Uzbekistanski džihadist, ki je ubil 39 ljudi v nočnem klubu v Istanbulu, je pripadnik IS

Datum:

Obveščevalne službe in protiteroristična policija v Istanbulu so identificirale 34-letnega Uzbekistanca iz vrst srednjeazijske celice Islamska država za napadalca nočnega kluba v Istanbulu.

Napadalec je sicer še vedno na begu. Ugibanj, ali je Kirgiz ali pripadnik turške etnične manjšine Ujgurov iz Kitajske, ni več. Njegovo tajno ime v IS naj bi bilo Ebu Muhamed, uradne potrditve domneve pa še ni.

Napadalec je v silvestrski noči vstopil v znani nočni klub Reina v Istanbulu in v strelajnju ubil 39 ljudi, 27 tujcev in 12 turških državljanov.  Pojavila so se namigovanja, da bi lahko bil napadalec še vedno v Istanbulu.

Islamska država takoj prevzela odgovornost
V sporočilu, objavljenem na družbenih omrežjih takoj po napadu, je Islamska država  zapisala, da je napad v klubu Reina izvedel eden izmed ‘vojakov kalifata’. Napad je bil uperjen proti Turčiji kot odgovor na turško vojaško posredovanje proti IS v sosednji Siriji in Iraku. Turčija je sicer članica mednarodne koalicije v boju proti IS v omenjenih državah, na čelu katere so ZDA. IS Turčiji očita, da s ‘svojimi letalskimi napadi in z obstreljevanjem’ preliva kri muslimanov v Siriji. Turčijo, v kateri živi večinsko muslimansko prebivalstvo, je v sporočilu tudi obtožila, da služi kristjanom.

B. J, STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Župnija Ilirska Bistrica zbira sredstva za otroški oratorij

Župnija Ilirska Bistrica tudi letos pripravlja oratorij, enotedenski dogodek...

Afera “Jakličev s. p.” predsednici DZ dokončno eksplodirala v obraz

V primeru "afere ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič" se...

SDS zahteva parlamentarno razpravo o spornih nakazilih zunanjega ministrstva

Slovenska demokratska stranka zahteva sklic skupne nujne seje Odbora...