Jordanski kralj opozarja: Islamska država je v vzponu! Njihovi borci so še bližje EU!

Datum:

Teroristična skupina Islamska država je vnovič v vzponu na Bližnjem vzhodu, je opozoril jordanski kralj Abdullah  II. in dodal, da se je na tisoče borcev iz Sirije preselilo v Libijo, kar je problem lokacijsko prineslo še bližje k evropski celini. 

Razkritje je kralj podal javno tekom ekskluzivnega intervjuja za medij France 24, ki se je predvajal v ponedeljek. Kralj je izpostavil, da mu glavno skrb v zadnjem letu predstavlja vnovična vzpostavitev in vzpon Islamske države, ampak ne samo v vzhodni Sirij, ampak tudi v zahodnem Iraku.

Ironično je, da se časovni okvir, ki ga je podal kralj Abdullah, ujema z napovedjo odločilne zmage nad Islamsko državo s strani ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki se je v začetku leta 2019 večkrat pohvalil glede dosežka v povezavi s tem. Po omenjeni ‘zmagi’ pa je očitno teroristična skupina vnovič v vzponu. Povrhu tega se je na tisoče borcev iz Sirije preselilo v drugo teroristično žarišče v regiji, navaja kralj, kar pomeni, da lahko tja potujejo skozi Turčijo. Takšen tok skrajnežev celotno zmešnjavo na Bližnjem vzhodu bistveno približuje Evropski uniji, zato se je potrebno s problemom soočiti čim prej.

Abdullah II (Foto: epa)

Do intervjuja je prišlo v času pred turnejo Abdullaha po Evropski uniji. V tem tednu ga tako čakajo pogovori v Bruslju, Strasbourgu in Parizu, poroča Russia Today. Razmere v Libiji in priliv teroristov bosta nedvomno med glavnimi temami v razpravi med evropskimi voditelji. “Z evropske perspektive, glede na to, da je Libija precej bližje Evropi, bo to predstavljalo pomembno razpravo v naslednjih nekaj dneh,” je zatrdil Abdullah.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Manca Košir napisala poslovilno pismo

V Slovenskem društvu Hospic, v katerem je Manca Košir kot prostovoljka več...

SLS vložila kandidatno listo za evropske volitve

SLS je danes s podpisi 1455 volivcev na Državno...

Spominski dogodek prvega spopada Tigrovcev z okupatorjem

Društvo Slovenski TIGR 13. maj in združenje VSO –...

Venezuelski letalski prevoznik pomaga ilegalnim migrantov do ZDA

Venezuelska državna letalska družba Conviasa je povečala tok migrantov,...