Španski predsednik Kataloncem odvzel pravico do sodelovanja na referendumu o neodvisnosti

Datum:

Španske oblasti so poostrile ukrepe proti izvedbi referenduma o neodvisnosti Katalonije. S preiskavo kar 31 mestnih hiš v katalonski regiji upajo, da bodo ustavili proteste, s katerimi se Katalonci bojujejo za svojo svobodo. Referendum in kakršne koli drugačne ukrepe za neodvisnost Katalonije je Španija označila kot nezakonite.

Španska agencija za pregon Guardia Civil je po poročanju Expressa nedavno vdrla v kar 31 mestnih hiš v severovzhodni regiji Španije, z namenom pridobiti čim več podatkov in gradiva o prihajajočem referendumu, ki bo 1. oktobra. Referendum temelji na odcepitvi Katalonije od Španije, čemur pa Španci močno nasprotujejo. Španske oblasti so se ob iskanju podatkov o referendumu osredotočile predvsem na mesta v regiji Lleida, v zahodni in severni Kataloniji, vključno z Oliana, Tàrrega, Alpicat in Almacelles. Agencija Guardia Civil je iskala predvsem dokumente s podpisi županov, ki so podprli izvedbo referenduma.

Špansko ustavno sodišče je z drzno potezo odločilo, da bo referendum v primeru, če ga ne bodo mogli predčasno preprečiti, celo nezakonit, in vsak, ki bo na kakršen koli način sodeloval, bo kršil zakon in bo za to tudi kaznovan. Toda katalonska regionalna vlada, ki jo vodi Carles Puigdemont, se temu upira in trdi, da imajo Katalonci pravico do svobodnega odločanja.

Foto: Twitter

Guardia Civil je v sredo v Barceloni izvedel več preiskav vladnih stavb, pridržali so približno 15 uradnikov in odvzeli vse plakate, brošure in gradiva v zvezi z glasovanjem. Te aretacije pa so sprožile miroljubne proteste, na katerih so sodelujoči Katalonci, ki jih je bilo približno 40 tisoč, policistom izročili rože. Lokalni policisti v Kataloniji prav tako nočejo upoštevati navodil in ukazov, ki jih prejemajo od španskih oblasti. “Sporočamo, da Katalonija ne sprejema ukazov španskih oblasti,” je dejal Joaqim Form, katalonski notranji minister.

Foto: Twitter

Adria Alsina, politični analitik, je dejal, da je to primer političnega gibanja: “Španija skuša nadzirati katalonsko policijo, ker so svojim volivcem obljubili, da referenduma ne bo.” Katalonci trdijo, da bodo ne glede na vse referendum izvedli, španski predsednik Mariano Rajoy pa je na novinarski konferenci povedal: “Najbolj razumna poteza Katalonije bi bila prenehati, saj vedo, da referenduma ne bo.”

N. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Odprto pismo voditeljem države, parlamenta in vlade

"Prosim Vas, da v okviru svojih pristojnosti posvetite pozornost...

[Video] London: 36-letnik z mečem zabodel več ljudi in ranil policiste

V Londonu se je zgodil napad z mečem. 36-letni...

3,6-milijonski trik Svobode in Levice

Ocenjeni stroški skupne izvedbe volitev in treh referendumov znašajo...

Strah levice pred evropskimi volitvami je velik; njihove ključne teme propadle

Za aktivizmom Nike Kovač o "dostopnosti splava" pred evropskimi...