Razkrite podrobnosti tajne operacije odstranitve nevarnega iranskega generala Solejmanija, v kateri je sodelovala tudi izraelska obveščevalna služba

Datum:

ZDA naj bi se v odstranitvi na najvišjega iranskega generala Kasema Solejmanija sklicevale na izraelske obveščevalne podatke. Solejmani, vodja iranske islamske revolucionarne garde (IRGC) Quds, je bil v letalskem napadu ZDA ubit, ko je zapustil mednarodno letališče Bagdad, potem, ko je 3. januarja priletel iz Damaska.

Obveščevalci iz Damaska so namignili Centralno obveščevalni agenciji Cia na katerem letalu bo Solejmani. V nedeljo sta NBC News in Reuters poročala, da so bili izraelski obveščevalci tisti, ki  so preverili in potrdili informacije v zvezi z vplivnim generalom. Izraelski premier Benjamin Netanjahu naj bi bil edini tuji voditelj, ki je vedel za načrtovan atentat, potem ko je pred tem govoril z ameriškim državni m sekretarjem Mikom Pompeom, poroča New York Times.

Sodelovala obveščevalca pri letalski družbi
Neimenovani uradnik je za Reuters povedal, da iraški preiskovalci verjamejo, da sta ZDA pomagala dva varnostna uslužbenca na letališču v Bagdadu in dva zaposlena pri Cham Wings, letalski družbi, s katero je Solejmani letel v Irak. Eden od zaposlenih pri Cham Wings je bil vohun na letališču v Damasku, drugi pa je delal na krovu letala, je povedal Reutersov vir. Vir je po poročanju britanskega Daily Maila tudi povedal, da iraški preiskovalci verjamejo, da so štirje osumljeni obveščevalci, ki niso bili aretirani, sodelovali z večjo skupino ljudi, ki so informacije posredovali ameriškim vojakom.

Truplo Sulejmanija – podpornika islamskega terorizma. (Foto: Twitter)

Dva vira, ki sta bila neposredno seznanjena z operacijo in drugimi ameriški uradniki, sta o dogajanju spregovorila za NBC News. Različni ameriški vojaški uradniki, nameščeni po vsem svetu, so stavko spremljali v živo preko direktnega video prenosa. Direktorica Cie Gina Haspel je vse skupaj spremljala s sedeža agencije v Langleyju v Virginiji, obrambni minister Mark Esper z druge nerazkrite lokacije, drugi uradniki pa iz Bele hiše. Ni jasno, ali se je spremljanju dogajanja v živo pridružil tudi predsednik Donald Trump, glede na to, da je ta tedaj svoj čas preživljal v svojem letovišču Mar-a-Lago na Floridi.

Na videoposnetku naj bi bila prikazana Solejmani in Abu Mahdi al Muhandis, namestnik vodje iraške protiameriške milice, ki je iranskega vodjo pozdravil, ko je ta prišel iz letala, sedel v limuzino, da bi zapustil letališče, medtem ko je za njim sledil preostanek varnostnega osebja v drugem vozilu. Medtem so tri ameriška brezpilotna letala, vsako oboroženo s štirimi raketami Hellfire, izsledila vozila, medtem ko so obveščevalci, ki so vodili misijo iz ameriškega osrednjega poveljstva v Katarju, uporabili podatke z mobilnega telefona, da bi potrdili, kdo je v vozilih. Takoj ko so potrdili identiteto potnikov, so brezpilotna letala izstrelila štiri rakete, ki so ubile nevarne potnike v vozilu.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Han pri življenju ohranja insolventno družbo, ki denar pretaka v tujino

Kot smo že poročali, je podjetju Radeče papir nova...

Znana vplivnica: a se sploh zavedamo, v kakšen propad drvi ta država!

Koliko vladnih neuspehov morajo ljudje še občutiti na lastni...

[Video] Messi s prostim strelom zadel deklico

Lionel Messi, eden najboljših nogometašev na svetu, zdaj svoje...