Neverjetno! Vrhunska Ilka Štuhec postala svetovna prvakinja v kraljevi disciplini!

Datum:

Ilka Štuhec je zmagovalka smuka na 45. svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju. Kot glavna favoritinja za zmago je upravičila najvišja pričakovanja ter v Areju pokorila vso konkurenco za še drugi zaporedni naslov svetovne prvakinje v kraljevski disciplini. Štuhčeva je Sloveniji tako priborila 22. kolajno na svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju, sedmo zlato.

Slovenija ima tri šampionke sveta, nosilke zlatih kolajn s svetovnih prvenstev, Matejo Svet v slalomu, dvakrat zlato v smuku Ilko Štuhec in Tino Maze v veleslalomu, superveleslalomu, smuku in alpski kombinaciji.

Oglejte si še: Tina Maze ponovno zlata

V ženski konkurenci Slovenke ostajajo svetovne smukaške vladarice. Mazejeva je kot prva Slovenka leta 2015 na SP v Vailu/Beaver Creeku osvojila smukaško zlato, Štuhčeva je dosežek Mazejeve ponovila dve leti kasneje na SP v St. Moritzu ter zlato ubranila na jubilejnem 45. prvenstvu na Švedskem.

S tem se je vpisala tudi v zgodovino svetovnih prvenstev. Je komaj peta smučarka v zgodovini, ki je zlati kolajni v smuku osvojila na zaporednih prvenstvih. Hkrati je prva smučarka v 30 letih, ki je ubranila naslov smukaške svetovne prvakinje. Pred Štuhčevo, ki je letnik 1990, torej še preden se je rodila, je to nazadnje uspelo Švicarki Marii Walliser, svetovni prvakinji v smuku v letih 1987 in 1989.

Štuhčeva je postala najuspešnejša slovenska smukačica
Postala je prva Slovenka dvakratna svetovna prvakinja v smuku. Mariborčanka je najuspešnejša slovenska smukačica, dvakrat zlata prvakinja ima še pet smukaških zmag v svetovnem pokalu, kar je največ med Slovenci in Slovenkami. Je edina Slovenka s smukaškim malim kristalnim globusom, tega je osvojila ob koncu sezone 2016/17 svetovnega pokala. Za popoln komplet dosežkov v smuku ji manjka le olimpijska kolajna. Lanske olimpijske igre je izpustila zaradi poškodbe kolena. Tina Maze ima naslova smukaške svetovne prvakinje in olimpijske prvakinje.

Foto: epa

Mariborčanka se je že odločila, da bo po smuku končala nastope v Areju. Zaradi slabe napovedi za prihodnje dni in nezmožnosti veleslalomskega treninga bo Štuhčeva skupaj s svojo ekipo že dan po smuku odpotovala iz Areja. Omenjala se je tudi možnost, da bi nastopila v veleslalomu, a se bo raje posvetila sklepnemu delu sezone.

V igri je za najvišja mesta v skupnem seštevku svetovnega pokala
Smukaške sezone seveda še ni konec. Sledil bo ogorčen boj v svetovnem pokalu za smukaški mali kristalni globus. Po Areju so na sporedu še trije smuki. Prvi v Crans Montani, nato sledi Rosa Hutor ter finalni v Soldeuu. Štuhčeva je s 343 točkami na tretjem mestu seštevka, pred njo sta le Avstrijki – druga Ramona Siebenhofer, ki ima le tri točke več, vodilna Nicole Schmidhofer pa ima 21 točk več.

Osemindvajsetletna slovenska smukaška kraljica je v tej zimi uprizorila sijajno vrnitev po poškodbi in operaciji kolena. Na treh od šestih smukov v tej zimi pred Arejem je bila na stopničkah. V Val Gardeni je zmagala, v Cortini d’Ampezzo je bila druga in tretja, na zadnjem smuku pred SP v Garmischu pa je bila peta.

C. Š., STA

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Nov incident v “zavetju noči” – tujec jo je nadlegoval, morala ga je odriniti

Ljubljana je vsak dan manj varna. To potrjuje (znova)...

Nemško sodišče se vpleta v predvolilno tekmo

Višje upravno sodišče v Münstru je zavrnilo zahtevo Alternative...

Ukrajina je objavila listo imen ruskih vojnih zločincev med piloti

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba HUR je identificirala ruske pilote...

Voda v Hrastju ostaja onesnažena – se bo Janković še vedno branil z lažmi?

Čeprav so sprva zanikali onesnaženost vodarne Hrastje od koder...