[Video] Vojno stanje v Mehiki: Kartel Sinaloa prisilil oblasti, da so izpustile El Chapovega sina

Posledice spopada med kartelom Sinaloa in mehiškimi pripadniki vojske in policije (vir: twitter)

V mestu Culiacan na severu Mehike je v četrtek izbruhnilo silovito obstreljevanje med varnostnimi silami in člani vplivnega mamilarskega kartela Sinaloa, potem ko je policija našla enega od vodij kartela, sina nekdanjega mehiškega kralja mamil Joaquina El Chapa Guzmana. V vsesplošnem kaosu je prišlo do množičnega pobega iz zapora.

Guzmanovega sina, Ovidia Guzmana Lopeza, je policija v četrtek odkrila po naključju, ko je preiskovala stanovanjsko poslopje, iz katerega so streljali na policijsko patruljo, je povedal mehiški minister za varnost Alfredo Durazo.

Durazo je pojasnil, da so se za to odločili, da bi preprečili nadaljevanje nasilja na območju in da bi zaščitili življenja pripadnikov varnostnih sil ter znova vzpostavili mir v mestu, kjer so člani kartela postavili več cestnih blokad in streljali z avtomatskim orožjem, poroča britanski časnik Guardian.

Spopadi so se začeli popoldne blizu urada državnega tožilca, ko so zamaskirani oboroženi moški ustavili promet in začeli streljati, tako da so vozniki v paničnem strahu bežali iz svojih vozil, ki so jih pustili sredi ceste.

Streljanje se je nato razširilo tudi v druge dele mesta. Trgovski del mesta je bil podoben bojišču s številnimi gorečimi avtomobili in množico vojaških vozil.

Oboroženi kriminalci so do večera blokirali ceste in avtoceste okoli prestolnice zvezne države Sinaloa, zato se je življenje v mestu povsem ustavilo.

Na videoposnetkih, ki so jih delili na družbenih medijih, je videti moške, ki na ulicah streljajo z avtomatskim orožjem, in tovornjake v plamenih. Lokalne oblasti so prebivalce pozvale, naj ostanejo doma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

https://twitter.com/MaElenaMorera/status/1185013177291026433

Člani Guzmanovega kartela so med vsesplošnim kaosom iz tamkajšnjega zapora tudi osvobodili okoli 20 do 30 zapornikov, je povedal minister zvezne države za javno varnost Cristobal Castaneda.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je napovedal sestanek varnostnega kabineta.

Nekdanji vodja kartela Sinaloa, 62-letni Joaquin El Chapo Guzman, od julija v strogo varovanem zaporu v ZDA prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi vodenja kriminalne združbe, ki je v ZDA v četrt stoletja pretihotapila več sto ton kokaina, heroina in drugih mamil.

Kljub temu kartel Sinaloa ostaja eden najmočnejših v Mehiki. Vodila naj bi ga njegova sinova, ob omenjenem Ovidiu tudi Alfredo.

https://twitter.com/jahootsen/status/1185067975881220102

https://twitter.com/CT_Alchemist/status/1185046161524084736

Demokracija

 • Felikss_AH

  Mexico ima izjemno veliko in mogočno vojsko… če se ne motim takoj za ZDA… in policijo… a ima tudi sila mogočno skorumpirane oblasti. Država bi lahko (če bi hotela) opravila z Mafijo tipa Sinaloa tudi v enem dnevu… enako kot bi v Ameriki lahko opravili z MS-13… a očitno ni volje za kaj takega… in enako skoraj nikjer po svetu. Iz tega sledi logičen zaključek da države sodelujejo z kriminalnimi organizacijami… in tisti famozni slogani War on Krime in podobno so samo za naivne.

  V ex-Jugi je Arkan na primer bil en tak “asset” UDB-e… in vse svetovne “UDB-e” imajo svoje Arkane ki pospravijo neprijetne ali moteče sistemu. Da je pa prišlo do takega spopada v Culiacanu kaže tudi na to da obstajajo različne struje znotraj države… verjetno drugačni interesi… kar da misliti na opcijo da je konkurenca Sinaloa kartela “našuntala” tamkajšnje oblasti da za njih odstranijo El-Chapovega “sinčka”… in se je prav zaradi tega vnel tak odpor. Še ena posebnost je v tem spopadu… na posnetkih se vidi kako se po spopadu pripadniki Sinaloa lepo oboroženi in v zaščitnih jopičih sproščeno rokujejo z vojaki, ali vojaško policijo… kar nakazuje na težke kuhinje.

  Kaže da oba filma iz serije Sicario nista pretiravala v prikazanih scenah… s tem da je tale resnična bitka bila celo še bolj intenzivna kot pa obe filmske.

  • Janka Kranjka

   Tako vojsko ko ma kitajc je usa pa meksiko skup nimata. ;)

   • J.Smith

    Ja, in?

   • Aton

    Kitajci so popušili v Vietnamu… Ameriška šola.

  • freedomfighter

   Saj ves da ima vsaka drzava svojo udbo kaj ne…vsaj vecje…enkrat se morajo ljudje vprasati iz kje dobiva cia in podobne obvescevalne sluzbe denar za obratovanje…ne govorimo o denarju za infrastrukturo in podobno ampak za take in drugacne umazane obvescevalne igre…tudu atentate na tuje drzavljane in politike

 • Unikatna

  Nikoli ne bodo uničili kartelov, ker so preveč skorumpirane oblasti. Preveč popustljivi so do mafije po vsem svetu…

 • Van Der Waals

  DA LAHKO V LONDONU SNIFAJO TE ZADEVE!

 • freedomfighter

  Ce bi bil mehican bi mocno razmislil o placevanju davkov glede na to da se policija boji kriminalcev…mogoce bi bilo za varnost bolje najeti kartele