Novembra poraba električne energije skoraj nespremenjena, proizvodnja pa se je povečala

Datum:

Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je novembra na mesečni ravni povečala za 50 odstotkov, medtem ko je bila v termoelektrarnah za 18 odstotkov manjša. V začetku novembra so po enomesečnem remontu znova vključili v omrežje nuklearno elektrarno Krško.

V Sloveniji smo novembra porabili 1176 gigavatnih ur (GWh) električne energije, kar je odstotek manj kot oktobra in odstotek več kot novembra lani. Medtem se je krepko povečala neto proizvodnja elektrike – ta je bila s 1312 GWh za 49 odstotkov večja kot oktobra, je objavil državni statistični urad. Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je novembra na mesečni ravni povečala za 50 odstotkov, medtem ko je bila v termoelektrarnah za 18 odstotkov manjša.

Manjši proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi manjša poraba goriv v termoelektrarnah. Skupna poraba goriv je bila novembra za 15 odstotkov manjša kot oktobra. Nuklearno elektrarno Krško so novembra po enomesečnem remontu znova vključili v omrežje.

Novembra se je zmanjšala oskrba z vsemi energenti razen z zemeljskim plinom, utekočinjenim naftnim plinom in z drugimi naftnimi proizvodi. Oskrba z zemeljskim plinom se je povečala za 22 odstotkov, oskrba z utekočinjenim naftnim plinom in z drugimi naftnimi proizvodi pa za po štiri odstotke. Oskrba z ekstra lahkim kurilnim oljem se je medtem zmanjšala za 34 odstotkov, z lignitom za 28 odstotkov, s petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za 20 odstotkov, z motornim bencinom za 14 odstotkov in s koksom za 12 odstotkov.

Slovenija je novembra uvozila 646 GWh električne energije, izvozila pa 748 GWh.

Po izračunih statističnega urada je delež energije iz obnovljivih virov v končni bruto porabi energije v državi lani znašal 22 odstotkov, kar je skoraj šest odstotnih točk več kot v letu 2004. V sektorju ogrevanje in hlajenje je bil ta delež za 16 odstotnih točk večji kot pred 11 leti, v sektorjih električna energija in transport pa za tri odstotne točke.

B. J., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Primc: To so stranke smrti, zastrupitev, laži in uničevanja življenj

V prvi polovici marca je koalicija z Gibanjem Svoboda...

Atentat na premierja bi se lahko zgodil tudi v Sloveniji

To, kar se je zgodilo na Slovaškem, je stopnička...

V Peruju bodo trans identitete obravnavane kot duševne motnje

Perujska oblast je 10. maja objavila predsedniški odlok, ki...