fbpx

Jugoslavija je razpadla, bo Španija tudi?

Foto: epa

Španski parlament bo danes odločal, ali bo predsednik Ljudske stranke Mariano Rajoy postal španski premier. Po predvidevanjih ta v prvem krogu ne bo dobil potrebne absolutne večine, bo pa verjetno prejel navadno večino v drugem krogu glasovanja ob koncu tedna. 

V parlamentu v Madridu bodo na današnji dan odločili, ali bo vodja Ljudske stranke Mariano Rajoy postal španski predsednik vlade. Kot se predvideva, Rajoy v prvem krogu ne bo prejel ustrezne podpore, saj je za to, da bi postal premier, potrebna absolutna večina. Drugi krog glasovanja se napoveduje ob koncu tedna, ko bo za izbiro dovolj navadna večina. To naj bi že omenjeni španski politik tudi imel, poroča STA. Novi premier pa bo imel veliko dela zaradi proračunskih težav, še bolj pa zaradi predvidene odcepitve Katalonije od Španije.

Španska politika se je po 10 mesecih premaknila z mrtve točke
Z izglasovanjem premierja Španije naj bi se ta država premaknila iz pat pozicije, v kateri je obtičala pred 10 meseci. Mariano Rajoy naj bi oblikoval novo vlado, saj so se socialisti nedavno odločili, da ne bodo ovirali njegove ponovne izvolitve. Tako naj bi se izognili novim parlamentarnim volitvam in podaljševanju politične krize. Novi – stari premier bo moral voditi vlado, ki bo imela zelo majhen manevrski prostor, saj bo šlo za manjšinsko vlado, ki bo imela pred seboj resne teritorialne in proračunske izzive, navaja nytimes.

Si bo Katalonija izborila neodvisnost?
Ob tem gre posebej izpostaviti prizadevanja Katalonije za odcepitev od Španije. Referendum je sicer napovedan za prihodnje leto, čemur pa oblast v Madridu ostro nasprotuje, še navaja nytimes. Katalonska zgodba o boju za neodvisnost pa se sicer vleče že stoletja dolgo. Pobudo za neodvisnost sicer podpirajo tako na desni kot tudi na levi politični opciji v tamkajšnji regiji, navaja radio.ognjisce. Ob tem se podobnost z nekdanjo skupno državo zdi več kot očitna. Bo dežela bikoborb kmalu razpadla, podobno kot je nekoč Jugoslavija?

D. M.