Rusija v Sirijo poslala smrtonosni raketni sistem

Datum:

Rusija je potrdila, da je v svojo pomorsko bazo v sirskem pristanišču Tartus poslala zračni obrambni raketni sistem S-300.

Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je povedal, da je namen sistema zagotoviti varnost baze iz zraka.

Ta premik prihaja sredi vse večjih napetosti na Zahodu. V ponedeljek so ZDA prekinile pogovore z Rusijo, medtem ko so poskušale koordinirati zračne napade proti džihadistom.

Premirje med Washingtonom in Moskvo se je zrušilo prejšnji mesec.

Konašenkov je povedal, da je S-300 sam po sebi predvsem obrambni sistem, ki ne predstavlja nevarnosti za nikogar: “Popolnoma nejasno je, zakaj je prišlo do takšnega alarma s strani naših zahodnih partnerjev.” Zatrdil je, da je sistem podoben tistemu, ki je bil nameščen tudi na križarki Moskva.

Namestitev smrtonosnega S-300 prvič izven območja Rusije
BBC-jev analitik Jonathan Marcus je komentiral, da je z namestitvijo raket S-300 (zemlja–zrak) v pomorski bazi v Tartusu Rusija prvič razporedila tak sistem izven svojega teritorija.

Poleg tega, da je sistem S-300 zelo mobilen, ima nameščeno tudi veliko število radarjev, naprav za izstrelitev in ukaznih sistemov. Velja za enega najbolj smrtonosnih sistemov, ki je bil do sedaj izumljen za spopadanje z letali, križarkami in balističnimi raketami.

Foto: epa
Foto: epa

Njihova namestitev kaže na to, da Rusija bistveno krepi svojo zračno obrambo v Siriji. To predstavlja jasen signal Washingtonu, da bo prišlo do hudih posledic, v primeru da bodo ZDA intervenirale v kakršni koli meri proti ruskim in sirijskim operacijam.

Prisotni tako v pomorski kot tudi zračni bazi
Fox News poroča, da je neznani ameriški uradnik povedal, da je bil sistem nameščen med vikendom. Poleg tega, da Rusija uporablja pomorsko bazo v Tartusu, ima v uporabi tudi zračno bazo Hmeimim, ki se nahaja blizu sirijskega obmorskega mesta Latakia. Tja so lani v času izvajanja zračnih napadov namestili še bolj napreden sistem S-400, poroča BBC.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Levica svoje namene skriva kot kača noge

"Levica zato svoje namene skriva kot kača noge. Zavija...

Dr. Rupel: Naš bistveni problem so šole, v katerih prevladujejo “protidejanski” nauki

"Naš bistveni problem so šole, v katerih prevladujejo "protidejanski"...

Prejeli smo: Je Švica v nas prepoznala “drugo Švico”?

Intervju s predsednikom vlade Robertom Golobom v sobotni prilogi...

[Video] Kako so na ZDF skrajne islamiste prekrstili v skrajne desničarje

Nemška državna televizija ZDF je popravila lažno poročanje o...