Pozor! V mariborskem UKC porast mišje mrzlice!

Datum:

V UKC beležijo porast mišje mrzlice. To je bolezen, pri kateri pride do odpovedi ledvic. Zato je včasih potrebna nekajdnevna dializa, dokler se ledvice ne popravijo.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so v letošnjem letu priča povečanju števila obolelih z mišjo mrzlico – hemoragično mrzlico z renalnim sindromom (HMRS)  v primerjavi z lanskim letom in tudi letom poprej. In če se število bolnikov z mišjo mrzlico po večini države že nekoliko zmanjšuje, v UKC Maribor še kar naprej zaznavajo vedno nove primere obolelih, piše portal Maribor24.

Samo Turk, sodelavec za odnose z javnostmi v centru za odnose z javnostmi in marketing UKC Maribor, je povedal, da so letos priča pomembnemu povečanju števila obolelih z mišjo mrzlico v primerjavi z lanskim letom in tudi letom poprej. “V prejšnjih letih smo že imeli sezone z velikim številom obolelih. Med bolniki, ki smo jih obravnavali letos, pa je bilo kar veliko bolnikov, ki so zaradi bolezni potrebovali bolnišnično zdravljenje, medtem ko smo tiste z lažjim potekom obravnavali ambulantno,” je pojasnil Turk.

Kdaj se mišja mrzlica pojavi?
Sezona mišje mrzlice traja običajno od junija do septembra, njen porast se navadno pojavlja na vsakih nekaj let, k temu pa botruje mila zima. Povečano število obolelih naj bi bilo povezano s porastom miši v naravi. “Okužbo prenašajo glodavci, v našem okolju predvsem miši. Do okužbe pride z vdihavanjem – preko iztrebkov, urina glodavcev, ta pa je lahko povsod. Zato svetujemo, da z golimi rokami ne lovimo in pobiramo miši. Pri pospravljanju kleti, lop, skladišč, ki so bila dolgo prazna in je velika verjetnost, da so v njih prezimovale miši, si je treba nadeti masko, ker pride do okužbe z vdihavanjem virusov. Tudi sadje je treba oprati, saj lahko v skladiščih po njem plezajo miši,” je dodal Turk.

E-maribor.si

Sorodno

Zadnji prispevki

Zmagoslavje hrvaških demokratov na volitvah in zaušnica levi kontinuiteti

Hrvaški premier Andrej Plenković bo vodil vlado še tretji...

Italija je zaradi teroristov med migranti zaprosila za prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo

“Italija je zaprosila za prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo...

Goranu Forbiciju Golobova vlada podelila dober milijon evrov

Da se je čistka t. i. "janšistov" na javnem...

Vladajoči sistematično kršijo demokratične standarde

"Na seji odbora DZ za zdravstvo je prišlo do...