazumljivo je njeno obnašanje ob dejstvu, da je tudi njena mati prebolela koronavirus. Je potemtakem to skrajni primer pomanjkanja empatije ali pa gre res le za egoistično pridobivanje pozornosti?

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci so se soočili z največjo invazijo migrantov v letošnjem letu

Britanske oblasti so potrdile, da so se včeraj soočile...

Tu je odgovor, zakaj Janković zmaguje na volitvah!

Levica spodbuja multikulturalizem, ker se ji to izplača. Odličen...

[Video] Breznik: Evropska unija mora začeti delovati bolj strateško

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca Franc Breznik...