Uzbekistanski džihadist, ki je ubil 39 ljudi v nočnem klubu v Istanbulu, je pripadnik IS

Datum:

Obveščevalne službe in protiteroristična policija v Istanbulu so identificirale 34-letnega Uzbekistanca iz vrst srednjeazijske celice Islamska država za napadalca nočnega kluba v Istanbulu.

Napadalec je sicer še vedno na begu. Ugibanj, ali je Kirgiz ali pripadnik turške etnične manjšine Ujgurov iz Kitajske, ni več. Njegovo tajno ime v IS naj bi bilo Ebu Muhamed, uradne potrditve domneve pa še ni.

Napadalec je v silvestrski noči vstopil v znani nočni klub Reina v Istanbulu in v strelajnju ubil 39 ljudi, 27 tujcev in 12 turških državljanov.  Pojavila so se namigovanja, da bi lahko bil napadalec še vedno v Istanbulu.

Islamska država takoj prevzela odgovornost
V sporočilu, objavljenem na družbenih omrežjih takoj po napadu, je Islamska država  zapisala, da je napad v klubu Reina izvedel eden izmed ‘vojakov kalifata’. Napad je bil uperjen proti Turčiji kot odgovor na turško vojaško posredovanje proti IS v sosednji Siriji in Iraku. Turčija je sicer članica mednarodne koalicije v boju proti IS v omenjenih državah, na čelu katere so ZDA. IS Turčiji očita, da s ‘svojimi letalskimi napadi in z obstreljevanjem’ preliva kri muslimanov v Siriji. Turčijo, v kateri živi večinsko muslimansko prebivalstvo, je v sporočilu tudi obtožila, da služi kristjanom.

B. J, STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Odstopila vodja ameriške tajne službe

Vodja ameriške tajne službe Kimberly Cheatle je odstopila. Po...

Musk: “Moj sin je mrtev, ubil ga je virus prebujenstva”

Elon Musk je v nedavnem intervjuju delil osebno zgodbo...

Republikanski senator zahteva Bidnovo razrešitev

Republikanski senator Eric Schmitt je pozval vse člane Bidnovega...