Nepravilnosti pri naročanju zdravil Celjskih in Gorenjskih lekarn in Javnega zavoda Mestne lekarne

Datum:

V Celjskih in Gorenjskih lekarnah ter Javnem zavodu Mestne lekarne je Računsko sodišče v revizijskem poročilu ugotovilo nepravilnosti pri naročilih.  Za nabavo zdravil v letu 2014 so jim izrekli negativno mnenje, vse tri lekarne pa bodo morale predložiti odzivno poročilo.

Računsko sodišče je še ugotovilo, da bi lahko vse lekarne v reviziji z ustrezno opredelitvijo pogojev in meril v postopku javnega naročanja dosegle nižjo dejansko nabavno ceno zdravila, tako da bi bili kasneje dogovorjeni popusti izkazani že v knjigovodski listini dobavitelja.

V reviziji bi ocenjeni potencialni prihranki za leto 2014 v Mestnih lekarnah znašali 119.000 evrov, v Celjskih lekarnah 262.000  in Gorenjskih lekarnah 235.000 evrov.

Celjske lekarne niso niso izvedle ustreznega postopka oddaje javnega naročila v skupnem znesku 23.445.757 evrov, kar je v nasprotju z zakonom o javnem naročanju, zato jim je Računsko sodišče izdalo negativno mnenje. Gorenjskim lekarnam je računsko sodišče izreklo negativno mnenje o pravilnosti poslovanja v tistem delu, ki se nanaša na nabavo zdravil v letu 2014, ker niso določile v postopku oddaje javnega naročila dobave zdravil na recept in brez recepta, ki se izdajajo samo v lekarni, v znesku 25.028.479 evrov ustreznih meril za izbiro dobavitelja. Prav tako niso določile ustreznih meril za izbiro dobaviteljev zdravil  niti Mestne lekarne, in sicer v znesku 1.900.135 evrov. Dobaviteljev zdravil za javno naročilo v vrednosti 9.744.488 evrov pa niso izbrale na podlagi predhodno izvedenega ustreznega postopka oddaje. Računsko sodišče jim je zato izreklo negativno mnenje. S prostimi denarnimi sredstvi Mestne lekarne niso ravnale v skladu s pravilnikom o računovodstvu.

B. J., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

[Foto] Levi elitneži, ki se kličejo tovariši, so se zbrali na Ljubljanskem gradu

Včeraj so praznovali zmagovalci druge svetovne vojne - zahodni...

Mednarodni pravnik: Priznanje Palestine bi bila najbolj nora poteza slovenske diplomacije doslej!

"Gre za najbolj noro potezo slovenske diplomacije od začetka...

Si Golobovi funkcionarji zaslužijo 40 odstotkov višje plače?

Vladni predlog, ki so ga objavili v Večeru kaže,...