Jugoslavija je razpadla, bo Španija tudi?

Foto: epa

Španski parlament bo danes odločal, ali bo predsednik Ljudske stranke Mariano Rajoy postal španski premier. Po predvidevanjih ta v prvem krogu ne bo dobil potrebne absolutne večine, bo pa verjetno prejel navadno večino v drugem krogu glasovanja ob koncu tedna. 

V parlamentu v Madridu bodo na današnji dan odločili, ali bo vodja Ljudske stranke Mariano Rajoy postal španski predsednik vlade. Kot se predvideva, Rajoy v prvem krogu ne bo prejel ustrezne podpore, saj je za to, da bi postal premier, potrebna absolutna večina. Drugi krog glasovanja se napoveduje ob koncu tedna, ko bo za izbiro dovolj navadna večina. To naj bi že omenjeni španski politik tudi imel, poroča STA. Novi premier pa bo imel veliko dela zaradi proračunskih težav, še bolj pa zaradi predvidene odcepitve Katalonije od Španije.

Španska politika se je po 10 mesecih premaknila z mrtve točke
Z izglasovanjem premierja Španije naj bi se ta država premaknila iz pat pozicije, v kateri je obtičala pred 10 meseci. Mariano Rajoy naj bi oblikoval novo vlado, saj so se socialisti nedavno odločili, da ne bodo ovirali njegove ponovne izvolitve. Tako naj bi se izognili novim parlamentarnim volitvam in podaljševanju politične krize. Novi – stari premier bo moral voditi vlado, ki bo imela zelo majhen manevrski prostor, saj bo šlo za manjšinsko vlado, ki bo imela pred seboj resne teritorialne in proračunske izzive, navaja nytimes.

Si bo Katalonija izborila neodvisnost?
Ob tem gre posebej izpostaviti prizadevanja Katalonije za odcepitev od Španije. Referendum je sicer napovedan za prihodnje leto, čemur pa oblast v Madridu ostro nasprotuje, še navaja nytimes. Katalonska zgodba o boju za neodvisnost pa se sicer vleče že stoletja dolgo. Pobudo za neodvisnost sicer podpirajo tako na desni kot tudi na levi politični opciji v tamkajšnji regiji, navaja radio.ognjisce. Ob tem se podobnost z nekdanjo skupno državo zdi več kot očitna. Bo dežela bikoborb kmalu razpadla, podobno kot je nekoč Jugoslavija?

D. M.

 • pajot

  Čas bi že bil. Navijam za Katalonce. Da o Baskih niti ne govorim.

 • xtc

  Razpad?
  No niti ne;kolikor je že zgodovinsko znano je Španija nastala z združitvijo dveh praljestev ;ki sta tam bili že preje TOREJ Castilije inAragonije tako ;da bi ne bilo nič pretresljivega:

 • pokvarjeniSvet

  Zanimivo je to demoniziranje Španije.. in v samem članku zasledim navdušenje pisca članka, le koga drugega kot glavnega amerofila in rusofoba Domena Mezega ž

  kaj ima to demoniziranje in škodoželjnost do Španije opravit s tem člankom: http://nova24tv.si/svet/spanija-izdala-nato-ruski-letalonosilki-je-dovolila-pristanek-v-ceuti/

  samo vprašam, ker se mi to ne zdi naključje.

  .kaj ima Španija za opravit z Jugoslavijo ?

  • Steiermark

   Če bi narodnostno in kulturno spadal med Slovence, nebi postavljal tako debilnih vprašanj!

 • Aton

  Evropa regij
  Španija regij
  Hitro, da ne bo prepozno!

 • Fkrv

  Kaj ima Jugoslavija, katere že ni več 25 let skupnega s Španijo??

  • Steiermark

   Seveda, tutudi Španija je že zdavnaj razpad in si jo španci lastijo, kot so si jugosrbi Slovenijo, čeprav tako kot Slovenci nismo nikoli imeli npnobene podobnosti oz narodnostne pripadnosti z balkanci, tako tudi Katalonci nimajo nič skupnega s Španci, niti jezika, niti DNK. Vidiš fkrv to je “skupno med jugoslavijo in španijo”, oboji pa zasužnjujejo in izkoriščajo naprednejše in pridnejše narode ter se zažirajo v narodovo telo ter uničujejo vse kar je naprednega in svobodomiselnega! Upam, da bodo Katalonci čimprej dosegli to, kar smo mi Slovenci in se osvobodili zažirajočih parazitov ter se uspeli osamosvojiti in osvoboditi divjakov – kot mi, z razliko, da še mi osvobojeni nismo!

   • xtc

    oN NE RAZUME OTR “TREBA NEKOGA DA MUZE”;KOT VSI KOMUNISTI IN RUSOFILI IPD SVETOVNA NADLEGA:

 • Olga

  Tudi če bo, bo razpadla kulturno tako kot Češka in ne tako krvavo kot Jugovina zaradi Srbov in JLA!

 • tarantela

  Tudi Španija ima svojo krvavo preteklost. Odkrivajo množična prikrita grobišča iz časov državljanske vojne