[Video] V Kataloniji 4. dan zapored protesti zaradi obsodbe separatističnih voditeljev: Pridružili so se še sindikati

Datum:

Že četrti dan zapored, vse odkar je devet vodij katalonskih separatistov bilo obsojenih na zaporne kazni od devet do 13 let zapora, potekajo siloviti protesti in izgredi v Barceloni. Petek, 18. oktober pa je zaznamovala tudi generalna stavka v Barceloni, ki je ohromila mesto. Spopadi med policijo in izgredniki se nadaljujejo.

Četrkov protest preko dneva je bil miren. A ko je padla noč so sledili nasilni izgredi. Spet so gorele barikade. Izgredniki so na policiste metali molotovke, policisti so jim vračali s solzivcem.

Zaradi vdora izgrednikov na letališče v Barceloni je bilo v ponedeljek odpovedanih več sto letov. Stanje v Kataloniji pa ne kaže, da bi se lahko v kratkem popravilo.

Ob vsem tem, pa se že v manj kot mesecu dni obetajo nove parlamentarne volitve, na kar bo v veliki meri vplivalo tudi stanje v Kataloniji.

V petek, 18. oktobra 2019 pa se je začela še generalna stavka, ki so jo po pisanju Euronews skupaj organizirali separatistični protestniki in sindikati. V pripravah na stavko so separatisti na avtocestah postavljali blokade in ovirali promet na prehodih za pešce.

Generalna stavka je bila sprva načrtovana za 11. oktobra, a so jo organizatorji zamaknili za en teden, zato, da bi sovpadala z odločitvijo španskega vrhovnega sodišča.

Med protesti v sredo je v Barceloni bilo zažganih 400 smetnjakov, mesto pa naj bi v dveh dnevih izgredov utrpelo za več kot milijon evrov škode.

Na ilegalnem referendumu za katalonsko neodvisnost leta 2017 je glasovalo nekaj več kot 2,2 milijona ljudi. Z okoli dvema milijonoma glasov, kar je predstavljalo 91,96 odstotka veljavnih glasov, je “zmagala” odcepitev. Volilna udeležba je bila 42,34-odstotna, vseh volivcev takrat je bilo nekaj več kot 5,3 milijona.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Tu je odgovor, zakaj Janković zmaguje na volitvah!

Levica spodbuja multikulturalizem, ker se ji to izplača. Odličen...

ZNP: Politika se vse bolj meša v delo medijev

Združenje novinarjev in publicistov je pred 3. majem, svetovnim...

Britanci so se soočili z največjo invazijo migrantov v letošnjem letu

Britanske oblasti so potrdile, da so se včeraj soočile...